Visi esame juos valgę arba bent jau matę, tačiau yra daugybė dalykų, kurių apie juos ko gero nežinote – pavyzdžiui, kaip teisingai juos perpjauti (skersai, o ne išilgai), arba tai, kad prieš valgant juos reikia būtinai nuplauti.

Tad visiems avokadų mylėtojams independent.co.uk paruošė 14 neįtikėtinų receptų, patarimų ir gudrybių, kurie patiekalus iš avokadų pakylės į aukštesnį lygį.

Kad avokadai greičiau prinoktų, palaikykite juos popieriniame maišelyje su obuoliais ar bananais.

Nusipirkote neprinokusį avokadą (kam nėra pasitaikę?). Įdėkite jį į popierinį maišelį su bananu ar obuoliu. Šie vaisiai išskiria dujas, kurios sunokins avokadą. Moksliškai įrodyta!

Taip pat avokadas greičiau sunoks, jei suvyniosite jį į foliją ir kelioms minutėms įdėsite į įkaitintą orkaitę.

Gudrybė su folija yra viena geriausių. Jums tereikia suvynioti neprinokusį avokadą į foliją, įdėti į orkaitę ir kepti apie 10 min. 200 laipsnių temperatūroje.

Jei norite įsitikinti, ar avokadas prinokęs, nuimkite kotelį.

Nėra nieko nemalonesnio, nei perpjovus avokadą pamatyti, kad jis neprinokęs ir netinka valgyti, arba kad jis sugedęs.

Jei nesate tikri, ar avokadas prinokęs, išimkite jo kotelį ir patikrinkite spalvą. Jei žalia arba geltona, tada jis prinokęs, o jei ruda – jis sugedęs.

Prieš valgydami avokadą būtinai jį nuplaukite.

Gal patarimas nusiplauti avokadą skamba keistai, turint omenyje, kad jo oda stora, vis dėlto prieš valgant jį reikia nuplauti kaip bet kokį kitą vaisių ar daržovę. Jei pjausite nenuplautą avokadą, bakterijos nuo jo paviršiaus gali patekti į vidų, o tai gali sukelti apsinuodijimą maistu.

Avokadus geriau pjauti skersai, o ne išilgai.

Dauguma žmonių avokadus pjauna vertikaliai, o ne horizontaliai, vis dėlto patariame pakeisti šią techniką. Jei sunokusį avokadą perpjausite skersai, daug lengviau išimsite jo kauliuką – nereikės nei šaukšto, nei peilio.

Avokadą nuo parudavimo apsaugo citrina ar svogūnas.

Jei sunaudojote tik dalį avokado, likusią dalį apšlakstykite citrinos sultimis arba laikykite šalia svogūno. Abu būdai apsaugos vaisių nuo parudavimo – citrinos rūgštis yra stiprus antioksidantas, o supjaustytas svogūnas išskiria dujas, kurios taip pat apsaugo nuo oksidacijos. Kauliuko neišmeskite – jis taip pat padeda išsaugoti vaisiaus šviežumą.

Avokadus naudokite kepiniams kaip riebesnių produktų pakaitalą.

Avokadai puikiai pakeičia sviestą arba aliejų, tad juos galite naudoti kepiniuose, kai norite veganiško skanėsto arba saldumyno su mažesniu riebalų kiekiu. Kepiniai bus sveikesni, o skonis nė kiek nenukentės!

Paverskite avokadą rože.

Galbūt atrodo, kad rožės žiedą iš avokado gali pagaminti tik profesionalai, bet iš tiesų tai daug lengviau, nei manote. Jei norite savo pusryčių sumuštiniu su avokadu pasipuikuoti „Instagram“ svetainėje, jums tereikės pusės nulupto avokado. Supjaustykite jį itin plonomis skiltelėmis. Tada atsargiai skilteles išskleiskite kaip vėduoklę ir suvyniokite – gausite rožės žiedą. Jį uždėkite ant skrudintos duonos, papuoškite žalumynais ar kuo tik leis fantazija – ir voilà, turite „Instagram“ hitą.

Tuno arba kiaušinių salotas gardinkite ne majonezu, bet avokadu.

Jei jūs nemėgstate majonezo arba norite pakeisti jį skanesniu pagardu, galite naudoti avokadą. Ypač jis tinka prie tunų arba kiaušinių salotų. Avokadas suteiks salotoms kreminę tekstūrą, bet neapkraus organizmo bereikalingomis kalorijomis.

Jei norite fotogeniško sumuštinio, avokadą pjaukite daržovių skustuku arba sūrio pjaustykle.

Sumuštiniai su avokadu mirga „Instagram“ nuotraukose ir valgiaraščiuose visame pasaulyje. Jei norite išskirtinės nuotraukos, avokadą ne trinkite ar pjaustykite peiliu, bet daržovių skustuku ar sūrio pjaustykle pripjaustykite jo juostelių. Taip bus ir gražiau, ir skaniau.

Užsiauginkite avokadų medį iš kauliuko.

Avokadai nėra pigūs, tad kodėl gi neužsiauginus jų namuose patiems? Tereikia kauliuką palaikyti pusiau įmerktą į vandenį (pavyzdžiui, į šonus įbedus dantų krapštukus), kol išdygs daigas. Kauliuką pasodinkite ir laukite.

Jei vengiate net ir natūralių saldiklių, kokteiliui tirštumo suteikite įdėdami ne bananą, o avokadą.

Tirštieji kokteiliai yra puikus dienos pradžios patiekalas, tačiau daugumos jų sudėtyje yra daug cukraus. Jei norite sumažinti kasdien suvartojamo cukraus kiekį, kokteilį gardinkite avokadu. Kaip ir bananas, jis suteiks kokteiliui kreminę konsistenciją, praturtins gausybe maistinių medžiagų, bet jame daug mažiau cukraus.

Keptas bulvytes pakeiskite keptais avokadais.

Jei mėgstate keptas bulvytes, bet norite gyventi sveikiau, išbandyti keptus avokadus. Juos galima kepti orkaitėje, keptuvėje arba suvynioti į kumpio skilteles.

Pasidarykite veido kaukę iš avokado.

Avokadai sveika ne tik organizmui, bet ir odai. Sutrinkite avokadą su medumi ir užsitepkite ant veido – tokia kaukė odą puikiai nuramina, išlygina ir sudrėkina.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (19)