Taigi, pasižiūrėkime, kaip vaikystė atsiliepia mūsų smakro ir žandikaulių formai.

Atsikišęs smakras (prognatizmas)

Žmonės su atsikišusiu apatiniu žandikauliu gali pasigirti gerais raumenimis ir tvirtu skeletu, tačiau tuo pat metu jie yra linkę į apkūnumą. Jeigu žandikaulis yra simetriškas, tuomet tai tiksliai yra vieno iš tėvų ar protėvių palikimas.

Nuožulnus smakras (retrognatizmas)

Įgaubtas smakras, priešingai, byloja apie silpnai išvystytus raumenis ir lankstų skeletą. Polinkio į apkūnumą šiuo atveju nėra, tačiau yra polinkis į daltonizmą. Gimimo metu tokio smakro savininkai sveria mažiau. Simetriškas įgaubtas smakras taip pat yra paveldimas bruožas.

Asimetriškas žandikaulis

Žandikaulio asimetrija yra ne įgimtas, o įgytas bruožas. Tai reiškia, kad vaikystėje organizmas patyrė stresą, pavyzdžiui, jam trūko baltymų, vaikas buvo anksti nujunkytas, patyrė sunkiųjų metalų, nutukimo ar rūkymo poveikį. Taip pat to priežastimi gali būti didelė šeima ar mažos pajamos, kurios gali paveikti mitybos ir medicininės priežiūros kokybę.

Asimetriškas gali būti ir atsikišęs, į įgaubtas smakras. Kaip rodo minėto tyrimo rezultatai, toks smakro tipas nustatytas kas ketvirtam „tyrimo subjektui“. Silpna asimetrija nėra matoma plika akimi, jeigu nesate ortodontas. Vis dėlto, yra būdų, kaip galite pasitikrinti patys.

Jūsų žandikaulio struktūra asimetriška, jeigu:

  • daugiau kramtote dešine arba kaire puse;
  • dantis naudojate maistui sutraiškyti, o ne sutrinti;
  • ant kai kurių dantų atsiranda daugiau apnašų;
  • kartais jūsų dantenos kraujuoja.

Simetriškas plokščias smakras

Kaip rodo tyrimo rezultatai, simetriška plokščia žandikaulio struktūra reiškia, kad tai yra visiškai paveldėtas bruožas, kuriam neturėjo įtakos jokie išoriniai aplinkos veiksniai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (15)