Tinklalapis brightside.me pateikia labiausiai paplitusius mitus ir informacijos, kaip apsaugoti odą ir kiek įmanoma greičiau išgydyti aknę.

1. Mityba neturi įtakos aknės plitimui.

Seniau atliktame tyrime teigiama, kad mityba neturi įtakos aknei, tačiau šiuolaikiniai moksliniai tyrimai rodo, kad yra priešingai.

Cukrus stimuliuoja insulino gamybą, o jo perteklius gali sukelti aknę. Venkite produktų su dideliu glikemijos indeksu, pvz., baltos duonos, gazuotų saldžių gėrimų, šokolado ir alaus.

Aknė gali atsirasti ir dėl piene esančių hormonų, kurie skatina riebalų gamybą. Riebalų perteklius užkemša poras ir sukelia aknę.

Valgykite produktus, kurie skatina odą valytis:

– Produktų su mažu glikemijos indeksu, pvz., viso grūdo miltų duonos, anakardžių, žiedinių kopūstų, agurkų – jie mažina aknės plitimą.

– Cinkas, kurio yra kiaušiniuose, mėsoje, grybuose ir jūros gėrybėse, gerina odos būklę.

– Vitaminas A skatina odos gijimą, tad patartina valgyti daugiau morkų, kopūstų ir špinatų.

2. Rūkymas skatina plisti aknę.

Daugelis mano, kad rūkymas yra aknės priežastis. Be abejonės, rūkymas – blogas įprotis, tabakas yra žalingas, tačiau jis neskatina aknės.

Rūkymas trukdo odai regeneruotis, taigi aknė gyja lėčiau.

Jei mesite rūkyti, pastebėsite, kad oda atrodys gražiau – ji gaus daugiau deguonies, gijimas vyks greičiau.

3. Dekoratyvinė kosmetika sukelia aknę.

Ne visa kosmetika kenkia odai. Rinkitės nekomedogeninius produktus, nes jie skirti probleminei odai. Venkite kosmetikos produktų, kuriuose yra alkoholio ir aliejų. Alkoholis džiovina odą ir gali sukelti jos dirglumą, o tai, savo ruožtu, skatina plisti aknę. Nuo aliejų oda pasidaro riebi, užsikemša poros.

Atsiminkite, kad kosmetikos priemonėse turi būti alavijų, retinolio, peptido 10. Šie komponentai skatina kolageno gamybą, todėl aknė greičiau gyja.

4. Saulės spinduliai skatina aknės gijimą.

Ultravioletiniai spinduliai stimuliuoja riebalų liaukų veiklą, todėl didėja bėrimas. Štai kodėl tiesiog draudžiama degintis, jei jus vargina aknė. Užsitepkite apsauginio kremo nuo saulės, skirto probleminei odai – jis apsaugos nuo saulės spindulių ir nuo aknės plitimo.

5. Stresas sukelia aknę.

Kylantys spuogeliai nėra streso padarinys, bet jei aknė jau prasidėjo, stresas gali pabloginti padėtį – tada spuogeliai ir šašai gyja lėčiau.

6. Jei dažniau prausite veidą, aknės nebus.

Tiek aknė, tiek inkštirai atsiranda, riebalų pertekliui užkimšus poras. Štai kodėl galite kažin kiek kartų prausti veidą, bet aknės nesumažės. Dažnas veido prausimas tik suerzins odą – trynimas kempinėle, šveitikliai ne valo, o traumuoja odą. Dėl šios priežasties nereikėtų trinti veido su rankšluosčiu. Švelniai nugerkite vandenį nuo veido minkštu rankšluosčiu ar servetėle.

Prausikliai, muilas su sulfanilamidu (ant produktų žymima – SLS, SLES) džiovina odą.

7. Dantų pasta padeda išgydyti aknę.

Dantų pastoje yra sodos, aliejų, vandenilio peroksido, mentolio ir triklozano – šie komponentai gali uždžiovinti spuogelius, bet taip pat – sudirginti odą, sukelti bėrimą.

Aknę geriau gydyti specialiai tam skirtu preparatu, kuriame yra benzoilo peroksido.

Na ir paskutinis patarimas – visi žino, kad nepatartina spaudyti spuogelių, nes galite pažeisti infekuotą folikulą ir tik sustiprinti uždegimą. Jei norite išvalyti odą, o laiko grožio salonui neturite, paimkite dantų siūlą ir švelniai nubraukite inkštirus. Taip neužsikimš poros. Nepamirškite po to pavalyti odos antiseptine priemone.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (19)