Diabetą galime įgyti vartodami daug angliavandenių turintį maistą. Nors ir ligos požymiai gana aiškūs: silpnumas, nuovargis, troškulys, padažnėjęs šlapinimasis, odos niežulys – jis tiksliai diagnozuojamas tik tada, kai gauti kraujo tyrimai rodo, jog cukraus (gliukozės) kiekis kraujyje yra didesnis nei turėtų būti.

Į šią problemą negalima numoti ranka, turint cukrinį diabetą būtina speciali dieta, kad dėl teisingos mitybos gliukozės kiekis kraujyje būtų nuolat optimalus ir žmogus dėl to jaustųsi gerai, sako kilo.lt mitybos specialistė Eglė Šinkevičiūtė.

Greičiausiai iškart kyla klausimas, nejaugi nebebus galima valgyti jokių angliavandenių, todėl turiu perspėti, kad net ir diabetu sergantiems žmonėms angliavandeniai mitybos racione yra būtini, tik jie turi būti gerieji, dar vadinami – ilgo veikimo angliavandeniais. Žinoma, taip pat privaloma ir gerai subalansuota mityba, kurios dėka turite jaustis gerai. Labai svarbu, kad valgomas maistas tenkintų valgytoją, tai būtų viena iš garantijų, kad žmogus nuo paskirto mitybos plano nenukryps.

Pateikiu septynias maisto produktų grupes, kurios padės sureguliuoti cukraus kiekį kraujyje:

1. Žalios, troškintos, ar keptos daržovės

Daržoves galite rinktis pagal spalvą. Nepamirškite, kad kuo maistas spalvingesnis, tuo labiau motyvuoja nenukrypti nuo plano. Pasirinkite jums skanias, mažai angliavandenių turinčias daržovės, kaip svogūnai, baklažanai, pomidorai, Briuselio kopūstai, moliūgai, cukinijos. Šios daržovės gali būti puikiu garnyru.

2. Salotos

Norint reguliuoti cukraus kiekį kraujyje derėtų rinktis kopūstus, špinatus ar įprastus salotų lapus. Jie skanūs, turi mažai angliavandenių, tačiau yra puikios sudėties. Nepamirškite, kad salotų lapuose yra riebaluose tirpių vitaminų, todėl būtų pravartu juos apšlakstyti nedideliu kiekiu šalto spaudimo alyvuogių aliejumi.

3. Kvapnūs, tačiau mažo kaloringumo gėrimai

Paprastas vanduo yra visada gerai, bet jei į vandenį išspausime šiek tiek vaisių sulčių, įdėsime mėtos – toks gėrimas taps tik įdomesnis, labiau motyvuojantis gerti.

Jei norisi šilto gėrimo – užpilkite cinamono lazdelę karštu vandeniu, pagardinkite citrina – gausite puikaus kvapo natūralią arbatą. Taip pat tai veiks ir gliukozės kiekį kraujyje.

Prisiminkime, kad skysčiai naudingi ir tuo, jog suteikia pilnumo jausmą, taip išvengiama papildomų, nereikalingų užkandžių.

4. Vietoj saldainio – uogos

Ar žinote, kad 1 puodelis uogų turės viso labo apie 15 g angliavandenių? Žinoma, tokie „saldainiai“ šiek tiek brangesni, nei įprastiniai, bet visuomet galvokite apie sveikatą! Tokiu būdu ne tik pasisaldinsite gyvenimą, bet gausite ir reikalingų vitaminų, ląstelienos.

5. Kruopos

Avižiniai dribsniai ar avižinių dribsnių košė – vienas geriausių pasirinkimų diabetikų pusryčiams. Šios kruopos turi didelį kiekį skaidulų, todėl yra lėčiau virškinamos, taigi nesukelia staigaus gliukozės kiekio pakilimo kraujyje. Valgydami avižas dar ir kraujagysles valysite, kaip žinia, šios kruopos yra ir cholesterolio prevencija.

6. Riebalai

Derėtų rinktis tik geruosius riebalus. Gerų riebalų šaltiniai – alyvuogių aliejaus, avokadai, riešutai, sėklos, riebios žuvys. Kaip taisyklė ir gerųjų riebalų turinčius produktus reikia nepamiršti dozuoti!

7. Baltymai

Diabetu sergantys žmonės drąsiai gali vartoti liesus pieno produktus, vištų kiaušinius, tą pačią vištieną, žuvį. Juos galima kepti, virti, troškinti, gardinti įvairiomis žolelėmis, bedruskiais, tačiau aromatingais prieskoniais.

Prie patariamų dalykų privalu paminėti ir tai kas turint cukrinio diabeto problemą yra nepatariama – alkoholis. Alkoholis yra labai pavojingas cukriniu diabetu sergantiems žmonėms. Net ir nedideliais kiekiais jį vartojant galima sukelti smarkų gliukozės kiekio pokyčių kraujyje, kurie, kaip tik ir yra labai pavojingi žmogaus sveikatai. Todėl jei sergate cukriniu diabetu ar turite polinkį į jį – alkoholio derėtų atsisakyti.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (8)