Nors dažniausiai laurų lapai laikomi vien aromatingu prieskoniu, be kurio neapsieinama Azijos šalių virtuvėje, verta žinoti ir apie nepaprastą šio augalo naudą sveikatai, rašoma svetainėje curejoy.com.

Šie lapai auga ant lauramedžių – lauramedinių šeimai priklausančių augalų. Šis tradicinėje medicinoje labai paplitęs augalas laikomas ir garbės simboliu: antikinėje Graikijoje laurų lapų vainikai dabindavo didvyrių ir olimpinių žaidynių nugalėtojų galvas.

Laurų lapais paprastai gardinamos sriubos, ryžių patiekalai, troškiniai ir kt. Toliau išvardyta keletas vertingų šio augalo savybių, tikrai priversiančių susizgribti tuos, kuriems šis prieskonis jokio entuziazmo kol kas nekelia.

1. Skatina plaukų augimą ir padeda kovoti su pleiskanomis

Vargstate dėl pleiskanų ir plaukų slinkimo? Išmėginkite laurų lapų efektyvumą. Jie nuo seno laikomi veiksminga priemone kovojant su bet kokiomis plaukų keliamomis problemomis. Taip yra todėl, kad laurų lapų sudėtyje yra keletas plaukams itin palankių junginių. Tiesiog pavirkite keletą laurų lapų vandenyje, palaukite, kol jis atauš ir praskalaukite šiuo skysčiu palukus ir galvos odą.

Šią procedūrą reikia daryti išsiplovus galvą šampūnu. O ką daryti tiems, kurių skalpas jautrus, todėl kankina niežulys? Sumalkite kelis laurų lapus ir sumaišykite juos su kokosų aliejumi. Gautu mišiniu ištepkite galvos odą ir bent pusvalandį palaikykite, kad pasireikštų raminamasis poveikis. Praėjus nurodytam laikui, nuplaukite kaukę drungnu vandeniu.

2. Mažina cukrinio diabeto riziką

Atlikto tyrimo rezultatai parodė, kad dukart per dieną vartojant maltus laurų lapus akivaizdžiai sumažėja kraujo cukraus lygis. Pasirodo, laurų lapų sudėtyje esama junginių, užtikrinančių insulino veikimo efektyvumą. Šis augalas tikrai pravartus žmonėms, turintiems gana didelę 2 tipo cukrinio diabeto pasireiškimo riziką. Tyrimo iniciatoriai užsimena ir apie bendrąjį cholesterolio kiekį mažinantį laurų lapų poveikį.

3. Padeda sureguliuoti virškinimą

Užkietėjus viduriams arba kaupiantis žarnyno dujoms į pagalbą tikrai galima pasitelkti laurų lapus. Ajurvedoje šie augalai laikomi efektyviai virškinimo negalavimus mažinančia priemone. Dėl šlapimą varančio ir skrandžio sulčių išsiskyrimą skatinančio poveikio laurų lapai padeda iš organizmo pašalinti toksinus, o šių augalų fermentai, kaip paaiškėjo, gerokai palengvina virškinimo trakto darbą, todėl laurų lapai naudingi dirgliosios žarnos sindromo ar kitų virškinimo sutrikimų kamuojamiems žmonėms. Vienas tyrimas pateikė ir apie steatorėjos simptomų mažinimą bylojančias išvadas.

4. Stiprina širdį

Laurų lapuose yra rutozido ir kavos rūgšties. Šios medžiagos buvo pripažintos stiprinančiomis širdies sienelę ir mažinančiomis cholesterolio lygį. Dėl padidėjusio cholesterolio kiekio gali pradėti formuotis krešuliai, keliantys širdies priepuolio arba insulto riziką.

5. Mažina skausmą

Laurų lapai pasižymi priešuždegiminėmis savybėmis, todėl jais galima malšinti sausgyslių, sąnarių skausmą ir net artritą. Reikia sutrinti laurų ir ricinmedžių lapus, gauta mase ištepti skaudamą vietą ir palaikyti maždaug 20 minučių. Verta paminėti, kad kaktos masažas laurų lapų aliejumi yra laiko patikrintas galvos skausmo malšinimo būdas.

6. Atakuoja vėžines ląsteles

Remiantis keliais atliktais tyrimais, laurų lapai gali būti efektyvūs naikinant vėžines ląsteles. Taip yra dėl jų sudėtyje esančių fitocheminių elementų ir katechino – vėžines ląsteles ardančių junginių. Vienas tyrimas įrodė laurų lapų ekstrakto veiksmingumą šalinant krūties vėžio ląsteles.

7. Greitina žaizdų gijimą

Laurų lapų pasta – laiko patikrinta žaizdų ir randų gydymo priemonė. Ji pasižymi antibakteriniu ir antimikrobiniu poveikiu, todėl gali būti efektyvi ir gydant grybelių sukeliamas ligas.

8. Ramina perštinčią gerklę ir lengvina kosulį

Laurų lapai palankiai veikia kvėpavimo sistemą, todėl peršalus, pasigavus slogą arba užpuolus kosuliui laurų lapai gali padėti atlaisvinti kvėpavimo takus ir atsikratyti bakterijomis. Pavirinkite vandenyje 4–5 laurų lapus ir užsidėkite ant krūtinės šiek tiek atvėsintu skysčiu sudrėkintą rankšluostį. Įsitikinkite, kad kompresas ne per karštas, kitaip galite nusideginti.

9. Apsaugo nuo inkstų akmenligės

Laurų lapai gali padėti sumažinti organizme esantį ureazės kiekį. Per didelis šio fermento kiekis turi įtakos inkstų akmenų formavimuisi.

10. Mažina dirglumą ir malšina stresą

Jei po darbo dienos sunku atsipalaiduoti, pabandykite išgerti puodelį laurų lapų arbatos. Ji mažina nervingumą, dirglumą, gali net padėti užmigti, todėl geriausia šią arbatą gerti prieš miegą.

Dėmesio! Nors laurų lapai apskritai laikomi saugia, pašalinio poveikio neturinčia priemone, nėščiosioms ar maitinančioms motinoms jų vartoti nerekomenduojama dėl galimo gimdos susitraukimus sukeliančio poveikio. Be to, laurų lapų negalima vartoti likus dviem savaitėms iki operacijos, ypač jei ji susijusi su centrine nervų sistema.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (10)