Kaip susiję šie, regis, visai skirtingi dalykai? Sąsaja yra alkio hormonas leptinas, kuris duoda smegenims signalą, kad esate sotūs.

„Leptinas turi įtakos ne tik suvalgomam maisto kiekiui, bet ir jūsų nuotaikai“, – shape.com aiškina mitybos specialistas Paulas Burghardtas.

Iš dalies taip yra todėl, kad minėtas hormonas susijęs su dopaminu – neuromediatoriumi, kuris atsakingas už laimės pojūtį ir motyvaciją. Kai mažėja leptino, padidėja dopamino gamyba, teigia mokslininkai. O tada gerėja nuotaika.

Keli patarimai, kaip pasiekti proto ir kūno balanso

1. Mankštinkitės nuo ankstyvo ryto

Mankštinantis, ypač bėgiojant, važinėjant dviračiu, mažėja leptino lygis, todėl daugėja dopamino. Mažėjant leptino, į smegenis siunčiamas signalas, kad reikia pavalgyti. Taip stimuliuojama dopamino gamyba, todėl stiprėja motyvacija ilgiau mankštintis. Ši organizmo reakcija žinoma nuo priešistorinių laikų. Norint maksimaliai pasinaudoti šia reakcija, patartina eiti į sporto klubą dar prieš pusryčius. Kadangi ilgai nevalgėte, leptino lygis jau bus žemas, taigi ilgiau sportuosite ir maksimaliai paspartinsite medžiagų apykaitą.

2. Stenkitės, kad organizmui netrūktų geležies

Jei organizme trūksta geležies, mažesnė tikimybė pasiekti leptino ir dopamino reakciją. Jei organizme mažai geležies, leptino lygis būna 3,2 karto didesnis. Jei leptino lygis ilgai būna didesnis, gali atsirasti netgi atsparumas leptinui. Tada hormonas nebeveikia smegenų, o dėl to didėja svoris, atsiranda nuotaikų nepastovumas. Per dieną reikėtų suvartoti apie 18 mg geležies.

3. Juokitės

Organizmas reaguoja į juoką lygiai taip, kaip į vidutinio intensyvumo mankštą, ištyrė Kalifornijos universiteto mokslininkai. Pasirodo, žiūrint komediją mažėja leptino lygis. Kito tyrimo duomenimis, smagiai pasijuokus medžiagų apykaitą padidėja 20 proc., be to, užtektinai įrodymų, kad tai daro žmones laimingesnius. Menka gudrybė – kasdien pasijuokti.

4. Išsimiegokite

Ne paslaptis, kad neišsimiegojęs žmogus darosi irzlus. Ir ne tik. Jei dvi–tris naktis neišsimiegate, gali sulėtėti medžiagų apykaita, rodo 2015 m. atliktas tyrimas. Neišsimiegojus labiau norisi nesveiko maisto. Susidaro užburtas ratas: neišsimiegojote, jaučiate daugiau streso, norisi vadinamojo paguodos maisto, kuriame daug sočiųjų riebalų, didėja uždegiminiai procesai, prastėja nuotaika.“

Svarbu ne tik miego trukmė, bet ir miego kokybė. Ypač blogai miegas su pertraukomis. Būtina turėti tankias naktines užuolaidas, pagalvokite ir apie baltojo triukšmo prietaisą, kuris gerina miego kokybę. Ir jokių elektroninių prietaisų prieš pat miegą.

5. Valgykite daugiau sveikų riebalų

Pakeitus sočiuosius riebalus iš mėsos ir pieno produktų polinesočiaisiais ir mononesočiasiais riebalais iš lašišos, avokadų ir riešutų, paspartės medžiagų apykaita ir pagerės nuotaika, pataria mokslininkai. Sotieji riebalai skatina kauptis riebalus ant pilvo, kurie lėtina medžiagų apykaitą ir gamina uždegimines molekules, kurios skatina depresiją. Be to, pilvo riebalai didina leptino lygį, todėl gali atsirasti atsparumas leptinui.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)