Kai sporto reporterė Erin Andrews sausio mėnesį paskelbė, kad jai diagnozuotas gimdos kaklelio vėžys, antraštėse ėmė mirgėti žodis „paslaptis“. Juk galiausiai pasaulis nežinojo, kad 2016-2017 m. NFL sezoną ir tuo metu, kai ji vedė laidą „Dancing with the Stars“, jai buvo atliktos dvi procedūros. Vis dėlto šitas žodis parodo, kaip mažai mes žinome apie gimdos kaklelio vėžį.

Tą pačią savaitę, kai E. Andrews pranešė apie savo ligą, leidinys „Cancer“ paskelbė, kad su šia liga susijusių mirčių skaičius yra didesnis nei buvo manoma iki šiol.

„Šios naujienos turėtų priversti jaunas moteris susimąstyti ir atkreipti dėmesį į savo gimdos kaklelio būklę“, – sako ginekologė Sheeva Talebian iš Niujorko reproduktyviosios medicinos Kolorado centro.

Pasak ginekologės, pastebėtas ankstyvose stadijose gimdos kaklelio vėžys dažniausiai yra išgydomas. Dar labiau padrąsina ekspertų nuomonė, kad 93 proc. gimdos kaklelio vėžio atvejų galima apskritai išvengti.

Womenshealthmag.com pateikia šešis svarbius faktus apie tai, kaip palaikyti gerą gimdos kaklelio ir savo sveikatos būklę.

1. Kasmet apsilankykite pas ginekologą

Bent kartą per metus apsilankyti pas ginekologą yra būtina, nors ir nebūtina kaskart atlikti PAP (Papanicolaou) tyrimo, kuris skirtas išaiškinti pirminį ar metastazinį vėžį. Ginekologas patikrins, ar neatsirado polipų, kurie retais atvejais gali virsti piktybiniais. Jei atlikus PAP testą rezultatai kels klausimų, gydytojas ištirs, ar jūs neužsikrėtę žmogaus papilomos virusu (ŽPV), kuris kasmet JAV sukelia 13 tūkst. gimdos kaklelio vėžio atvejų.

2. Jei jums daugiau nei 30 m., paprašykite gydytojo atlikti PAP/ŽPV testą.

Kone kiekviena moteris kažkuriuo gyvenimo etapu užsikrečia ŽPV – jis perduodamas vaginalinio, oralinio ir analinio sekso metu. Nors dauguma šios ligos atvejų praeina savaime per metus ar dvejus (dažniausiai be jokių simptomų), virusas, kuris moters kūne glūdi daugiau nei dešimt metų, dažniausiai sukelia gimdos kaklelio ląstelių pakitimus. Būtent todėl kartu su PAP testu atliekamas ir ŽPV testas – siekiant nustatyti, ar organizme nėra užsislėpusių infekcijų.

Tik 13 iš 40-ies ŽPV atmainų gali sukelti gimdos kaklelio vėžį, ir tik 10 proc. infekcijų, kurias sukelia šios atmainos, sukelia gimdos kaklelio ląstelių pakitimus.

Jei ŽPV testo rezultatai teigiami, bet PAP testo metu nerasta pakitusių ląstelių, gydytojas greičiausiai jums nurodys pasitikrinti po metų, kad būtų galima nustatyti, ar infekcija išnyko.

3. Turite naują partnerį? Mylėkitės tik su prezervatyvu

Jis gali nežinoti, kad yra užsikrėtęs ŽPV, ir užkrėsti juo jus. Neseniai atliktas tyrimas parodė, kad 45 proc. JAV vyrų, jaunesnių nei 60 m. (tai yra, apytikriai, apie 60 mln. vyrų), yra užsikrėtę šiuo virusus ir gali užkrėsti juo savo seksualines (-ius) partneres (-ius). Deja, vyrams ŽPV testas neatliekamas, ir vienintelis būdas sužinoti, ar jis neužsikrėtęs – karpos ant genitalijų, tačiau jos ne visada atsiranda. Prezervatyvais galite nebesinaudoti po dvejų metų, jei jūsų PAP ir ŽPV testai yra neigiami. Gal atrodo, kad perlenkiame lazdą, bet atsargumas gėdos nedaro.

4. Jūs nesate per sena ŽPV vakcinai

Lietuvoje valstybės lėšomis nuo ŽPV skiepijamos 11 m. mergaitės. Bet jei jūs vyresnė ir nesate ilgalaikiuose monogaminiuose santykiuose, pamąstykite apie galimybę pasiskiepyti. Nors skiepai jums kainuos pinigus, bet užtat įgysite proto ramybę.

5. Nereguliarios mėnesinės gali signalizuoti apie problemą

Taip pat apie problemą signalizuoja ir gausesnės nei įprasta mėnesinės arba kraujavimas po sekso. Ankstyvose stadijose gimdos kaklelio vėžys gali neturėti jokių simptomų arba tokius simptomus, kuriuos lengvai galime priskirti PMS arba stresui. Tačiau jei pastebėjote kažkokių mėnesinių pokyčių, būtinai kreipkitės į ginekologą. Jei gimdos kaklelio vėžys pastebimas vėlyvose stadijose, gali tekti atlikti chemoterapiją arba histerektomiją – abu šie metodai turi neigiamą poveikį vaisingumui.

6. Gimdos kaklelio vėžio riziką didina ne tik seksas

Jei jūs užsikrėtusi ŽPV, aktyvus arba pasyvus rūkymas gimdos kaklelio vėžio riziką gali padidinti triskart. Ekspertai mano, kad rūkymas susilpnina imuninę sistemą, todėl organizmas mažiau pajėgus kovoti su virusu. Stenkitės nebūti šalia rūkančių žmonių, ir jokiu būdu neleiskite svečiams rūkyti jūsų namuose – toksinai gali jus pasiekti oru ar įsigerti į baldų apmušalus.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (30)