Nors ne paslaptis, kad išmatos neskleidžia malonaus aromato, pernelyg bjaurus jų kvapas gali būti ženklas, kad kažkas negerai su jūsų virškinimo sistema. Štai kelios labiausiai tikėtinos priežastys.

Valgote labai daug mėsos

Kai valgote maisto produktus, kuriuose daug sieros – tokius kaip mėsa, pieno produktai, česnakas ir kryžmažiedės daržovės (brokoliai, kopūstai ar lapiniai kopūstai) – jūsų žarnynui tenka dirbti viršvalandžius, kad suvirškintų juos, todėl išskiriamas didesnis kiekis dujų, kurios ir blogina išmatų kvapą.

„Net turint normalų virškinimą šie maisto produktai suteiks išmatoms prastą kvapą“, – teigia knygos „What’s Your Poo Telling You?“ autorė Anish Sheth.

Draugiškas patarimas: venkite daug sieros turinčių maisto produktų per pirmąjį pasimatymą.

Netoleruojate laktozės

Jeigu išmatų kvapo problema paaštrėja kaskart, kai suvalgote ledų, gali būti, kad jūs netoleruojate laktozės.

„Laktazė yra fermentas, kuris skaido laktozę, kad organizmui būtų lengviau ją suvirškinti, – aiškina Touro osteopatinės medicinos koledžo docentas Niketas Sonpalis. – Jeigu jums trūksta laktazės fermento ar organizmas jo pagamina nepakankamai, storojoje žarnoje esančios bakterijos fermentuoja nesuvirškinta laktozę, dėl ko išskiriamos smirdančios dujos ir išmatos.“

Jeigu norite išvengti tokių nemalonumų, ribokite pieno produktų vartojimą arba rinkitės tokius, kuriuose nėra laktozės. Taip pat prieš pat valgį ar užkandį galima išbandyti laktazės fermentų tabletes.

Suvalgėte per daug šlamštmaisčio

Mount Sinai ligoninės Gastroenterologijos centro direktorė Gina Sam įspėja, kad jūsų išmatos smirdės labiau, jeigu valgysite daug riebaus, saldaus ir perdirbto maisto. Kai kurie žmonės neturi virškinimo fermentų, kurie būtini riebalams visiškai suskaidyti, dėl ko sulėtėja virškinimo procesas. Kuo ilgiau maistas užsistovi, tuo daugiau jūsų organizmas išskiria virškinimo dujų, dėl ko išmatos skleidžia nemalonesnį kvapą. Tuo tarpu perdirbtuose maisto produktuose daug sintetinių ingredientų, kurie apsunkina virškinamojo trakto veiklą. Todėl geriausia būtų vengti tokio maisto.

Vartojate medikamentus

„Labai dažnai vaistai yra padengiami nevirškinamais cukrumis, tokiais kaip sorbitolis, kuris gali fermentuoti ir suteikti išmatoms itin nemalonų kvapą, – įspėja N. Sonpalis. – Jeigu pastebite, kad pradėję vartoti naujus medikamentus lakstote į tualetą, vertėtų kreiptis į savo gydytoją ir pasiaiškinti, ar nereikia pakeisti vaistų.“

Sutriko jūsų žarnyno veikla

N. Sonpalis teigia, kad dominuojanti itin prasto išmatų kvapo priežastis yra malabsorbcija, kuri pasireiškia tuomet, kai jūsų organizmas negali iš jūsų suvalgomo maisto absorbuoti reikiamo kiekio maistinių medžiagų.

„Jeigu negalite suskaidyti ir suvirškinti tam tikrų maistinių medžiagų, jos pūva ir pašalintos iš organizmo skleidžia tikrai nemalonų kvapą, – teigia ekspertas. – Taip gali būti dėl įvairių priežasčių, tokių kaip alergija glitimui ar bakterijų perteklius žarnyne.“

Tačiau N. Sopalis tikina, kad dauguma priežasčių, dėl ko smirda išmatos, yra pašalinamos. „Kai kurioms ligoms gali prireikti pakeisti mitybą ar žarnyno judesius ir skausmą kontroliuojančius medikamentus visam linkusiam gyvenimui“, – sako specialistas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (35)