Pats paprasčiausias anginos gydymo namuose būdas – gerklės skalavimas naikinančiais kenksmingus mikroorganizmus, arba antiseptiniais, tirpalais: jodo, druskos, maistinės sodos, kalio permanganato, taip pat jūros vandeniu.

Kaip naminius vaistus gerklei skalauti galima naudoti ir kai kuriuos maisto produktus.

Pavyzdžiui, ką tik išspaustos raudonųjų burokėlių ir morkų sultys pasižymi bakterijas naikinančiomis ir uždegimus slopinančiomis savybėmis.

Veiksmingas ir česnakų antpilas – 100 g šių aštraus kvapo daržovių sutraiškoma česnakų spaudykle, užpilama 100 ml šilto virinto vandens ir 5–6 valandas paliekama pastovėti.

Anginai gydyti nuo seniausių laikų naudoti vaistiniai augalai. Jų nuoviro galima greitai pasigaminti ir patiems. Ramunėlės, medetkų žiedai ir eukaliptų lapai(visko imama po lygiai)sutrinami smulkintuvu, tada 20 gramų šio mišinio užpilama 300 ml vandens ir užvirus penkias minutes paverdama. Dar po penkiolikos minučių nuoviras perkošiamas ir naudojamas skalauti gerklei.

Ryklės ir tonzilių uždegimą gydo ir šalavijų, jonažolių, liepų žiedų, džiovintų aviečių nuovirai bei antpilai. Be skalavimo, naudinga pakramtyti ajero šaknies gabalėlį, pačiulpti citrinos skiltelę su žievele arba palaikyti burnoje truputį bičių pikio – šios priemonės taip pat puikiai valo ir padeda greičiau užgyti uždegimo pažeistai gleivinei.

Dar vienas naminis anginos gydymo būdas – kvėpavimas augalų, malšinančių uždegimus ir naikinančių bakterijas, garais. Tokiomis savybėmis pasižymi mėtos, čiobreliai, pušų pumpurai ir spygliai.

Inhaliacijoms tinkamų nuovirų pasidaryti paprasta. 10 g čiobrelių užplikoma stikline verdančio vandens ir paliekama pastovėti 45 min., o 20 g pušų pumpurų užpilama stikline šalto vandens ir pusvalandį verdama.

Naudingi ir eteriniai aliejai – keliolika lašų kurio nors iš jų, pavyzdžiui, eukaliptų, įpilama į verdantį vandenį ir pasilenkus virš indo kelias minutes pakvėpuojama kylančiais kvapiais garais.

Susirgus angina savijautą pagerina ir greičiau pasveikti padeda kaklo kompresai. Vienas iš jų – su lupenomis išvirtos ir sutrintos bulvės, sumaišytos su trimis lašais jodo tirpalo ir šaukštu kokio nors aliejaus. Kaip gydomasis kompresas tinka ir paprasti kopūstų lapai.

Daugiau skaitykite naujienos.lt