„Goodlife“ mitybos specialistė Jolita Lasevičiūtė primena, kad būtent ten vyksta ir didžioji dalis mūsų imuniteto statybų. Tad puiki žarnyno veikla ir sveikata verta pastangų. Klausome Jolitos patarimų ir rekomendacijų.

Kodėl būtent žarnyno sveikata turėtų rūpėti visiems?

– Prancūzai turi posakį, kuris teigia, kad sveikata ir grožis prasideda žarnyne. Ir jie nemeluoja, būtent ten „gyvena“ mūsų imunitetas. Daugeliui atrodo, kad jis mus gaubia lyg kažkokia mistinė dvasia, lyg skydas, tačiau realybė kur kas proziškesnė, imunitetas didžia dalimi susijęs su tuo, ką dedate į burną ir kas būna pasisavinama virškinimo metu žarnyne.

Nereikėtų pamiršti, kad maistas virškinamas ir maistinės medžiagos pasisavinamos ne tik skrandyje. Virškinimas prasideda jau burnoje (ne veltui rekomenduojama maistą gerai neskubant sukramtyti), skrandyje jis apdorojamas, kad žarnynui būtų lengviau pasisavinti reikiamas medžiagas.

Net ir storoji žarna nėra vien tik atliekų kaupykla, čia vyksta vandens absorbavimas. Ir jei į sveikos, pilnavertės mitybos rekomendacijas numojate ranka, negeriate pakankamai vandens, jūsų žarnynas jums tai primins įvairiais būdais – pilvo pūtimu, užkietėjusiais viduriais ar net skausmu ir, žinoma, susilpnėjusiu imunitetu.

Negalima nereaguoti net ir į nekaltai atrodantį vidurių užkietėjimą, tai ne tik laikinas diskomfortas, jis gresia organizmo intoksikacija (apsinuodijimu).

Kas sklandžiam žarnyno darbui labiausiai kenkia, kas išbalansuoja?

– Mes paprastai turime sveiką kiekį gerųjų bakterijų, gyvenančių mūsų žarnyne. Tai vadinamoji žarnyno flora. Bet sveiką, subalansuotą žarnyno florą galima lengvai sutrikdyti. Antibiotikai sunaikina beveik visas bakterijas – blogąsias, kurios sukėlė negalavimus ir gerąsias, kurios gyvybiškai būtinos.

Smarkiai viduriuojant netenkama daug skysčių, sutrinka elektrolitų balansas, prarandamos gerosios bakterijos. Valgydami per daug miltinių produktų, cukraus, krakmolo turinčių patiekalų, piktnaudžiaudami skrudintu, konservuotu, rūkytu maistu, laikydamiesi dietų, mes taip pat trikdote normalią žarnyno veiklą. Jai nepadeda ir stresas, nepakankamas vandens kiekis, saiko nepaisymas.
Jolita Lasevičiūtė

Sportuojantys žmonės taip pat turėtų atkreipti dėmesį į suvartojamų baltymų kiekį. Nors jie labai svarbūs raumenų atsistatymui, bet padauginti jų nerekomenduoju. Per didelis baltymų kiekis apkrauna ir kepenis, ir žarnyną, gali pasireikšti vidurių užkietėjimas. Metantys svorį kartais išbraukia iš savo meniu riebalus, o jų atsisakymas taip pat išbalansuoja ne tik žarnyno, bet ir viso organizmo funkcijas.

Kokios taisyklės, mitybos įpročiai ar net maisto produktai padėtų palaikyti žarnyno sveikatą?

– Gerosios bakterijos, kurios paprastai gyvena mūsų žarnyne padeda virškinti maistą, naikina ligas sukeliančius mikroorganizmus ir dalyvauja vitaminų gamyboje. Tad pirmas žingsnis sveiko žarnyno link – nepamiršti gerųjų bakterijų šaltinių. O tai yra: natūralus jogurtas, kefyras, varškė, žalieji žirneliai, raugintos daržovės (kopūstai, agurkai, burokėliai), juodasis šokoladas, korėjietiškas Kimchi (fermentuotos daržovės su įvairiais pagardais, specifinio skonio, lyg aštrokas lietuviškų raugintų kopūstų giminaitis), žaliosios alyvuogės ir kitas fermentuotas maistas.

Antras žingsnis – nepamiršti maitinti savo žarnyno gerųjų bakterijų. O joms patinka pupos, pupelės ir žirniai, avižos, sėlenos, bananai, obuoliai, uogos, įvairūs šakniavaisiai bei daržovės (topinambai, šparagai, česnakai, porai, kopūstai ir svogūnai). Rinkdamiesi daržoves būtinai paisykite sezoniškumo!

O reziumuodama galiu pasakyti, kad subalansuota, turtinga, nemonotoniška, sveika mityba su pakankamu baltymų, angliavandenių ir riebalų kiekiu yra pati palankiausia jūsų žarnynui. Taigi, norėdami būti sveiki, turite tiesiog nepamiršti sveikos mitybos taisyklių.