Daržo karaliaus sudėtis be galo gausi, kaip ir jo sudėtyje esančių medžiagų nauda sveikatai. Štai flavonoidas zeaksantinas gali padėti išvengti senatvinės akių ligos – geltonosios dėmės.

Mažas natrio kiekis ir didesni kalio kiekiai palankūs sveikam kraujo spaudimui ir bendrai širdies sveikatai. Širdies sveikatai naudingos ir pomidoro sudėtyje esančios maistinės skaidulos, vitaminas C. Skaidulos padeda sureguliuoti cukraus kiekį kraujyje, insulino lygį, sumažinti cholesterolio koncentraciją. Vitaminas C stiprina kraujagyslių sieneles.

Dėl vitamino C, beta karotino ir likopeno pomidorą dažnai vadina grožio daržove. Mat šios medžiagos būtinos sveikai ir gražiai odai.

Nuo vitamino C priklauso kolageno veikla organizme. O nuo kolageno – odos elastingumas, apsauginė funkcija nuo žalingo aplinkos poveikio.

Likopenas – it natūralus skydas, apsaugantis nuo ultravioletinių spindulių. It to būtų negana, pomidoruose yra ir folio rūgšties, būtinos besilaukiančioms moterims. Taip pat palaikančios gerą savijautą, miegą, apetitą.

Jau iki šiol buvo nustatyta, kad gausi antioksidantų sudėtis paverčia pomidorą priešvėžinių savybių turinčia daržove. Tačiau jei jus domino, kokia forma reiktų tą pomidorą skanauti, siekiant išvengti vėžio (o gal net padėti pasveikti), Filadelfijos (JAV) mokslo tyrėjai jau turi šiokių tokių gairių.

Viename ypač daug dėmesio molekulinei medicinai skiriančiame universitete nustatyta, kad viso pomidoro ekstraktas (neišskiriant žievelės ar minkštimo) iš tokių dviejų pomidoro veislių, kaip San Marzano ir Korbarino, blokuoja skrandžio vėžio ląsteles ir sušvelnina šių ląstelių blogąsias charakteristikas. Taip pat neleidžia joms migruoti po organizmą ir netgi skatina piktybinių ląstelių mirtį.

Seniau buvo manyta, jog prieš įvairių tipų vėžius kovojančiomis savybėmis pasižymi tik pomidoro antioksidantai, kaip likopenas, zeaksantinas, beta karotenas. Vis dėlto tyrimas pagrindė, kad pomidoro visuma sudaro tokį stiprų įvairių medžiagų užtaisą, kad būtent tas užtaisas, neišskiriant pavienių oksidantų, gali tvirtai stoti į kovą su vėžiu.

Nors Filadelfijos mokslininkai dar nepateikia jokio recepto, kaip geriausiai tokį pomidoro ekstraktą išsispausti, mums pakanka žinoti, jog visas pomidoras yra naudinga priešvėžinėmis savybėmis pasižyminti daržovė, ir įtraukti kuo daugiau jos į racioną.