Jeigu jaučiate nuolatinį nuovargį, kankina bloga nuotaika ir apatija, trūksta jėgų įprastiems darbams atlikti, oda išblyškusi, plaukai slenka, o nagai skilinėja – tai gali būti signalas, kad organizmui trūksta geležies. Pajutus šiuos simptomus būtina susirūpinti.

Organizmą geležimi aprūpinti galima vartojant šiuos produktų: sėlenėles, avižinę košę, abrikosus, žalius obuolius, pilno grūdo duoną, ankštinius, burokėlius, migdolus, granatus, slyvas, slyvų sultis, razinas, žirnius, pomidorų sultis, briuselinius kopūstus, brokolius, žemės riešutų sviestą, javų košę, ananasus (galima ir konservuotus).

Daugelis iš minėtų produktų, pagal savo geležies kiekį, yra prilyginami mėsai. Iš visų žemiau pateiktų receptų kiekvienas galės išsirinkti tą, kuris labiausiai tinka ir patinka. Vartokite juos kasdien, reguliariai, kaip organizmo maisto papildą.

Stiklinė graikiškų riešutų ir stiklinė žalių grikių. Sumalame, įdedame medaus, viską išmaišome ir kiekvieną dieną suvalgome po šaukštą.

Lygiomis dalimis imame graikiškų riešutų, džiovintų abrikosų, medaus, razinų – viską susmulkiname ir gerai išmaišome. Valgome po 1–3 valgomuosius šaukštus per dieną. Tai vienas geriausių receptų ne tik hemoglobino lygiui pakelti, bet ir aprūpinti organizmą būtinais vitaminais.

Imame po 1 stiklinę džiovintų slyvų, abrikosų, graikiškų riešutų ir razinų. Sumalame, įdedame medaus ir 1–2 citrinas su žievele (vietoje citrinos galima dėti alijošiaus sulčių). Valgyti po 1–3 valgomus šaukštus per dieną.

Sumaišome 100 ml šviežių burokėlių sulčių ir 100 ml morkų sulčių. Geriame (pakelia hemoglobino lygį per dvi dienas). Tačiau vartoti burokėlių sultis reikėtų atsargiai – dėl stiprios koncentracijos jos tinka ne visiems!

Imame 0,5 stiklinės obuolių sulčių, 1/4 stiklinės burokėlių sulčių ir 1/4 stiklinės morkų sulčių. Viską sumaišome ir geriame 1–2 kartus per dieną.

Praplauname 0,5 stiklinės žalių grikių ir užpylę kefyru paliekame per naktį. Ryte košė jau paruošta valgyti.

Kaip pakelti hemoglobino kiekį vaiko kraujyje?

Hemoglobinas yra eritrocituose – būtent jis suteikia eritrocitams raudoną spalvą ir yra jų pagrindinė dalis. Pagrindinė hemoglobino funkcija – deguonies pernešimas iš plaučių alveolių į ląsteles, taip pat anglies dioksido pernešimas iš įvairių ląstelių. Hemoglobinas yra vienas svarbiausių kraujo sudėtinių dalių.

Pateiktos normos padeda nustatyti optimalų hemoglobino kiekį suaugusio žmogaus bei vaiko organizme. Normos yra nustatomos atsižvelgiant į žmogaus amžių.

Būtina žinoti, koks hemoglobino kiekis, tam tikroje vaikų amžiaus kategorijoje, yra laikomas norma:

1–3 dienos 145–225 g/l;

savaitė 135–215 g/l;

2 savaitės 125–205 g/l;

mėnuo 100–180 g/l;

2 mėnesiai 90–140 g/l;

3–6 mėnesiai 95–135 g/l;

nuo 6 mėnesių iki metų 100–140 g/l;

1–2 metai 105–145 g/l;

3–6 metai 110–150 g/l;

7–12 metų 115–150 g/l;

13–15 metų 115–155 g/l;

16–18 metų 120–160 g/l.

Hemoglobino kiekis kraujyje gali sumažėti dėl netinkamos mitybos, kai racione trūksta vitaminų ir mikroelementų. Dėl hemoglobino trūkumo gali išsivystyti anemija, kuri lėtina vaiko psichinį ir protinį vystymąsi. Taip pat vaikas gali dažnai sirgti peršalimo ligomis, o net pats mažiausiais peršalimas gali sukelti rimtus negalavimus.

Simptomai, padedantys atpažinti hemoglobino trūkumą:

išbalusi oda;

skilinėjantys lūpų kampučiai;

skilinėjantys ir slenkantys plaukai;

greitas nuovargis, miego trukmės pailgėjimas, pasyvumas.

Kai hemoglobino lygis kraujyje yra žemas, į situaciją reikia reaguoti nedelsiant.

Štai maisto produktai, kurie padės atstatyti hemoglobino lygį vaiko kraujyje:

kruopos (košės): grikiai, rugiai, avižos;

vaisiai: raudoni ir žali obuoliai, bananai, granatai, slyvos, abrikosai arba džiovinti abrikosai, persikai, svarainiai, persimonai;

daržovės: bulvės su lupenomis, burokėliai, moliūgai, įvairūs žalumynai;

ankštiniai: žirniai, lęšiai, pupelės;

uogos: spanguolės (gali būti šaldytos su cukrumi), žemuogės, juodieji serbentai, mėlynės.

Uogas geriausia vartoti šviežias, virti kompotus ar kisielius.

Tokių vaikiškų piure ir košyčių vartojimas padės atstatyti hemoglobino kiekį kraujyje. Tačiau reikia nepamiršti, kad per didelis hemoglobino kiekis organizme gali būti pavojingesnis nei jo trūkumas.

Pateikti maisto produktai nepadarys jūsų organizmui žalos, juos galima vartoti be ypatingų apribojimų, tačiau geležies turinčius preparatus reikėtų vartoti atsargiai ir tiksliai laikytis dozavimo, kurį nurodė gydytojas.

Nereikėtų pamiršti ir apie pasivaikščiojimų gryname ore naudą – jie taip pat labai padeda pakelti žemą hemoglobino lygį!

Svarbūs pastebėjimai

Geležis yra geriau pasisavinama, kai kartu vartojame produktus, turinčius daug vitamino C. Pavyzdžiui, turtingą geležimi košę galime pagardinti vaisių ir daržovių sultimis. Vegetariškų kotletukų padažui tiks pomidorų sultys.

Juodoji arbata trukdo geležies įsisavinimui, todėl geriau ją pakeisti raudonąja arba žolelių arbata.

Granatų sultys labai efektyviai pakelia hemoglobino lygį, tačiau jos gali kietinti vidurius.

Saulegraza.com

Redagavo Lina Šimelionytė