Nors vištiena, žuvis ir jautiena lepina skonio receptorius, bet augalinės kilmės baltymai yra naudingesni, nes juose dar ir daug ląstelienos bei uždegimą malšinančių antioksidantų, rašoma womenshealthmag.com.

Trumpai tariant, rinkdamiesi augalinių baltymų turinčius produktus, gausite daugiau naudingų maistinių medžiagų ir mažiau kalorijų. Baltymai vegetariniame valgiaraštyje gaunami ne vien iš sojų varškės.

Pateikiame sąrašą kitų augalinių produktų, kuriuose daug baltymų.

Lęšiai

Vienas puodelis virtų lęšių parūpins jums 18 gramų baltymų ir ląstelienos – šis derinys padeda įveikti alkio priepuolius, todėl nebenorime užkandžiauti tarp valgių, sako registruota dietologė ir „BZ Nutrition“ savininkė Brigitte Zeitlin.

Valgykite daugiau: paskrudintus lęšius valgykite kaip garnyrą arba užsibarstykite jų ant salotų, berkite į sriubas. Galite juos netgi susimalti ir įberti į vegetariškus „mėsos kukulius“ ar suvožtinius, pataria B. Zeitlin.

Sėklos

Kanapių, moliūgų, ispaninio šalavijo, linų sėmenų sėklose yra labai daug baltymų – pusėje puodelio jų yra nuo septynių iki devynių gramų, sako B. Zeitlin. Juose taip pat gausu sveikųjų riebalų, kurie taip pat padeda malšinti alkį.

Valgykite daugiau: pagardinkite sėklomis pusryčių košę arba tirštuosius kokteilius, taip pat salotas, pataria dietologė.
Moliūgų sėklos

Riešutai ir riešutų sviestas

Baltymai, ląsteliena, sveikieji riebalai – o ir šiaip, kam nepatinka kupinas šaukštas žemės riešutų sviesto? Viename ketvirtyje puodelio riešutų arba dviejuose valgomuosiuose šaukštuose riešutų sviesto yra nuo septynių iki devynių gramų baltymų. Negana to, riešutuose yra kalio, kuris padeda nuo pilvo pūtimo, sako B. Zeitlin.

Valgykite daugiau: kai norisi užkąsti, užsitepkite riešutų sviesto ant vaisiaus arba visagrūdės duonos skrebučio; pakepinkite riešutus ir įsiberkite jų į salotas arba pusryčių košę.

Sojos

Vienoje porcijoje sojų pupelių yra 20 g baltymų, taip pat kalcio, mangano ir fosforo – visi šie mineralai padeda palaikyti sveikus kaulus ir raumenis, todėl labai tinka sportuojantiems, sako registruota dietologė Cynthia Sass.

Valgykite daugiau: saują sojų pupelių įberkite į troškinį, makaronus arba tortilijų įdarą.
Soja

Pupelės

Pasirodo, kad pupelės naudingos ne tik širdžiai, bet ir liemens apimčiai. Tyrimai parodo, kad ankštinėse daržovėse yra unikalus augalinių baltymų, ląstelienos ir antioksidantų derinys, kuris malšina apetitą ir reguliuoja alkio hormonus, sako C. Sass.

Valgykite daugiau: pasigaminkite humusą iš bet kokios rūšies pupelių, tinka ne vien avinžirniai.

Eksperimentuokite su pupelėmis virdami sriubas, taip pat jos tinka netgi prie orkaitėje keptų bulvių (galite jas sutrinti ir sumaišyti su pomidorų pasta).

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (14)