Vienas dažniausiai kosmetikoje naudojamų ingredientų yra natrio druskos – sieros rūgšties dariniai, gaunami iš kokosų aliejaus. Jie, beje, labai paplitę ne tik kosmetologijoje, bet ir higienos priemonių gamyboje, nes puikiai putoja.

Laurilas ir natrio laurilsulfatai – būtent taip vadinami minėti organiniai junginiai – kosmetikos pirkėjams geriau žinomi angliškais trumpiniais SLS ir SLES. Šios medžiagos priskiriamos muilinių medžiagų grupei – tai yra gerai šalina riebalus. Dėl šios savybės natrio dariniai plačiai naudojami technikoje – riebalams nuo motorinės įrangos pašalinti, taip pat kaip ploviklis įvairiose dirbtuvėse.

Neįtikėtina, tačiau tą pačią funkciją SLS ir SLES atlieka ir kosmetikos priemonėse: veiksmingai pašalina riebalų perteklių nuo odos paviršiaus. Tačiau kaupiasi vidaus organuose ir audiniuose. Pavyzdžiui, tam tikrų šių kosmetikos priemonių sudedamųjų dalių kiekių aptinkama smegenyse, kepenyse, širdyje, plaučiuose, plaukuose ir ragenoje.

Organiniai junginiai ne tik nusėda organizme, bet ir daro poveikį sveikatai: plaukai susilpnėja ir ima lūžinėti, ragena susidrumsčia, oda surambėja ir išsausėja. Be to, SLS ir SLES pasižymi tam tikru hormoniniu aktyvumu – jie neigiamai veikia lytinę funkciją.

Liga iš V raidės

Tačiau didžiausią pavojų sveikatai, daugelio specialistų nuomone, kelia šių junginių savybė sudaryti dar kitus labai tvirtus cheminius junginius su medžiagomis, laikomomis galingais kancerogenais.
Piktybinių navikų atsiradimo riziką didina ir kai kurios kitos sudėtinės kosmetikos priemonių dalys. Joms priskiriami ir dietanolamino junginiai. Būtent junginiai, nes grynas šis preparatas yra praktiškai nekenksmingas.

Grėsmė susirgti vėžiu padidėja ir nesaikingai tepant odą salicilo rūgštimi, todėl nederėtų kasdien naudoti kosmetikos, kurioje yra šios rūgšties, – būtina daryti bent mėnesio pertraukas.

Šis produktas padės visiems! Per dieną numesite po vieną kilogramąŠis produktas padės visiems! Per dieną numesite po vieną kilogramąGydytojas rekomenduoja šį produktą nuo parazitų!

Niekam ne paslaptis, jog daugumos šiuolaikinių kosmetikos priemonių galiojimo lakas labai ilgas – mažiausiai metai, bet kartais ir dveji, ir treji. Kad kosmetika taptų tokia ilgaamžė, į ją pridedama specialių konservantų. Jie stabdo bakterijų dauginamąsi ir blokuoja jų ardomąją veiklą.

Deja, tokį pat agresyvų poveikį kosmetiniai konservantai daro ir žmogaus odai. Tada prasideda uždegimas, ima niežėti odą. Nepriklausomų užsienio ekspertų atliktų tyrimų rezultatai byloja, kad šios medžiagos daro žalą kepenims, inkstams – net nervų ląstelėms.

Atidumas gėdos nedaro

Vis dėlto daugiausia kosmetikos priemonėse yra ingredientų, galinčių sukelti hiperjautrumo reakcijas – tai yra alergijas. Tokioms medžiagoms priskiriamas boraksas, vazelinas, propilenglikolis, talkas, lanolinas ir kitos. Maža to: kai kurios jų – pavyzdžiui, propilenglikolis, – stimuliuoja spuogų ir bėrimų atsiradimą.

Labai dažnai moterys odai drėkinti naudojasi kosmetiniais aliejais. Beveik visi jie dėl didelės molekulinės masės visiškai neprasiskverbia į odą, o suformuoja specifinę plėvelę, neleidžiančią vandeniui išgaruoti iš odos. Kartu su vandeniu iš odos nebegali pasišalinti ir kenksmingi medžiagų apykaitos produktai, galiausiai oda paprasčiausiai negali kvėpuoti. Tad tokius aliejus naudoti galima tik trumpą laiką.

Atrodo, toks nekaltas ir malonus dalykas – kosmetika, bet ir čia gausu povandeninių akmenų. Kad nepakenktumėte sveikatai, reikia mokėti kosmetika naudotis, pirmiausia – gerai ištirti jos sudėtį bei pasidomėti pagrindinių sudedamųjų dalių savybėmis. Jei tai atrodo per daug sudėtinga, tuomet vertėtų pasinaudoti profesionalaus kosmetologo konsultacija.