1. Šlapimo takų infekcijos

„Šlapimo takų infekcijos moteris kamuoja kur kas dažniau negu vyrus, nes atstumas tarp šlaplės ir vaginos bei analinės srities, kur knibžda daug bakterijų, pas moteris yra kur kas trumpesnis ir bakterijoms yra lengviau patekti į šlapimo takus ir pasiekti šlapimo pūslę“, – teigė A. Dweck. Pirmieji šlapimo takų infekcijos požymiai yra deginimo pojūtis šlapinantis, taip pat jausmas, jog norite skubiai ir dažnai šlapintis.

Šlapimo takų infekcijos gydomos antibiotikais, kai tik gydytojas paima šlapimo mėginį ir nustato, kokia tai infekcija. Jei gersite daug vandens, jis taip pat padės išplauti bakterijas ir atskies šlapimą – tai sumažins skausmą ir sulėtins infekcijos progresavimą.

2. Lytiniu keliu plintančios infekcijos

„Žinote, kartais ieškome akivaizdžiausios priežasties, pavydžiui, šlapimo takų infekcijos, nors prieš akis iškyla kitas akivaizdus dalykas, – sakė A. Dweck. – Lytiniu keliu plintančios infekcijos taip pat dažnai kelia deginimo pojūtį šlapinantis“.

Taigi labai svarbu neieškoti diagnozės savarankiškai ir kreiptis į medikus, kurie atliks reikiamus tyrimus. Skausmą šlapinimosi metu gali sukelti tiek gonorėja, tiek chlamidijos, nors kartais šios infekcijos visai neturi jokių simptomų.

„Tačiau viena liga, kurios žmonės paprastai neatpažįsta, yra herpesas, – teigia A. Dweck. – Vienas iš jos požymių yra maža pūslelė ar sudirginimo vieta, kuri būna labai skausminga ir deginanti“.

Jei tikrai manote, kad sergate lytiniu keliu plintančia infekcija, nedelsiant kreipkitės į gydytoją, kad šis paskirtų reikalingus vaistus. Jis netgi gali skirti raminantį tepalą su tokiu aktyviu, šaldančiu ingredientu kaip lidokainas. Juo reikėtų tepti peršinčias vietas, kol praeis nemalonūs pojūčiai.

3. Bakterinė vaginozė arba pienligė

„Bakterinės vaginozės ir pienligės simptomai paprastai skiriasi nuo šlapimo takų infekcijų požymių. Pienligės atveju kankina tirštos, baltos išskyros ir stiprus niežėjimas, o bakterinė vaginozė pasižymi skystomis išskyromis su žuvies kvapu, – teigė A. Dweck. – Tačiau dėl uždegimo, kurį kelia abi šios infekcijos, deginimo pojūtis šlapinantis ir jausmas, tarsi norėtųsi dažnai šlapintis, yra normalus reiškinys“.

Grybelinės kilmės infekcijos tradiciškai gydomos flukonazoliu (receptiniu priešgrybeliniu preperatu) arba be recepto parduodamomis vaginalinėmis žvakutėmis.

4. Seksas

„Tik pagalvokite, kokie jautrūs ir švelnūs yra audiniai aplink vaginą ir šlaplę ir iš karto suprasite, kaip energingi judesiai gali baigtis uždegimu, kuris kelia šį skausmingą deginimo pojūtį“, – teigė A. Dweck.

Sekso metu dažnai atsiranda mikroabrazijų. Tai mikroskopiniai, mažyčiai nutrynimai, kuriuos pradeda peršėti, kai ant jų patenka sūraus šlapimo. Tai tokios pačios prigimties skausmas, kurį sukelia ant bet kokios atviros žaizdos patekusi druska.

„Tai gana tipiškas atvejis, ypač jei nebuvo naudojamas lubrikantas, ar jei tai buvo ilga, daugkartinė sesija“, – teigė ji.

Spermicidiniai tepalai, lubrikantai ir prezervatyvai taip pat gali suerzinti audinius, jei esate jautri ar alergiška. Jei manote, kad oda galėjo sureaguoti į spermicidines priemones, tuomet pirkite prezervatyvus be spermicidų. Jei galite būti alergiška lateksui, tuomet latekso prezervatyvus pakeiskite į poliuretano. Jei pastebėsite skirtumą, sintetinius lubrikantus pakeiskite natūraliais, pataria A. Dweck.

5. Bėgiojimas arba intensyvus sportas

Sporto fiziologas K. Baaras teigia, kad kiekvieną kartą susitraukus raumenims, jie išskiria šilumą. Tai reiškia, kad didėjant fizinių pratimų intensyvumui, proporcingai auga ir išskiriamo karščio kiekis. „Kadangi fizinės veiklos metu mūsų kūnas šyla, kyla ir mūsų vidinių skysčių, įskaitant šlapimo pūslėje esantį šlapimą, temperatūra“, – teigė K. Baaras.

Štai kodėl šlapinantis iš karto po treniruotės šlapimas bus karštesnis ir gali deginti. Gera žinia ta, kad toks deginimas yra laikinas ir dėl jo nėra ko nerimauti. Tai reiškia, kad tiesiog gerai paplušėjote per treniruotę.

6. Vandens sportas

Druska ir paplūdimio smėlis patenka į maudymosi kostiumėlio vidų ir gali sudirginti odą. Tas pats gali įvykti, jei ilgai būsite su šlapiomis bikinio kelnaitėmis.

„Bakterijos mėgsta drėgną ir tamsią aplinką, taigi šlapios kelnaitės greitai gali tapti infekcijos inkubatoriumi“, – sako A. Dweck. Šią riziką galite sumažinti, jei vandens sporto metu vilkėsite hidrokostiumą, o maudymosi kostiumėlį išdžiovinsite saulėje, kol ant jo užsimausite šortus ar apsivilksite suknelę.

7. Bet kokie balneliai

„Matau daugybę moterų, kurios ateina dėl tarpvietės ir vulvos sužalojimų, atsiradusių dėl nuolatinės trinties, – sako A. Dweck. – Tarkime, jūs lankote treniruotes, kurių metu intensyviai minate dviratį. Jei mūvėsite tik paprastus sportinius šortus, dviračio sėdynė nebus paminkštinta, jūsų treniruotė truks vieną valandą ir minsite pedalus tarsi išprotėjusi, jūsų tarpvietė dėl nuolatinės šortų ir dviračio sėdynės trinties tikrai liks sužalota“. Toks sportas gali palikti tokius pačius mikroskopinius nutrynimus ir padidinti tarpvietės jautrumą, kaip ir seksas.

Lygiai tą patį galima pasakyti apie ilgą jodinėjimą. Tik šiuo atveju nutrynimus tarpvietėje sukels nuolatinis medžiagos judėjimas pirmyn ir atgal, kol šokinėsite ant žirgo nugaros.

„Pacientėms, kurios daug sportuoja ir kurioms dėl dviračio mynimo ar jodinėjimo kyla tokių problemų, paprastai rekomenduoju naudoti silikoninį lubrikantą ar kažkokį kūno balzamą, kuris pirmiausia apsaugotų nuo nutrynimų. Tarpvietės sritį taip pat gali apsaugoti specialios jodinėjimo kelnės, dviratininkų šortai ir net specialiai pasiūtas apatinis trikotažas“, – sakė A. Dweck.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (50)