Kaip pažadinti savyje meilę aktyviam laisvalaikiui, kaip pavasarinį norą keistis paversti reguliaraus judėjimo strategija? - klausiame „Goodlife” sporto vadovo ir asmeninio trenerio Andriaus Česnausko.

Ir kam gi nepatinka pavasaris? Aš jį pasitinku ilgais pasivaikščiojimais gamtoje. Man patinka stebėti jos atgimimą ir jausti savyje didėjantį norą kuo daugiau fizinio aktyvumo perkelti į lauką. Žmonėms, kurie žiemą praleido pasyviai, snausdami žiemos miegu, taip pat siūlyčiau aktyvesnį judėjimą budinti palengva ir pradėti nuo pasivaikščiojimų. Juos planuokite ne miesto gatvėmis, bet mišku, parku, paupiu…

Sąmoningai atsitraukite nuo miesto šurmulio, kad galėtumėte ne tik pasimėgauti gamta, bet ir pailsėtumėte, persikrautumėte. Jei darbo dienomis tam neturite laiko, suraskite bent dvi valandas savaitgalį. Šeštadienio ar sekmadienio rytą išvažiuokite su visa šeima už miesto, arba nukakite iki artimiausio didesnio parko mieste.

O jei jūs, kaip ir aš, esate labai smarkiai orientuoti į tikslo siekimą, ir vien tik pasivaikščiojimas jūsų nemotyvuoja, vaikščiokite pramogaudami, pavyzdžiui, ieškodami „lobių” su „Geocatching” programėle pagal duotas koordinates. Spręsdami užduotis ir atsiduodami azartiškoms paieškoms net nepastebėsite, kaip lengvai įveiksite suplanuotus kilometrus.

Ėjimą drąsiai galite paįvairinti ir bėgimu, tačiau pradžioje jis neturėtų būti labai intensyvus, rinkitės arba spartų ėjimą arba labai lengvą bėgimą nedideliu tempu.

Visus sportuojančius sporto salėse taip pat kviečiu dalį savo treniruočių perkelti į lauką. Buvimas gryname ore leidžia mūsų organizmui pasirūpinti vitamino D atsargomis. Be šio vitamino jaučiamės mieguisti, sunkiau keliamės rytais.

Sportas gryname lauke taip pat yra puiki deguonies terapija. Gamtoje visiškai kitokia deguonies kokybė, tą kitokį orą lengva užuosti iš miesto centro patekus į mišką. Tad lauke treniruokite ne tik raumenis, bet ir visus savo pojūčius: regą, klausą, uoslę. Ilsėkitės nuo chaotiško vaizdų ir garsų pertekliaus, mėgaukitės subtiliais dalykais.

Jei ilgesnius pasivaikščiojimus atidėsite savaitgaliui, darbo dienomis taip pat pasistenkite įterpti vieną kitą išėjimą į lauką. Tik nesiteisinkite, kad neturite laiko, nes laiko kiekis priklauso tik nuo mūsų pasirinkimo. Atsikelkite vos 20 min. ankstėliau, ir jau turėsite laiko pasivaikščiojimui ar mankštai. Šios aktyvios rytinės minutės jums pakels dienos nuotaiką, jausitės stipresni, žvalesni, pozityvesni.

Važiuokite į darbą dviračiu, paspirtuku ar riedžiu… Jei darbe turite galimybę nusiprausti, iki jo galite ir pabėgėti arba keletą stotelių įveikti sparčiu žingsniu. Nerandantys laiko ryte, gali išnaudoti pietų metą - pasivaikščiokite po valgio per pietų pertrauką.

Trumpiau sėdėkite prie stalo ir sutaupykite pusvalandį pasivaikščiojimui. Jis palengvins virškinimą, pagreitins medžiagų apykaitą ir po pietų neims miegas. Kvieskite prisijungti kolegas, skaičiuokite nueitus žingsnius, sudegintas kalorijas - išnaudokite visas priemones, motyvuojančias judėti.

Pavasarį taip pat daugėja ir sporto renginių, meskite sau iššūkį ir sudalyvaukite pėsčiųjų žygyje, bėgime ar kliūčių ruože. Laukas - jūsų draugas, o sportas lauke - geriausia, ką draugas gali jums pasiūlyti.