Svarbu nepamiršti, kad svoris ir medžiagų apykaitos spartumas – sudėtinga sritis, o vartodami tinkamų produktų galite daryti teigiamą poveikį kalorijų deginimo mechanizmui. Štai 11 produktų sąrašas, nuo kurio vertėtų pradėti, jei norite pagerinti medžiagų apykaitą, rašo womenshealthmag.com.

Graikiškas jogurtas

Produktai, kurių sudėtyje yra kalcio, iš tikrųjų padeda sudeginti daugiau kalorijų. Tiesa, svarbu nepamiršti, kad didelė dalis daug kalcio sudėtyje turinčių maisto produktų pasižymi dideliu kaloringumu, todėl svarbu juos rinktis atidžiai. Rekomenduojama per dieną suvartoti stiklinę nesaldinto graikiško jogurto be priedų. Toks jogurto kiekis patenkins apie 18 proc. paros kalcio poreikio, o tokio graikiško jogurto kiekio kaloringumas tesiekia 100 kalorijų.

Salierai

Šių daržovių kaloringumas itin žemas, jų sudėtyje gausu skaidulų ir vandens, todėl organizmu salierai keliauja nereikalaudami per didelių pastangų. Kadangi salierai pasižymi šlapimą varančiu poveikiu, energija, organizmo naudojama išskiriamo šlapimo kiekiui didinti, spartina metabolizmą.

Kimčiai

Daug probiotikų sudėtyje turintys fermentuoti produktai, pavyzdžiui, kimčiai, itin naudingi žarnynui, skatina tinkamą žarnyno veiklą ir mažina pilvo pūtimą. Taigi kimčiai didina medžiagų apykaitos efektyvumą, nes organizmas gali itin sėkmingai ir tinkamai skaidyti maistingąsias medžiagas.

Mokslininkai, atlikę tyrimą, kuriame dalyvavo antsvorio ir nutukimo problemų turintys asmenys, nustatė, kad tyrimo dalyvių, vartojusių fermentuotų kimčių, cholesterolio lygis sumažėjo, angliavandenių buvo suskaidoma daugiau, mažėjo svoris.

Špinatai

Šie gardūs žali lapai taip pat teigiamai veikia medžiagų apykaitą ir praturtina organizmą dideliu geležies kiekiu. Kadangi geležis padeda deguonį pernešti į raumenis, kuriems jis būtinas, kad būtų deginami riebalai, raumenys tampa pajėgūs šią užduotį atlikti kur kas greičiau. Jei vis tik nesate špinatų gerbėjai, nenuliūskite: ne ką mažiau naudingi yra lęšiai, lapiniai burokai ir sojos pupelės.

Vanduo

Svarbu žinoti, kad net ir nedidelis vandens trūkumas iš karto sulėtina metabolizmą. Rekomenduojama gerti šaltą vandenį, nes organizmas sudegina daugiau kalorijų jam pašildyti.

Liesi baltymai

Šios kategorijos maisto produktai – turbūt svarbiausias metabolizmo spartinimo elementas, juk būtent iš liesų baltymų formuojama raumenų masė. Kuo didesnė bus raumenų masė jūsų organizme, tuo didesnis bus medžiagų apykaitos greitis, o jis savo ruožtu atspindi bendrą kalorijų, sudeginamų ramybės būsenoje per 24 valandas, kiekį. Geriausi liesų baltymų šaltiniai – paukštienos krūtinėlė, vėžiagyviai, pupelės, sojos pupelės ir kt. produktai.

Žuvis

Žuvis – tobulas jodo ir seleno šaltinis. Šie du mineralai gerina skydliaukės būklę, kuri savo ruožtu reguliuoja metabolizmą. Taigi būtinai apsvarstykite galimybę įtraukti į mitybos racioną daugiau lašišos, tuno, menkės ir upėtakio.

Žalioji arbata

Žaliosios arbatos sudėtyje yra junginių vadinamų EGCG, šiek tiek spartinančių organizme vykstantį riebalų deginimo procesą. Be to, šios arbatos sudėtyje esantis kofeinas taip pat pagerina medžiagų apykaitą. Siekdami geriausių rezultatų rinkitės šviežiai plikytą nesaldintą žaliąją arbatą.

Kiaušiniai

Kiaušiniuose gausu vitamino D, padedančio atkurti sunkų darbą atliekančius raumenis. Kuo raumenų masė bus didesnė, tuo lengviau jūsų organizmas degins kalorijas. Lašišos ir tofu taip pat yra puikūs vitamino D šaltiniai.

Aitriosios paprikos

Uoginė paprika, raudonos ir žalios aitriosios paprikos pasižymi organizmą šildančiu poveikiu ir didina riebalų deginimo greitį. Tyrimų rezultatai patvirtina, kad vartojant termogeninių produktų medžiagų apykaita padidėja iki 5 proc., o riebalų sudeginama iki 16 proc. daugiau. Kitaip tariant, kuo „karštesni“ produktai, tuo didesnis poveikis, bet tikslus poveikio stiprumas kiekvieno asmens atveju gali šiek tiek skirtis.

Avokadai

Avokadų vartojimas – puikus būdas metabolizmui spartinti, ypač jei jų valgysite rytais. Pradedami dieną maistu, kurio sudėtyje yra sveikų riebalų, pavyzdžiui, omega-3 riebalų rūgščių, esančių avokaduose, skatinsite metabolizmą, o cukraus lygis kraujyje išliks stabilus. Šios avokado poveikio organizmui savybės tampa itin svarbios, kai norima atsikratyti nepageidaujamų kilogramų ir tuo pačiu išvengti energijos stygiaus duobių ir pagundų.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (6)