Žinoma, pažengusi melanoma, nelygu jos vieta, gali kelti skausmą ar kitus su oda nesusijusius simptomus. Tačiau tokiu atveju ant odos jau bus susiformavęs gana didelis, išopėjęs auglys ar žaizda, pažymi Merilando universiteto Medicinos fakulteto dermatologijos profesorius ir chirurgas Zainebas Makhzoumi. „Tai nėra tas dalykas, kurio nepastebėtum“, – teigia jis.

Šiuo atveju kalbėsime apie retas išimtis – su oda nesusijusius simptomus, kurie gali tapti pirmąja užuomina, jog galite sirgti odos vėžiu. Štai septyni signalai, kuriuos vertėtų žinoti, jei kartais patektumėte tarp to 1 proc. žmonių, kuriems išsivysto odos vėžys.

Guzeliai po oda

Plika akimi jie būna nematomi. Tačiau jei apčiuopiate guzelius po oda, ypač tokiose srityse kaip kirkšnys, pažastys ar kaklas, tai gali būti ženklas, kad odos vėžys išplito į jūsų limfmazgius, sako chirurgas Jeremy Davisas iš Kalifornijos universiteto Los Andžele klinikos „UCLA Health“.

„Tai nėra dažnas reiškinys, bet būna atvejų, kai imuninė sistema perima pirminį apgamą ar odos pakitimą, net jei pats vėžys būna metastazavęs, – aiškino jis. – Taigi vėžys prasidėjo nuo jūsų odos, bet jūs niekada negalėjote jo pamatyti“.

Jei bet kurioje vietoje pastebėjote kokį nors guzelį, kreipkitės į gydytoją.

Skausmas pilvo srityje

Be limfmazgių, melanoma gali išplisti į kepenis. Jei taip nutiko, jaučiamas skausmas dešinės pilvo pusės viršutinėje dalyje, sako J. Davisas. Tiesa, jis priduria, kad skausmas šioje vietoje gali būti susijęs su daugybe kitų ligų, kurios nebūtinai yra itin gąsdinančios (pavyzdžiui, tulžies akmenys).

Taigi neišsigąskite, bet kreipkitės į gydytoją.

Kvėpavimo problemos

Jei melanoma metastazavo, ji galėjo išplisti ir į plaučius, teigia J. Davisas. „Jeigu ji persimetė į plaučius, jus gali kankinti dusulys ar nuolatinis kosėjimas, – aiškino jis. – Tačiau jei patiriate šiuos simptomus, tikimybė, kad sergate odos vėžiu, nėra didelė“. Labiau tikėtina, kad sergate astma ar bronchitu. Tačiau jums vis tiek reikėtų kreiptis į gydytoją.

Skausmingi sąnariai

Kartu su limfmazgiais, plaučiais ir kepenimis, sąnariai yra dar vieta vieta, kur gali išplisti melanoma – net jei simptomai ant odos išnyko, pažymi J. Davisas. Jei taip įvyko, jus gali kankinti tokie į artritą panašūs pojūčiai kaip sąnarių skausmas. Jei nesuprantate, kodėl skauda kelius ar klubų sąnarius, kreipkitės į gydytoją.

Sutrikęs regėjimas

Melanoma prasideda melanocituose – pigmentą gaminančiose ląstelėse, kurių daugiausia yra odoje. „Tačiau melanocitų taip pat yra akyse ir kitose kūno vietose, taigi retais atvejais odos vėžys pirmiausia gali pasireikšti būtent šiose vietose“, – teigia J. Davisas.

Jei melanoma prasideda melanocituose, kurie yra akyse, vienas pirmųjų šio vėžio simptomų būna sutrikęs ar neryškus regėjimas, aiškino jis.

„Akies rainelėje taip pat galite išvysti pigmentus ar pakitusią spalvą“, – pridūrė chirurgas.

Jei melanoma užpuola akis ar kitus ne odoje esančius melanocitus, tokiu atveju vėžys nebūna sukeltas saulės spindulių, pažymi J. Davisas. „Kartais jis būna susijęs su vienu genetiniu sindromu, bet tai pavieniai atvejai“, – pridūrė jis.

Pilvo spazmai

Melanomą reikėtų pridėti prie ligų, kurios sukelia su žarnynu susijusius simptomus, sąrašo. Žarnyne, kaip ir akyse, yra melanocitų, taigi juose gali tūnoti melanoma. „Tokiu atveju galimas viduriavimas, vidurių užkietėjimas, pilvo spazmai ar skausmas“, – sakė J. Davisas. Tai dar viena priežastis, kodėl nereiėktų ignoruoti pilvo bėdų.

Galvos skausmai

Melanocitų yra ne tik akyse ir žarnyne, bet ir smegenyse. Taigi juos taip pat gali atakuoti slapta melanoma. Galimi simptomai – galvos skausmai, priepuoliai ar kognityvinės problemos, sako J. Davisas. Tokie patys simptomai gali pasireikšti, jei melanoma prasidėjo nuo odos, bet vėliau išplito į smegenis, priduria jis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (18)