Jūs reguliariai darotės mamogramas ir atliekate dermatologinius tyrimus, kurie padeda nustatyti, ar nesergate odos vėžiu, bet ar tikrinatės dėl skydliaukės vėžio? Primygtinai rekomenduojame pasitikrinti, nes ši liga diagnozuojama vis daugiau žmonių: nuo aštuntojo dešimtmečio šis skaičius išaugo du kartus. Ypač didelė rizika susirgti skydliaukės vėžiu gresia moterims.

Nors statistika skamba grėsmingai, bet nereikia panikuoti, sako otolaringologijos profesorius iš Sinajaus kalno ligoninės (Niujorkas, JAV) Icahno medicinos mokyklos Ilya Likhterovas.

Nors žmonių, kuriems diagnozuojamas skydliaukės vėžys, skaičius iš tiesų auga, dažniausiai diagnozuojama papilinė jo forma, kuri yra neagresyviausia.

Jis taip pat aiškina, kad statistiškai išaugęs diagnozių skaičius nereiškia, kad šia liga suserga daugiau žmonių – greičiausiai, tiesiog patobulėjo šios ligos diagnozavimo būdai. Šiais laikais labai dažnai skiriamas tyrimas ultragarsu ir kiti tyrimai, visiškai nesusiję su skydliauke, tačiau jų metu neretai aptinkami labai maži skydliaukės mazgeliai. Net jei išsiaiškinama, kad jie vėžiniai, jie gali būti tokie maži ir taip lėtai augti, kad gali visą gyvenimą nesukelti jokių problemų.

Vis dėlto ne visos skydliaukės vėžio formos yra tokios nepavojingos, todėl jei pastebėjote bent vieną iš toliau išvardytų simptomų, būtinai kreipkitės į gydytoją:

Guzas kakle

Skydliaukė yra priekinėje kaklo dalyje, ir jei šioje vietoje pastebėjote iškilimą, kuris savaime nepraeina per kelias savaites, reikėtų kreiptis į gydytoją, sako I. Likhterovas. Jei skydliaukės vėžys išplito į šalia esančius limfmazgius, guzas gali būti kaklo šone – ten, kur limfmazgiai, o ne priekyje, kur skydliaukė.

Sunku ryti

Guzui augant, jis gali sutrikdyti rijimą. Jei šis simptomas nepraeina per kelias savaites (nes tokį pat simptomą gali sukelti nuo peršalimo ir virusų ištinusi gerklė), vertėtų pasitikrinti.

Balso pokyčiai

„Už skydliaukės yra gerklos ir balso stygos, tad skydliaukės pokyčiai gali paveikti balsą, kuris gali tapti chroniškai pakimęs“, – sako I. Likhterovas.

Sunku kalbėti, valgyti ar kvėpuoti

Šie simptomai pasireiškia tik tokiu atveju, jei vėžys labai pažengęs, todėl jei juos pastebėjote, kuo skubiau kreipkitės į gydymo įstaigą.

Gydymas

Jei jums diagnozuotas skydliaukės vėžys, gydymo būdai priklausys nuo naviko dydžio ir ligos stadijos.

„Kartais navikai, kurie yra mažesni nei 1 cm (mikropapilinis skydliaukės vėžys), tiesiog paliekami, – sako I. Likhterovas. – Kadangi jie auga labai lėtai, gydytojas gali atidėti gydymą. Jums reikės kas pusmetį atlikti tyrimą ultragarsu – bus stebima, ar darinys nekinta.“

Didesnius arba agresyvesnės formos navikus teks nedelsiant šalinti, bet nebūtinai bus pašalinta visa skydliaukė. Anksčiau tai buvo norma, sako I. Likhterovas, bet pašalinus visą skydliaukę, visą likusį gyvenimą tenka vartoti skydliaukės hormonus.

Be to, yra rizika, kad gali būti pažeista šalia esanti priešskydinė liauka, kuri kontroliuoja kalcio pusiausvyrą organizme. Šiais laikais daugumai pacientų šalinama pusė skydliaukės (dalis su naviku) ir tai padeda išvengti šalutinių poveikių. Priklausomai nuo konkretaus atvejo, jums gali prireikti gydymo radiacija, chemoterapijos arba kitokių gydymo metodų.

Laimei, tikimybė, kad skydliaukės vėžį pavyks įveikti, yra didelė: 5-erių metų išgyvenimo tikimybė diagnozavus I-os ir II-os stadijos papilinį ar folikulinį skydliaukės vėžį siekia beveik 100 proc.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (9)