• Geriausia poza – ant nugaros (miegant aukštielninkam)

Jei labiausiai mėgstate miegoti, gulėdami ant nugaros, miego metu gaunate daugiau naudos, nei būtumėte pamanę.

„Jūsų galva guli tiesiai, svoris tolygiai paskirstytas nugarai“, taigi ortopediškai tai – sveikiausia poza, sako klinikinis psichologas, knygos „Miego gydytojo dietos planas: Lieknėkite, geriau miegodami“ autorius Michaelas Breusas. Priešingai nei tada, kai veidu įsikniaubiama į pagalvę, miegant aukštielninkam sunkio jėga spaudžia veidą ir krūtinę, o tai naudinga turintiems gastroezofaginį refliuksą. Kai galva šiek tiek pakelta, pilvas yra žemiau stemplės, tad mažesnė tikimybė, kad rūgštis ir maistas kils aukštyn.

Tačiau būkite atsargūs tie, kas knarkia – jei jums miego apnėja (miego sutrikimas, kai miegant protarpiais nutrūksta ir vėl atsinaujina kvėpavimas), miegojimas aukštielninkam jums – netinkamiausia poza.

„Gerklę ir pilvą spaudžia sunkio jėga, todėl darosi sunkiau kvėpuoti, – aiškina Kolumbijos universiteto Medicinos centro klinikinės neurologijos docentas, daktaras Andrew Westwoodas. – Jei (gulite ant šono arba) jus pastumia partneris, nustojate knarkti.“

Patarimas, kaip pagerinti šią miego pozą: Jei miegodami neknarkiate, miegojimas gulint ant nugaros – naudingiausias sveikatai ir kasdieniam fiziniam komfortui. Beje, tokia poza saugo ir nuo raukšlių – nauda dar ir grožiui, kuri mus tikrai džiugina.

  • Antra pagal naudingumą sveikatai miego poza – miegojimas ant kairio šono

Jei jums labiausiai prie širdies susiriesti ir miegoti ant šono, ekspertai rekomenduoja gulėti ant kairio šono.

„Miegant ant dešinio šono, spaudžiamos kraujagyslės, kenkiama kraujotakai“, – teigia M. Breusas. Dėl padidėjusio spaudimo kraujagyslėms, naktį jūs dažniau vartotės – taip kūnas stengiasi prisitaikyti prie sutrikusios kraujotakos. Rezultatas – neramus miegas.

O miegant ant kairio šono, kraujas grįžta į širdies ir kraujagyslių sistemą, aiškina Šarlotsvilio neurologijos ir miego medicinos centro medicinos reikalų direktorius daktaras Christopheris Winteris. „Tai reiškia, kad širdis gali lengvai varinėti kraują po organizmą, kai mažiau spaudžiama dešinė pusė.“

Patarimas, kaip pagerinti šią miego pozą: Kad ir ant kokio šono miegotumėte, ligoninių tinklo „Northeast Rehabilitation Hospital“ fizioterapeutė Jen Robart rekomenduoja įsidėti tarp kelių kietą pagalvėlę, kad gulint būtų lygesnė klubų ir sąnarių padėtis. Anot Amerikos chiropraktikos asociacijos, taip naktį tolygiau paskirstomas svoris, taigi ryte nepabusite, jausdami diskomfortą, kaip kai kuriems nutinka.

  • Kiek prastesnis variantas – miegojimas ant dešinio šono

Jei kietai užmiegate, gulėdami ant dešinio šono, atsiranda rizikos sveikatai. Dešinėje kūno pusėje yra visa širdies ir kraujagyslių sistema, tad didesnis spaudimas šiai kūno pusei susiaurina šonkaulių lanką ir apkrauna plaučius.

„Didelė tikimybė, kad jums bus refliuksas ar net sutriks širdies veikla“, – pabrėžė Ch. Winteris. Na bet neskubėkite baugintis – jei iš esmės sveikata gera, nėra priežasčių nuogąstauti, kad miegojimas ant dešinio šono bus žalingas. Kita vertus, jei turite nusiskundimų, pvz., padidėjusį rūgštingumą, arba laukiatės, vertėtų apsiversti ant kairio šono (jau nekalbant apie anksčiau minėtus privalumus sveikatai).

Patarimas, kaip pagerinti šią miego pozą: Jei vis tik laikotės dešinės, J. Robart siūlo susukti į ritinėlį nedidelį rankšluostį ir „pasidėti jį po liemens linkiu, kad jis (liemuo) nesiremtų į čiužinį“ – tada sumažinsite spaudimą organams ir kietai, sveikai miegosite.

  • Toli gražu ne idealus variantas – miegoti užkėlus vieną koją ant kitos

Miegojimas užkėlus vieną koją ant kitos neišeis į gera sveikatai. Miegant vadinamąja horizontaliojo medžio poza, kai viena koja sulenkta ir užkelta ant kitos (įprastai kelias pasuktas į krūtinės pusę), bus daugiau žalos, nei naudos sveikatai.

„Miegant pakėlus abi kojas, sumažinamas spaudimas dubeniui, tad tokia poza galėtų padėti tiems, kam skauda juosmenį, bet vienos kojos pakėlimas gali duoti atvirkščią rezultatą“, – įspėja M. Breusas. Netolygus svorio paskirstymas, kai viena koja spaudžiama labiau, galiausiai gali būti žalingas sveikatai.

Patarimas, kaip pagerinti šią miego pozą: Jei naktį pabundate, sulenkę kairę ar dešinę koją, su įremtu keliu į pilvą, pamėginkite įsidėti tarp kojų pagalvę, siūlo J. Robart. „Tai ne tik sumažins spaudimą dubeniui, bet ir stabilizuos koją, kuri miegant kyla aukštyn“, – sako specialistė.

  • Prasčiausia miego poza – miegojimas ant pilvo (kniūbsčiomis)

Apgailestaujame, mėgėjai miegoti ant pilvo. Suprantame – mėgstate įsiremti veidu į ištiestas rankas, tačiau ekspertai įspėja – taip miegant, didžiausia tikimybė ryte pabusti, jaučiant skausmą ir diskomfortą.

„Miegant ant pilvo, pilvas įdumba, išsiriečia stuburas, o galvai tenka pasisukti 90 laipsnių kampu, todėl stipriai įsitempia kaklas“, – teigia M. Breusas. Ryte tikėtinas kaklo raumenų patempimas.

Patarimas, kaip pagerinti šią miego pozą: Iškeiskite didelę minkštą pagalvę į ploną, kietoką pagalvę. Tada kaklas nepakils taip aukštai ir taip stipriai neišsiries stuburas, teigia A. Westwoodas. O kad miegant ant pilvo būtų geresnė kraujotaka, J. Robart pataria pasidėti vieną ar dvi pagalves po dubens sritimi. „Taip sumažės spaudimas juosmens linkiui ir nugara (miegant) bus lygesnė“, – sako ji.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (45)