Prancūzų biologas Rene Quinton‘as įrodė: jūros vanduo pagal sudėtį toks panašus į žmogaus kraujo plazmą, kad jis gali patekti per odos poras į kraują. Jis suaktyvina ląstelių gamybą ir praturtina organizmą mineralais, tokiais kaip magnis (gerina imunitetą), kalcis (stiprina kaulus), jodas (normalizuoja medžiagų apykaitą), kalis (normalizuoja arterinį kraujo spaudimą) ir bromas (ramina nervus). Pagrindinis klausimas – kurią jūrą rinktis? Zdr.ru pateikia vertingiausias jūrų gydomąsias savybes.

Negyvoji jūra

Pliusai. Ši jūra nuo senų laikų laikoma pačia geriausia ir naudingiausia iš visų. Jos išskirtinumas – gydomasis purvas ir unikali mineralinė vandens sudėtis (Negyvojoje jūroje yra rekordinis druskos kiekis – 260–310 gramų viename kg vandens). Be to, negyvoji jūra laikoma pačia švariausia, nes joje negali gyventi nei žuvys, nei mikroorganizmai. Be to, aplink ją nėra išplėtotų pramonės įmonių.

Nepaisant to, kad pačiame vasaros įkarštyje temperatūra pakrantėje siekia 40 laipsnių, tokį karštį pakelti nesunku dėl čia nuolat tvyrančių bromo garų. Dėl šio gamtinio efekto oras tampa minkštas, juo malonu kvėpuoti, be to, tai mažina kenksmingą ultravioletinių spindulių poveikį, todėl įdegis čia lygus, o skausmingai nudegti praktiškai neįmanoma.

Neįtikėtina, tačiau 12 iš 21 Negyvosios jūros mineralo nėra jokiame kitame mūsų planetos vandens telkinyje.

Minusai. Aktyvūs plaukikai ir nardytojai čia neturės ką veikti, nes į Negyvąją jūrą neįmanoma panerti, joje negalima plaukioti. Tirštas druskos tirpalas kelia kūną į paviršių. Maksimumas, ko galite tikėtis – ramiai pagulėti ant vandens, skaitant knygą. Nerekomenduojame čia vykti ir žmonėms, kurie yra labai jautrūs kvapams – oras dažnai dvelkia siera.

Ką gydo? Odos ligas: psoriazę, odos egzemą, neurodermitus, chroniškas dermatozes. Bronchų ir plaučių ligas: chroniškus rinitus, faringitus, bronchitus, bronchinę astmą, geimoritus, tonzilitus. Sąnarių ligas: artritą, chroniško nuovargio sindromą. Tačiau čia neverta vykti sergantiems onkologinėmis ligomis arba alergiškiems jodui.

Raudonoji jūra

Pliusai. „Sidabrinė“ prizininkė pačios sveikiausios jūros pasaulyje rinkimuose ir antroji pagal sūrumo reitingą (38–42 g/kg vandens). Tačiau kitaip nei Negyvosios jūros, Raudonosios jūros vanduo gyvas, tai yra, jame yra daug naudingų mikroorganizmų, tarp jų ir jūros dumblių. Negyvojoje jūroje plaukioti negalima, o štai Raudonojoje – primygtinai rekomenduojama. Juk Raudonoji jūra viena iš pačių šilčiausių (vandens temperatūra vasarą siekia +32 laipsnius Сelsijaus). Koraliniai rifai, kuriais garsėja Raudonoji jūra, yra dar vienas unikalus naudingųjų mineralų šaltinis.

Jūrų dumbliai – viena iš veiksmingiausių priemonių nuo celiulito ir suglebusios odos. Dėl didelio mineralų, įvairių cukrų ir vitaminų kiekio jūros dumblių ekstraktai normalizuoja medžiagų apykaitą, suaktyvina odos ląstelių veiklą ir šalina toksinus. Be to, jie padeda spręsti antsvorio problemas: biologai išsiaiškino, kad jūrų dumbliai skaido riebalus ir šalina juos iš organizmo.

Minusai. Nors oras čia taip pat prisotintas bromo, jo nepakanka, kad susidarytų apsauginis sluoksnis nuo tiesioginių saulės spindulių, todėl vasaros mėnesiais prie Raudonosios jūros labai karšta. Be to, net vakarais ore išlieka padidėjęs drėgnumas.

Pati maloniausia vandens temperatūra maudynėms jūroje – +23–25ºС. Jei vanduo šiltesnis, jis praranda daugumą naudingų savybių.

Ką gydo? Širdies ir kraujagyslių sistemos ligas, kvėpavimo takų ligas (pavasarį arba rudenį), kai kurias vyriškas ir moteriškas ligas, sukeliančias nevaisingumą, taip pat nutukimą.

Viduržemio, Adrijos, Egėjo, Marmuro, Juodoji jūros

Pliusai. Jos pasižymi praktiškai vienodomis gydomosiomis savybėmis. Druskos kiekis šiose jūrose – iki 40 g vienam litrui. Skiriasi tik klimatas. Pavyzdžiui, Juodosios jūros kurortuose, Bulgarijoje ir Rumunijoje būna šiltos vasaros, nedidelis drėgnumas, nėra didelių slėgio ir temperatūrų skirtumų, o tai tinka hipertonikams ir žmonėms, sergantiems širdies ir kraujagyslių ligomis. Tiems, kas mėgsta atostogauti „karščiau“, galima rekomenduoti daugumą kurortų prie Viduržemio, Egėjo, Marmuro ir Adrijos jūrų. Vasaros čia karštos, bet ištverti lengva dėl nedidelio drėgnumo. Be to, dėl spygliuočių miškų vietos oras iš tiesų gydantis, prisotintas jonų, druskų ir augalų fitonicidų. Beje, Juodosios jūros vanduo pagal mikroelementų sudėtį labiausiai primena žmogaus kraują, todėl maudymasis šioje jūroje ypatingai naudingas ir malonus.

Minusai. Juodosios jūros kurortuose Turkijoje ir Kaukaze vasarą gana karšta, didelis oro drėgnumas.

Ką gydo? Chroniško bronchito, plaučių uždegimo, bronchinės astmos ir tuberkuliozės profilaktika. Gydo judėjimo sistemos pažeidimus, nervų ir endokrininės sistemos sutrikimus.

Azovo jūra

Pliusai. Šios jūros vandens sudėtis unikali: jame ištirpę 92 sveikatai naudingi mineralai iš Mendelejevo lentelės. Naudingiausias vanduo Azovo jūroje vėjuotu oru, kai bangos pakelia nuo dugno dumblą ir purvą, kurie palankiai veikia organizmą. Veikiantys purvo vulkanai, kurių sudėtyje yra jodo, bromo ir vandenilio sulfido, naudingi raumenims, sugrąžina jiems tonusą, taip pat normalizuoja medžiagų apykaitos procesus organizme.

Azovo jūros paplūdimių smėlyje daug biologiškai aktyvių medžiagų, todėl pastaruoju metu kurorte labai išpopuliarėjo psamoterapija – smėlio vonios. Tik turėkite omenyje: kastis į karštą smėlį galima ne aukščiau nei širdies sritis, o galvą reikia prisidengti drėgnu rankšluosčiu. Jei kasdien 15–20 minučių praleisite tokioje smėlio vonioje, pagreitės organizmo medžiagų apykaita, lengviau lieknėsite. Iš viso reikia atlikti ne mažiau nei 5–7 procedūras.

O dar čia lengva kvėpuoti. Sausas stepių oras, sumišęs su jūriniu, yra tarsi natūralus inhaliatorius su stepių augalų aromatu ir tokiais elementais, kaip kalcis, jodas ir bromas.

Minusai. Dauguma pakrančių seklios.

Ką gydo? Stiprina imunitetą, užkerta kelią avitaminozei, osteoporozei ir priešlaikiniam senėjimui. Gydo endokrininės, kvėpavimo ir judėjimo sistemos bei širdies ligas.

Baltijos jūra

Pliusai. Švelnus, komfortiškas klimatas, švelni saulė, nebūna alinančio karščio, todėl poilsis prie Baltijos jūros tobulai tinka praktiškai visiems – ir vaikams, ir suaugusiems. Aklimatizavimasis vyksta nepastebimai. Pušynai sukuria unikalią atmosferą, todėl oras pakrantėje naudingas sergant kvėpavimo takų ir skydliaukės ligomis. Vanduo Baltijos jūroje šaltas, apie 20 laipsnių, bet toks ekstremalus plaukiojimas – puikus gamtinis masažas, kuris tonizuoja kraujagyslių sieneles, pagreitina medžiagų apykaitą ir skatina lieknėjimą.

Minusai. Vanduo Baltijos jūroje gana nesūrus, todėl nelaiko kūno paviršiuje, tad plaukiojant tenka įtempti raumenis ir sąnarius, o tai nerekomenduojama žmonėms su judėjimo sistemos sutrikimais.

Ką gydo? Kvėpavimo takų, širdies ir kraujagyslių sistemos ligas, endokrininius sutrikimus, padeda atsigauti po onkologinių ligų, chemoterapijos, operacijų, padeda nuo nervinių sutrikimų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (46)