Juk visiems pažįstamas jausmas, kai prisivalgius sunkaus ir nesveiko maisto norisi tik miegoti, rašo womenshealthmag.com.

Ką valgote, kaip valgote ir netgi ką galvojate valgio metui – visa tai turi įtakos jūsų virškinimui ir maisto apdorojimui. Pabandykite įtraukti šias penkias praktikas į kiekvieną savo valgymą ir stebėkite, kaip didėja energijos lygis (o ne liemens apimtis).

Patikėkite, šie labai lengvi triukai leis pajusti didžiulį skirtumą.

Rinkitės gerus ingredientus

Pirma, pradėkite nuo geriausių įmanomų ingredientų. Mitybos specialistė ir knygos „Inflamed“ autorė Shelly Malone teigia: „Pesticidais apdoroti ar genetiškai modifikuoti ingredientai maiste gali pakenkti žarnyno sienelėms, dėl ko ilgainiui gali pradėti reikštis virškinimo sutrikimai ar kitos nuolatinės problemos.“

Idealu būtų rinktis ekologišką maistą. Pirmiausia, daug šviežių daržovių. Kuo natūralesni ingredientai, tuo mažiau energijos jūsų organizmas eikvoja jų suskaldymui ir virškinimui. Tai leis jums išvengti energijos nuosmukio, kuris ištinka mus trečią popiet. Kitaip tariant, vieni privalumai.

Duokite sau laiko

Ar kada nors teko taip greitai pavalgyti, kad beveik neprisimenate, ar kramtėte? Ne, to daryti negalima. Maisto virškinimas nėra labai greitas procesas. Kai valgote, jūsų organizme vyksta daug sudėtingų procesų, tad pasirūpinkite, kad užtektų laiko viskam.

Taip pat reikia maždaug 20 minučių, kad smegenis pasiektų pranešimas apie sotumo jausmą. Tad neskubėjimas valgio metu padės jums įveikti svorio problemą – nepersivalgysite tada, kai jau esate pasisotinę.

Daugiau kramtykite

Vienas iš būdų, galinčių padėti neskubiai valgyti – daug kramtymo. Sh. Malone teigia, kad „lėtai valgant ir daug kramtant deramai išsiskiria virškinamasis fermentas amalizė, kurios reikia krakmolui suskaidyti“.

Tad jeigu nedalyvaujate Konio saloje vykstančiose dešrainių valgymo varžybose, maisto rijimui sakykite griežtą „ne“.

Palaukite su gėrimais

Jūs žinote visus šiuos virškinimo procesus, kuriuos jau aptarėme? Jeigu į visa tai įmaišysite kelis litrus vandens, viskas kaip reikiant sutriks.

Mitybos specialistas Ali Milleris sako: „Virškinimo traktas geriausia veikia tuomet, kai aplinkos sąlygos palaiko jo funkciją. Šios sąlygos apima pH optimizavimą, kas padeda išsiskirti skrandžio sultims ir aktyvuoti virškinimo fermentus, kurių paskirtis suskaldyti maisto daleles į mažesnius junginius.“

Kai valgio metu geriate per daug vandens, pH atsiskiedžia ir fermentai negali atlikti savo darbo. Dėl to maisto dalelės taip gerai nesuskaidomos, prasideda sudirgimas ir absorbuojama mažiau mikroelementų. Virškinamasis traktas bando mechaniškai prisitaikyti prie to, kad trūksta fermentų, tad galite jausti spazmus ir pilvo pūtimą, nes taip jūsų virškinimo sistema bando suskaidyti pernelyg dideles maisto daleles.

Taigi, jeigu norite daugiau išgerti vandens, darykite tai tarp valgių, o ne jų metu. Tai užtikrins optimalų virškinimą.

Jauskite dėkingumą

Štai šioje vietoje pakalbėkime apie tai, kad valgymo procese dalyvauja ir jūsų galva. Ar kada nors teko jausti skrandžio skausmą dėl to, kad diena buvo labai įtempta? Jūsų virškinimo sistemai nepatinka, kai jūsų mintys kažkur visai kitur.

„Sąmoningo valgymo praktikavimas, kai lėtai valgome ir skiriame laiko skoniui, spalvai, kvapui ir tekstūrai pastebėti, suteikia laiko jūsų smegenims užregistruoti sotumą, kas užkerta kelią persivalgymui ir vėlesniam virškinimo sutrikimui. Tai taip pat sumažina įtampą, kuri gali sustabdyti virškinimą, kas gali lemti vidurių užkietėjimą ir netinkamą maistinių medžiagų pasisavinimą“, – teigia Sh. Malone.

Tad prieš kiekvieną valgį pabandykite kelis kartus giliai įkvėpti. Pagalvokite apie tai, iš kur maistas atkeliavo, kas jį išaugino ir kaip su kiekvienu krimstelėjimu jūs įgaunate daugiau energijos.

Paprasčiausias dėkingumo aktas gali pakeisti visą jūsų elgseną, leisti jūsų skrandžiui atsipalaiduoti, o maistui – pamaitinti jūsų kūną nuo galvos iki kojų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (10)