„Kalorijų skaičiavimas gali būti naudingas įrankis, padedantis žmonėms sulieknėti, nes svorio metimas yra santykis tarp gaunamų ir sunaudojamų kalorijų, – sako Beth Warren, sukūrusi svetainę „Beth Warren Nutrition“ ir parašiusi knygą „Living a Real Life With Real Food“ („Tikras gyvenimas su tikru maistu“). – Tačiau tai yra pernelyg supaprastintas požiūris, kuris nėra toks aiškus, kaip atrodo“.

Niujorke dirbanti dietologė Jessica Cording su tuo sutinka.

„Tai neskirta kiekvienam. Tačiau žmonėms, kurie mėgsta aiškią struktūrą, tai padeda išsiaiškinti, kaip paskirstyti suvalgomo maisto kiekius ir padeda jiems išlikti organizuotiems“, – teigė ji.

Jei naudositės šiuo metodu, galite padaryti daug klaidų, bet jei viską darysite teisingai, jis bus tikrai veiksmingas. Jei norite sulieknėti ir jus domina kalorijų skaičiavimas, atkreipkite dėmesį į šiuos veiksnius.

1. Svarbu išsiaiškinti, kiek kalorijų jums iš tikrųjų reikia.

Bendras kiekis kalorijų, kurio reikia žmogui kiekvieną dieną, priklauso nuo daugybės dalykų, įskaitant amžių, ūgį, svorį ir fizinį aktyvumą (akivaizdu, kad jei esate beveik maratonų bėgikas, jums reikės daugiau kalorijų negu tiems, kurie retai lankosi sporto salėje).

Anot Mitybos vadovo amerikiečiams („Dietary Guidelines for Americans“), kasdienės kalorijų normos suaugusioms moterims varijuoja nuo 1600 iki 2400 kcal, o tai yra gana platus skirtumas. Jei nesate tikra, kurioje vietoje esate, nesivaržykite pasikonsultuoti su dietologais – jie turėtų nustatyti, kiek kalorijų per dieną jums reikėtų gauti.

Jei neturite tam laiko ar pinigų, J. Cording rekomenduoja internete paieškoti energijos skaičiuoklių ir pagal jas susiformuoti bendrą supratimą. Tiesiog būkite šiek tiek lankstesni. „Kai kurie žmonės įsikala į galvą tam tikrą kalorijų kiekį, bet jis gali jiems netikti – jie jaučiasi tokie alkani, jog negali laikytis tokių normų“, – pažymi J. Cording.

2. Sužinokite, kiek dabar paprastai gaunate kalorijų.

Kai tik sužinosite, kiek kalorijų jums užtenka, reikėtų išsiaiškinti, kiek toli esate nuo savo tikslo. Kai suskaičiuosite įprastai gaunamą kalorijų kiekį, pradėkite žiūrėti, ko ir kada galite atsisakyti, kad sumažintumėt kasdienį kalorijų skaičių, sako J. Cording.

3. Skaičiuodami kalorijas galite suklysti.

Jei kalorijų skaičiavimo srityje esate naujokas, veikiausiai iš karto nežinosite, kiek kalorijų turi vienas ar kitas produktas. Jei apsiskaičiuosite, vertindami maisto produktų energinę vertę, gali būti tik blogiau.

„Jums gali atrodyti, kad gaunate kur kas mažiau kalorijų, negu iš tikrųjų“, – įspėja dietologė. Štai kodėl ji rekomenduoja naudotis specialiomis mobiliosiomis programėlėmis, kurios apskaičiuoja maisto produktų kaloringumą. Tokiu atveju jums nereikės atlikti šio darbo kaskart, kai dėsitės kažką į burną.

4. Blogiausia, kai trūksta informacijos.

Žinoma, programėlės ar internetinės maisto duomenų bazės gali jums pasakyti, kiek kalorijų turi spagečių dubuo. Tačiau reikalai komplikuojasi, jei ant spagečių užsipilate ypatingą padažą ar įsimetate kelis mėsos gabaliukus.

„Sudėtinga įvertinti, kiek kalorijų turi tam tikri receptai, yaptingi produktai ar restoranų patiekalai, – sako B. Warren. – Ne visada gali sužinoti tikslų savo maisto kalorijų skaičių“. Jei stengiatės sulieknėti, naudodamiesi vien šiuo metodu, informacijos stoka gali priversti jus visai atsisakyti kalorijų skaičiavimo.

5. Ne visos kalorijos yra lygiavertės.

„Kalorijų skaičiavimas tėra dalis istorijos“, – tvirtina B. Warren, pridurdama, kad kokybiškos kalorijos padeda organizmui efektyviau funkcionuoti. Pavyzdžiui, tokie sveikatai naudingi riebalai kaip avokadai gali paskatinti organizmą aktyviau deginti kalorijas, negu paprastieji angliavandeniai.

„Visada pirmiausia atkreipiu dėmesį į maisto kokybę ir tik po to žiūriu, kiek man reikia suvalgyti, kad patenkinčiau tos dienos kalorijų poreikį“, – sakė ji.

6. Jums vis tiek reikia sveikai maitintis.

Žinoma, kasdienę kalorijų normą galite gauti suvalgę ledų ir gruzdintų bulvyčių, tačiau jūsų tikslas turėtų būti kitoks – juk nenorite jaustis tarsi šiukšliadėžė.

„Jei gerai pagalvosite, jūsų organizmas jausis skirtingai, kai būsite suvalgę 100 kcal guminių saldainių ir 100 kcal avokadų“, – pažymi J. Cording. Jei didžiąją dalį kalorijų normos gausite prisikišę visokio šlamšto, galite jaustis alkanesni, negu suvalgę vertingo maisto.

7. Šis metodas – ne kiekvienam.

Dar kartą reikėtų pakartoti, kad šis metodas reikalauja organizuotumo ir didelių pastangų – kai kuriems žmonėms tai patinka. Tačiau jei dėmesys kasdieniams skaičiukams neatitinka jūsų būdo ar yra jums per sunkus, veikiausiai kalorijų skaičiavimas nebus jums tinkanktis lieknėjimo kelias.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (12)