Kuo žalingas majonezas? Dietologų teigimu, jame daug riebalų, kalorijų ir druskos. Viename šaukšte majonezo yra apie 94 kalorijas, 10 g riebalų, NĖRA baltymų, ląstelienos, vitamino A, vitamino C, geležies ar kalcio. Kalorijų daug, o maistinės vertės mažai.

Huffingtonpost.com siūlo 10 kur kas maistingesnių majonezo pakaitalų:

1. Graikinis jogurtas

Graikinis jogurtas – superžvaigždė sveikos mitybos padangėje. Viename šaukšte yra tik 8 kalorijos, 1,5 g baltymų ir kalcio. Dėkite graikinį jogurtą į mėgstamas salotas – ar jos būtų su tunu, ar su kiaušiniais, su vištiena ar bulvėmis. Jo galite užtepti ir ant sumuštinių.

2. Alyvuogių aliejus

Ši Viduržemio jūros mitybos kolona iš tiesų naudinga sveikatai – jame daug mononesočiųjų riebalų rūgščių, o tai – naudingieji riebalai. Jis nelabai tinka prie kiaušinių, tačiau alyvuogių aliejumi patariama gardinti makaronų salotas, bulvių salotas, po teisybei – bet kokias salotas, vietoje majonezo. Tiesa, nepadauginkite, nes aliejus ganėtinai kaloringas.

3. Avinžirnių užtepas (humusas)

Avinžirnių užtepas gaminamas iš avinžirnių (konservuotų arba virtų), alyvuogių aliejaus, sezamų pastos, česnako ir citrinos sulčių. Jame tėra ketvirtis majonezo kalorijų, taip pat yra baltymų, ląstelienos. Viename šaukšte – 25 kalorijos, 1 g ląstelienos ir 1 g baltymų. Tepkite avinžirnių užtepo ant kalakutienos sumuštinio, galite įmaišyti į kiaušinių salotas.

4. Garstyčios

Jų šaukšte – tik 10 kalorijų, nėra riebalų. Atsiminkite, kad garstyčiose su medumi – dvigubai daugiau kalorijų nei geltonose ar rudose garstyčiose. Visada atkreipkite dėmesį į druskos kiekį, ypač jei stengiatės jos mažinti.

5. Minkštas varškės sūris

Jis sūrus, minkštas, konsistencija primena majonezą, tik yra sveikesnis. Viename šaukšte – 18 kalorijų, nėra cholesterolio, 2,5 g baltymų. Galite dėti minkšto varškės sūrio į salotas su tunu, galite sumaišyti su raudonomis paprikomis, citrinos sultimis, šviežiomis žolelėmis – ir štai jums gardus užtepas.

6. Trintas avokadas

Kam reikia majonezo, jei ant sumuštinio galima užtepti trinto avokado? Puikus pakaitalas, jame – tik ketvirtadalis majonezo kalorijų, daug mononesočiųjų riebalų rūgščių, vitaminų C, B. galite įmaišyt truputį alyvuogių aliejaus, lašelį citrinos sulčių.

7. Pesto padažas

Jis gaminamas iš bazilikų ir alyvuogių aliejaus, jame gausu vitaminų, mineralų ir antioksidantų. Viename šaukšte – 45 kalorijos, gausu vitaminų A, C, taip pat geležies ir kalcio. Pesto padažas tiks ant sumuštinių, į salotas.

8. Migdolų sviestas

Šaukšte migdolų sviesto – tiek pat kalorijų, kiek majoneze, BET – yra baltymų (3 – 4 g), ląstelienos (1,5 g) ir vitamino E.

9. Veganiškas majonezas

Jis gaminamas iš sojos, perpus mažiau kalorijų ir riebalų nei originaliame majoneze. Taip pat yra vitamino B13, omega trys riebalų rūgščių. Ar bereikia kartoti, kad puikiai tiks į vištienos salotas, bulvių salotas ar ant sumuštinių?

10. Įvairūs Viduržemio jūros stiliaus užtepai

Keli mėgstami mitybos specialisto Jacksono Blatnerio variantai: jogurtas su agurkais, keptų baklažanų užtepas, smulkintos alyvuogės. Pavyzdžiui, baklažanų užtepe gausu omega trys riebalų rūgščių, kalio, geležies, magnio ir cinko.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (13)