Tinkamiausiu ir naudingiausiu skysčiu organizmui laikomas negazuotas, tyras vanduo. Tuo tarpu sultys, įvairūs gėrimai, kava, dauguma arbatų (visi skysčiai, kurie turi skonį, išskyrus žalią arbatą) laikomi maistu. O kaip yra su gazuotu vandeniu? Gerti jį ar ne? Į klausimus atsako Kilo.lt mitybos specialistė Eglė Šinkevičiūtė.

Ar tinkamas natūralus gazuotas vanduo norint papildyti reikiamų skysčių balansą?

Pradėkime nuo to, kad jei vanduo gazuotas – jis jau nėra natūralus. Nebent tai gamtoje, iš natūralaus mineralinio šaltinio tekantis vanduo, kuris sudėtyje turės įvairių mineralų, sieros junginių, tuomet, ragaujant juntamas švelnus gazuotumas. Tačiau, mūsų parduotuvėse randami gėrimai toli gražu nelygūs gamtos gręžiniuose rastiems vandenims. Į tokį vandenį jau yra įdėta medžiaga, kuri sukelia burbuliukus – anglies dioksidas. Gazuotas vanduo nėra tas vanduo, kurio reikia geram mūsų organizmo funkcionavimui. Dabar vis dažniau atskleidžiama įvairių tiesų apie neigiamą gazuotų gėrimų poveikį sveikatai.

Tačiau, įdomu tai, kad pirmasis sukurtas gazuotas vanduo (XVIII a.) kaip tik buvo pradėtas taikyti medicinoje, virškinimo sutrikimams gydyti. Tik ilgainiui į tokį vandenį buvo pradėta pilti cukrų ar vaisių sultis norint atsigaivinti – taip ir gimė gaivieji gazuoti gėrimai, po to ir šampanas, putojantis vynas.

Kodėl kartais taip norisi paragauti gazuotų gėrimų?

Gazuoti gėrimai sukelia deginimo jausmą, tai dirgina liežuvį, kuriame yra begalės skonio receptorių – šis dirginimas ir pats procesas yra malonus daugeliui žmonių. O taip pat, gazuotų gėrimų ph yra 3–4, kas reiškia, kad skonio receptoriai atpažįsta rūgštumą. Neretai rūgštumas siejamas su gaivumu net jei ir pats gėrimas yra saldus iš esmės. Norą atsigerti gazuotų gėrimų gali skatinti ir pripratimas, teigiama, kad – gazuoti gėrimai vysto priklausomybę.

Ar gazuotas vanduo daro įtaką dantų būklei?

Taip, pirmiausiai gazuoti gėrimai ir turi sąlytį su dantimis, o tiksliau, – su dantų emaliu, todėl gėrimo metu emalis būna tiesiogiai veikiamas rūgšties. Jei tai yra gazuotas mineralinis vanduo – įtaka daroma mažesnė, tačiau jei tai gazuoti gaivieji saldieji gėrimai, žalingas poveikis dantims išauga dešimteriopai.

Kokią įtaką gazuotas vanduo daro virškinimo sistemai?

Tiesa ta, kad gazuotas vanduo gali padėti virškinti maistą, nes jis stimuliuoja vietas atsakingas už maisto rijimo funkciją. Tačiau niekada nereikės ieškotis virškinimo „padėjėjų“, jei priimsite tinkamą sprendimą pietų ar kitokio valgio pasirinkimui.

Svarbu: Gazuotų gėrimų nedera rinktis jau sergantiems virškinamojo trakto ligomis, dėl angliarūgštės dirginamojo poveikio.

Taip pat, gazuoti gėrimai turi savybę kelti rūgštingumą ir taip dirginti skrandį, ko pasekoje, gali būti pažeistas ir skrandžio epitelis, gali atsirasti žaizdelių, todėl, rekomenduojama gazuotus gėrimus vartoti atsakingai, nekenkiant sau.

Koks gazuotų gėrimų poveikis širdžiai?

Nors ir ne tiek daug tyrimų yra atlikta dėl blogo gazuotų gėrimų poveikio širdžiai, kol kas jie visi neigiami. Tiksliau gal būtų kalbėti apie tarkim saldžiuosius ar energetinius gazuotus gėrimus, nes jie širdžiai tikrai yra kenksmingi.

Jų sudėtyje yra dideli kiekiai cukrų, o energetiniuose gėrimuose yra ir kofeino, tiek vienas, tiek kitas vysto pripratimą, todėl pamėgę gerti saldžius gazuotus ar energetinius gėrimus galime sunkiai kovoti siekdami atsikratyti šio įpročio, o dar tai darys neigiamą įtaką širdies ir kraujagyslių sistemai.