Greičiausiai esate girdėję, kad norint mesti svorį nepatartina valgyti vėlai. Tai reiškia, kad vėlyvas picos kramsnojimas ir ledų šveitimas yra tabu. Kita vertus, taip pat galėjote girdėti, kad vėlyvas valgymas gali padėti deginti kalorijas, ir kad galima valgyti prieš miegą, jeigu renkatės sveikus, tinkamų mikroelementų (baltymų ir angliavandenių!), turinčius užkandžius. Tai kur tuomet slypi tiesa? Naujas mokslinis tyrimas gali padėti atsakyti į šį klausimą, rašo shape.com.

Tyrimo metu pirmas aštuonias savaites tyrimo dalyviams nuo 8 iki 19 valandos buvo leidžiama tris kartus pavalgyti ir du kartus užkasti. Paskui kitas aštuonias savaites jiems buvo leista suvalgyti tą patį kiekį maisto nuo vidurdienio iki 23 valandos. Prieš ir po aštuonių savaičių tyrimo buvo matuojamas dalyvių svoris, medžiagų apykaita (cukraus kiekis kraujyje, cholesterolis, trigliceridų kiekis) ir hormonų pusiausvyra.

Dabar blogos naujienos valgantiems naktį: antruoju atveju tyrimo dalyviai priaugo svorio ir patyrė neigiamus medžiagų apykaitos ir hormonų pusiausvyros pokyčius.

Hormonų požiūriu, yra du esminiai dalykai, į kuriuos tyrimo autoriai atkreipė daugiausiai dėmesio: grelinas, skatinantis apetitą, ir leptinas, padedantis pavalgius jausti sotumą. Mokslininkai nustatė, kad valgant visos dienos bėgyje grelinas pakyla anksčiau, o leptinas – vėliau. Tai reiškia, kad valgymas dieną gali užkirsti kelią persivalgymui, mat žmonės baigiantis dienai jaučiasi sotesni, todėl yra mažiau linkę griebtis maisto naktimis.

Suprantama, tai šiek tiek glumina, turint omenyje ankstesnius tyrimus, tačiau pastarojo tyrimo autoriai neabejoja, kad žmonės turi vengti vėlyvo užkandžiavimo.

„Nors keisti gyvenimo būdą niekada nebūna lengva, šie rezultatai perša mintį, kad verta stengtis valgyti dienos metu, jeigu norite išvengti šių žalingų padarinių sveikatai, – sakė vyresnioji tyrimo autorė dr. Kelly Alliston, dėstanti psichologiją ir psichiatriją, ir vadovaujanti Svorio ir mitybos sutrikimų centrui Pensilvanijos sveikatos sistemos universitete. – Turime daug žinių apie tai, kaip persivalgymas veikia sveikatą ir kūno svorį, tačiau dabar mes taip pat geriau suprantame, kaip mūsų organizmas apdoroja maistą skirtingu paros metu.“

Tai koks vėliausias metas, kai dar galima valgyti? Na, ankstesni tyrimai rodė, kad vėlyvas užkandžiavimas, neviršijantis daugiau nei 150 kalorijų ir sudarytas iš baltymų ir angliavandenių (pavyzdžiui, nedidelis baltymų kokteilis ar jogurtas su vaisiais), greičiausiai nedidins jūsų kūno svorio. Kita vertus, naujasis tyrimas atsižvelgė į visus veiksnius, kurie gali paveikti rezultatus, pavyzdžiui, kiek sveikas buvo valgomas maistas ir kiek tyrimo dalyvis mankštinosi. Tai reiškia, kad šie rezultatai galioja ne tik tiems, kurie prieš miegą prisišveičia maisto, bet ir sveikus įpročius turintiems žmonėms.

Jeigu jus tenkina jūsų svoris ir bendra sveikata, keisti savo įpročių nereikia, bet jeigu nerimaujate dėl augančio svorio, cholesterolio kiekio ar kitų veiksnių, kuriems vėlyvas valgymas turėjo neigiamos įtakos šio tyrimo metu, vertėtų pakoreguoti savo valgymo grafiką taip, kad daugiau valgytumėte dienos metu. Ir stebėkite pokyčius.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (33)