Tokio tipo produktai praturtina organizmą reikalingomis medžiagomis, suteikia energijos, padeda palaikyti stiprų imunitetą, gražią odą ir plaukus. „Super maisto“ kategorijoje galima atrasti labai daug sveikų produktų, išskiriame jums kelis produktus, kuriuos galėsite nesunkiai pritaikyti savo kasdienėje mityboje.

Ispaniškas šalavijas

Ispaniško šalavijo (angl. chia) sėklos į Lietuvą atkeliavo palyginus neseniai, bet pasaulyje jos naudojamos daugiau nei 4000 metų. Jų maistingumas yra nuodugniai ištirtas, tad abejonių, jog sėklos turi didžiulę naudą organizmui nekyla. Ispaniško šalavijo sėklų gebėjimas absorbuoti ir išlaikyti vandenį padeda prailginti ir išlaikyti hidrataciją visame organizme, ypač fizinio aktyvumo metu. Šios savybės dėka yra užtikrinamas normalus elektrolitų pasiskirstymas ir perėjimas per ląstelių membranas. Sportininkams šios sėklos padeda ne tik išlaikyti organizmo hidrataciją, bet ir atsistatyti po traumų, greičiau atgauti jėgas reabilitacijos metu. Vartojant šalavijo sėklas pašalinamas uždegimas ir skausmas raumenyse bei sąnariuose.

Ispaniško šalavijo sėklose yra:

  • 8 kartus daugiau Omega-3 negu lašišoje,
  • 6 kartus daugiau kalcio nei piene,
  • 3 kartus daugiau geležies nei špinatuose,
  • 2 kartus daugiau kalio negu bananuose,
  • 15 kartų daugiau magnio nei brokoliuose,
  • 2 kartus daugiau ląstelienos nei sėlenose,
  • 6 kartus daugiau baltymų nei pupelėse,
  • 4 kartus daugiau seleno nei linų sėklose.

Ananasas


Dėl mažo kaloringumo ir daugybės biologiškai veiklių medžiagų ananasas laikomas vienu tinkamiausių dietinių vaisių. Ananasas malšina alkio jausmą ir yra nepakeičiamas vaisius, norint pagražinti kūno linijas. Jei yra antsvorio – rekomenduojama vieną kartą per savaitę daryti ananasų iškrovos dieną, valgyti tik ananaso minkštimą. Po sočių pusryčių ar pietų patartina išgerti ananasų sulčių arba suvalgyti riekelę šviežio ananaso. Tai padės išvengti sunkumo jausmo skrandyje ir greičiau pasisavinti baltyminį maistą.

Ananasų sultys stimuliuoja virškinimo fermentų gamybą, šalina iš žarnyno toksinus, lėtina aterosklerozės vystymąsi. Šis vaisius taip pat gali pasigirti ir gausiu skysčių ir skaidulų kiekiu, todėl valgant ananasus valosi inkstai. Nustatyta, kad 1 g bromelaino (baltymus skaidantis fermentas) gali „sudeginti“ apie 900 g riebalų. Todėl manoma, kad reguliariai geriant ananasų sultis galima ne tik sustabdyti svorio didėjimą, bet ir ilgainiui sumažinti jau esamas riebalų sankaupas.

Ananaso minkštimas ir sultys turi antimikrobinių, uždegimus slopinančių savybių, daug vitaminų, skatina šlapimo išsiskyrimą, taip pat mažina kraujo klampumą, stiprina kraujagyslių sieneles. Ananasas itin naudingas sergant depresija, kadangi šis vaisius gerina nuotaiką.

Goji uogos

Goji uogos

Uogose yra nemažas kiekis (virš 5 proc.) žmogui reikalingų amino rūgščių, polisacharidų, stiprinančių imuninę sistemą, bei įvairių naudingųjų karotenoidų (zeaksantinas stiprina akis, kriptoksantinas padeda prieš laisvuosius radikalus bei kt.). Taip pat gausu ir kitų įvairių vitaminų ir mineralų.

Šios uogos gydymui naudojamos daugiau kaip 2000 metų kaip vienas svarbiausių vaistų tradicinėje kinų medicinoje. Jas naudojo ir tebenaudoja kraujo ir viso kūno stiprinimui, organizmo tonizavimui bei išsekimo gydymui po ligų, nuo įvairių kepenų ligų ir ypač regėjimo gerinimui. Tikrosios goji uogos lėtina senėjimą, normalizuoja kraujo spaudimą, stiprina imunitetą, gerina miegą, padeda sergant diabetu ir menopauzės metu. Kinijoje šios uogos vadinamos amžinos jaunystės ir ilgo gyvenimo uogomis.

Šiuos produktus nesunku įtraukti į kasdienę mitybą. Chia sėklas galima berti ant salotų, jomis gardinti jogurtą ar vandenį. Ananasą nesunku skanauti kaip desertą, o goji uogas galima valgyti vienas bei gardinti jomis salotas. Visus šiuos produktus lengva naudoti plakant vaisių kokteilius – glotnučius. Glotnučių ekspertų komanda „VITAMIN day plus“ pataria „super maistu“ gardinti vaisių kokteilius, taip jie bus dar naudingesni jūsų organizmui, rašoma pranešime spaudai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (23)