Mitas: cukrus yra didžiausias dantų priešas.

Iš tiesų skylės dantyse atsiranda dėl „blogųjų bakterijų“, kurios išskiria rūgštį. Šios bakterijos minta angliavandenių liekanomis ant dantų. Žinoma, cukrus taip pat angliavandenis, bet šiai kategorijai priskiriami ir kiti produktai – pavyzdžiui, „sveiki“ vaisiai arba dribsniai.

Mitas: būsimoms mamoms negalima lankytis pas odontologą.

Atvirkščiai, jei nėščia moteris pastebi burnos ertmėje uždegimą, jį reikia skubiai pašalinti. Nėščios moterys labiausiai bijo, kad nuskausminantys vaistai gali pakenkti vaisiui. Vis dėlto tai nereiškia, kad jums reikės kęsti skausmą: naujausi tyrimai įrodė, kad vietiniai anestetikai yra saugūs. Būtinai perspėkite odontologą, kad esate nėščia!

Mitas: pieninių dantų galima netaisyti.

Pieninių dantų emalis dažnai yra plonesnis, todėl vaikų dantys mažiau apsaugoti nuo bakterijų. Vis dėlto negydant pieninių dantų, gali susidaryti pūlinys ir uždegimas, o tai vėliau gali pakenkti nuolatiniams dantims.

Mitas: dantis gerai išvalo tik šepetukas su kietais šereliais.

Tiesą sakant, galima naudoti minkštą dantų šepetuką. Kai kurie odontologai netgi rekomenduoja minkštus šepetukus, kurie nepažeidžia dantenų ir emalio. Svarbiausia laikytis paprastų taisyklių: valykitės dantis du kartus per dieną ir keiskite dantų šepetuką kas 3-4 mėnesius.

Mitas: po valgio reikia naudoti dantų krapštuką.

Po valgio geriau naudokite tarpdančių siūlus, nes dantų krapštuku galite pažeisti dantenas. Be to, jei kyla noras kaskart po valgio naudoti dantų krapštuką, vertėtų sunerimti: ko gero laikas apsilankyti pas odontologą.

Mitas: kuo dažniau valysitės dantis, tuo jie bus sveikesni.

Netiesa. Jei dantis valysitės per dažnai, dėl abrazyvinių dantų pastos savybių emalis greičiau susidėvės, gali kilti įvairių dantų ligų. Dantis geriausia valytis ryte ir vakare, o po kiekvieno valgio tiesiog juos išsiskalauti specialiu burnos skalavimo skysčiu arba tik vandeniu.

Mitas: jei skauda dantį, vadinasi, jame yra skylė.

Nebūtinai. Dantį skaudėti gali dėl įvairiausių priežasčių – dantų jautrumo, dantenų uždegimo ir pan. Problema ne visada yra danties skylė. Pavyzdžiui, tai gali būti ir sinusitas. Priežastį nustatyti gali tik odontologas.

Mitas: kai iškrenta plomba, danties nebereikia gręžti, užtenka įdėti kitą plombą.

Dantų plombos pagamintos iš patvarios medžiagos ir šiaip sau neiškrenta. Dažniausiai plomba iškrenta tada, kai po ja susidaro dar viena skylė arba suyra danties audiniai.

Mitas: protinius dantis reikia išrauti.

Jei protiniai dantys visiškai prasikalę ir sveiki, nėra jokio reikalo juos šalinti.

Mitas: dantis reikia valyti po pusryčių.

Ši nuomonė gaji net tarp odontologų. Tačiau šiandien dauguma jų mano, kad dantis reikia išsivalyti prieš valgį. Miego metu sulėtėja seilių gamyba, todėl per naktį burnoje susikaupia bakterijų ir apnašų. Jei prieš valgį neišsivalysite dantų, visi šie dalykai atsidurs jūsų skrandyje.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (21)