Raudonosios ir žaliosios paprikos
Jos skiriasi ne tik spalva, bet ir vitamino C kiekiu. Užtat lėkštelė papjaustytos raudonosios paprikos gali turėti apie 200 mg vitamino C – tai dvigubai viršija rekomenduojamą dienos normą!
Aitrioji paprika
Jos negalima nepaminėti, nors daug ir nesuvalgysi. 100 g ugnimi alsuojančios daržovės turi net 118 mg vitamino C. Be to, mokslininkų įrodyta, kad kapsaicinas, tai yra medžiaga, suteikianti šiai daržovei deginantį prieskonį, yra stiprus antioksidantas, saugantis ląsteles nuo laisvųjų radikalų ir padedantis skaidyti produktuose esančius konservantus. Patekęs į mūsų organizmą kapsaicinas kovoja su mikrobais, palengvina sąnarių ir raumenų skausmus. Be to, jis gelbsti ir nuo antsvorio.
Dar viena įdomi kapsaicino savybė – greitinti metabolizmą, kontroliuoti apetitą. Tiesa, aitriąsias paprikas reikėtų atsargiai valgyti skrandžio problemų turintiems žmonėms.
Papaja
Net džiovinta papaja puikiausiai išsaugo visus 88,3 mg vitamino C (100 g produkto). Tiesa, dietiniu skanėstu jos nepavadinsi, pagal kaloringumą dėl cukraus kiekio papaja gali lygintis su šokoladu.
Braškės
100 g sezono metu išaugintų braškių padovanos jums 58,8 mg vitamino C – ir paliks daug skanių prisiminimų! Beje, užšaldytos braškės išsaugo vitaminus ilgam.
Kiviai
Šie egzotiški vaisiai turi daug kalio, vario, o du kivio vaisiai (apie 160 g) turi net 137 mg vitamino C.
Pekino kopūstai
Užteks vieno dubenėlio šių lengvų salotų, kad gautumėte vitamino C paros normą. Be to, vitamino A dozė du kartus viršys paros normą, o gauto vitamino K dozė už paros normą bus didesnė net 7 kartus.
Žiediniai kopūstai
Viena žiedinio kopūsto galva jums padovanos vidutiniškai 128 mg vitamino C.
Briuselio kopūstai
100 g šios daržovės yra 85 mg vitamino C. Taigi, sakytume, pakankami, turint galvoje, kiek jų galima suvalgyti.
Vienas puodelis išvirtų Briuselio kopūstų turi tik 56 kalorijas, tačiau savo sudėtyje saugo daugiau nei 240 proc. vitamino K1 rekomenduojamos paros normos. Tai puikus dietinis produktas, turintis daug B grupės vitaminų.