Bet klysta vyrai, manantys, jog jie nuo to tikrai apsaugoti.

Kas yra tas VDS?

Iš tiesų stiprioji lytis nėra taip nutolusi nuo silpnosios, kaip patys vyrai norėtų tikėti. Ir mums pasitaiko maniakinės depresijos priepuolių, per kuriuos mus valdo neurozės. Kartais dėl to būna kaltas dėmesio stygius, kartais – hormoniniai pokyčiai arba emocinis nestabilumas. Tačiau faktas yra faktas: vyrams taip pat pasireiškia visi PMS simptomai.

Mokslininkai linkę daryti išvadą, kad viso to gėdingo reikalo kaltininkas yra vyriškasis hormonas testosteronas. Būtent nuo jo priklauso ir emocinė, ir fizinė vyro būklė.

Pasirodo, hormonų audros vyrams yra lygiai toks pat natūralus reiškinys, kaip ir moterims. Tad ir nervingumas, pykčio priepuoliai, nevaldomas seksualinis potraukis – visa tai yra hormonų sutrikimas. Skirtumas tik tas, kad vyrų atveju toks reiškinys vadinamas ne PMS, o VDS, arba vyrų dirglumo sindromu.

Jo simptomai, pasikartojantys reguliariai ir nuolat, pasirodys gerai pažįstami ir priešingai lyčiai:

– vyras jaučiasi nuolat pavargęs nepriklausomai nuo paros meto,
– jis apatiškai reaguoja į darbą, šeimos problemas, pinigus, vaikų kaprizus ir panašiai,
– nuolat nori miego ir paprastai „išsijungia“ iš karto, vos grįžęs iš darbo,
– seksualinis potraukis nepastovus – vieną akimirką jis nenumaldomas, kitą apie „tai“ negali būti nė kalbos.

Svarbiausia nepainioti VDS simptomų ir vyro būdų bruožų.

VDS priežastys

Vyrams nervinių protrūkių priežastimi dažniausiai būna stresinės situacijos, kylančios darbe, namuose, su draugais. Tokiu laikotarpiu testosterono atsargos vyro organizme išsenka, o deramai pasipildyti nespėja.

Dar 2002 metais škotų medikas Džeraldas Linkolnas atliko tyrimus su avinais – stebėjo jų testosterono lygį. Paaiškėjo, jog sumažėjus šio hormono (tai įvyksta pasibaigus poravimosi sezonui) avinai tampa dirglūs kone iki beprotybės.

Po šio tyrimo panašų nutarė atlikti ir anglų mokslininkai – tik jau su vyrais. Rezultatai parodė, kad vyrams testosterono lygį mažina stresas. O atsiradus hormonų disbalansui stipriosios lyties atstovai tampa nervingi ir irzlūs – kaip tie avinai.

VDS laikas

Vyrų dirglumo sindromas gali pasireikšti ir dvidešimties, ir keturiasdešimties, tačiau labiausiai rizikuoja 40–45 metų vyrai. Kodėl? Todėl, kad būtent tuo laikotarpiu vyrai ima abejoti savo seksualumu, vertinti tai, ko gyvenime pasiekė. Ir, savaime suprantama, neretai nusivilia savimi, graužiasi... Kol galiausiai įsikala į galvą, jog viskas, kas gyvenime gali būti įdomiausio, įsimintiniausio, ryškiausio, jau praėjo ir niekada nebepasikartos.

Tokios kritinės vyrų būklės ypatingos tuo, kad būna reguliarios. Bet kai jau prasideda, tai nei galo, nei krašto nematyti.

Išeitis yra

Būtų labai paprasta, jeigu VDS išgyvenantis vyras galėtų nueiti pas gydytoją, tas jam suleistų testosterono dozę ir visos kančios baigtųsi. Deja. Apie tokių injekcijų šalutinį poveikį dar labai mažai žinoma. Be to, panašios procedūros retos ir labai brangios.

Laimė, yra patikrintų būdų vyrams savo emocinę ir fizinę savijautą vėl padaryti normalią.

Miegas. Amžina tiesa: negalintis išsimiegoti žmogus visada bus dirglus. Daug ir sunkiai dirbančiam vyrui ypač svarbu anksti eiti miegoti. Ir nubusti ne nuo riksmų, kad laikas keltis, antraip pavėluos – tokio streso taip pat reikia vengti.

Maistas. Jis turi būti ne tik skanus ir sveikas. Vyro valgiaraštyje privalo būti daug baltymų, ląstelienos, taip pat tokių antidepresantų, kaip šokoladas.

Ląsteliena – maistinga medžiaga, neteikianti organizmui energijos (kaip ir mineralinės druskos arba vanduo), tačiau gyvybiškai svarbi jo veiklai. Egzistuoja dvi ląstelienos rūšys: netirpi (celiuliozė ir ligninas), kurių yra ankštinėse ir žirninėse kultūrose, daržovėse ir vaisiuose, ir tirpi (pektinas, hemiceliuliozė ir kitos) – jos irgi yra vaisiuose, ankštinėse kultūrose, jūržolėse, miežiuose ir avižose.

Pirmosios rūšies ląsteliena skatina virškinimą, šalina šlakus ir mažina cholesterolio lygį. Antrosios – visiškai užpildo skrandį ir suteikia sotumo jausmą.

Taip pat vaistinėse galima rasti vitaminų ir biologiškai aktyvių maisto papildų, taip pat naudingų vyro sveikatai.

Ramybė. Psichologiniam spaudimui ir „terorizmui“ turi būti padarytas galas, nesvarbu, kur jis būtų – darbe ar šeimoje.

Ir dar svarbu susitaikyti su tuo, kad mūsų organizmas gyvena taip, kaip patogiau jam. Ir kartais jam būna patogiau zirzti, svaidytis žaibais ir būti nepakenčiamam.

Įdomus faktas

Dar vienas gana savotiškas įrodymas, kad ir vyrams būna kritinių dienų, yra faktas, kad vokalo besimokantiems vyrams tam tikromis dienomis draudžiama dainuoti. Tuo sunkiai nusakomu momentu balsas skamba šiurkščiai, o persitempus galima išvis jo netekti.