Tyrimą atlikusi mokslininkų komanda bandė išsiaiškinti, ar prie kurių nors maisto produktų įprantame labiau nei prie kitų.

Naudodami Jeilio maisto priklausomybės skalę mokslininkai nustatė, kad sūris ypač išsiskiria iš likusių maisto produktų, nes jame yra kazeino. Tai cheminė medžiaga, esanti visuose pieno produktuose, ir galinti suaktyvinti smegenų opioidų receptorius, kurie yra susiję su priklausomybe.

Tyrimo autoriai taip pat nustatė, kad perdirbti maisto produktai labiau susiję su priklausomu elgesiu, o štai sunkiausia atsisakyti riebaus maisto. Be to, taip pat paaiškėjo, kad aukščiausią vietą priklausomybės skalėje užėmė tie maisto produktai, kuriuose yra sūrio.

Tyrimo metu mokslininkai apklausė 120 studentų. Jiems teko Jeilio maisto priklausomybės skalėje pasirinkti 35 įvairios maistinės vertės produktus. Antroje tyrimo dalyje dalyvavo 384 žmonės ir jiems buvo patiektas tas pats maistas, tačiau hierarchine tvarka.

Žurnale „Public Library of Science One“ pristatyto tyrimo autoriai išsiaiškino, kad riebalai susiję su probleminiu valgymu, nesvarbu, tyrimo dalyviai priklausomi nuo maisto produktų, ar ne.

Viena tyrimo autorių Erica Schulte sakė: „Atrodo, kad riebalai vienodai visiems pranašauja probleminį valgymą, nesvarbu, ar jie patiria „maisto priklausomybės“ simptomus. Kazomorfinai išties veikia dopamino receptorius ir iššaukia tą priklausomybės elementą“, – sakė dietologė Cameron Wells.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (125)