Tuomet pamirškite visas dietas ir pradėkite propaguoti intuityvų valgymą, kuris leis ne tik pagražinti kūno linijas, bet ir būti geros nuotaikos, nes pagaliau nebereikės badauti.

Kuo gi ypatingas tas intuityvus valgymas?

Evelyn Tribole knygoje „Intuityvus valgymas“ yra pateikiama revoliucinė programa, kuri padeda žmonėms išlaikyti gražų kūną ir gerą sveikatą. Nurodoma net 10 intuityvaus valgymo principų, kuriais vadovaujantis galima pakeisti savo valgymo įpročius ir suvokimą į maistą.

Patariama, kaip atsikratyti dietinio mąstymo, apibrėžiama, kas yra nuosaiki mityba, nurodoma, jog intymus valgymas padeda įveikti tokius valgymo sutrikimus kaip bulimija ar anoreksija.

Remiantis šia knyga pateikiame informaciją, kuri padės visiems laikams pamiršti dietas ir išmokti įsiklausyti į savo organizmo poreikius.

10 intuityvaus valgymo principų:

1. Atsikratykite dietinio mąstymo. Neskaitykite žurnalų ir knygų, kuriose rekomenduojama greitai, lengvai ir visam laikui numesti svorį. Supykite dėl viso to melo. Knygoje netgi yra išskiriamas dietų specialisto žmogaus tipas. Tokio tipo žmonės nuolat laikosi dietų, nuolat domisi įvairiais svorio metimo būdais. Jie puikiai išmano apie maisto porcijas, kalorijas ir kitas „dietos gudrybes“, tačiau nuolat griebiasi naujos dėl to, jog retai kada kuri dieta padeda atsikratyti nereikalingo svorio.

Dažnai tokio tipo žmogų ištinka nevaldomo valgymo priepuoliai, prisivalgius leidžiama sau dar ir dar dėti nesveiko maisto kąsnį į burną su ta mintimi, kad „nuo rytdienos tai jau tikrai laikysiuosi dietos“. Juos ištinka „jo-jo“ efektas ir numesti kelis kilogramus tampa tarsi tolimas miražas.

2. Gerbkite alkį. Visada pasirūpinkite, kad kūnas turėtų fiziologiškai pakankamą kiekį energijos ir angliavandenių, tokiu būdu nepersivalgysite. Atsižvelkite į fiziologinius alkio signalus ir gerbkite juos, suraskite laiko valgymui.

3. Susitaikykite su maistu. Neribokite savęs ir valgykite tai, ką norite, pavyzdžiui, kartais tikrai galite pasimėgauti ir gabalėliu šokolado arba ledais, tačiau tai neturėtų tapti kasdienybe. Yra sakoma, kad norima to, kas draudžiama, todėl dažnai dietų besilaikantys žmonės atrodo pikti ir nelaimingi, o tie, kurie „draugauja“ su maistu yra laimingi.

4. Pasipriešinkite mitybos cenzoriui. Mitybos cenzorius stebi, ar laikos nepagrįstų dietų, griežtai skaičiuoja kalorijas ir neleidžia nukrypti nuo dietos plano, o nuklydus nuo jų sukelia kaltės ir liūdesio jausmus. Ar Jums to reikia?

5. Pajuskite, kada pasisotinote. Valgydami nežiūrėkite televizoriaus, neskaitykite knygos. Išmokite pajusti, kada pasisotinote. Knygoje išskiriamas nesąmoningas valgytojo tipas, kuris nurodo, jog tokio tipo žmonės yra nuolat užsiėmę ir valgymui neskiria per daug didelio dėmesio – valgo tai, kas po ranka, dėl to dažnai skundžiasi antsvoriu.

6. Atraskite malonumą. Maistas gali teikti didelį malonumą, tad nepraraskite jo ir be reikalo neatsisakykite gabalėlio to nuodėmingo šokolado, kuris suteikia didelį malonumą ir padeda išsiskirti laimės hormonams – endorfinams. Žinoma, nepersistenkite ir nepadauginkite šokolado.

7. Nevalgykite siekdami malšinti emocijas. Emocinis valgymas – dažna šių laikų žmonių problema, kuri išprovokuoja skrandžio skausmą, vidurių pūtimą, atsiranda rėmuo, gali pradėti kamuoti įvairūs virškinimo sutrikimai.

8. Gerbkite savo kūną. Nevertinkite savęs pernelyg kritiškai, nesilaikykite alinančių dietų, jūsų kūnas nusipelnė tik geriausios kokybės maisto ir ne didelių, o normalių jo kiekių.

9. Mankšta. Pajuskite skirtumą. Mankštinkitės taip, kad mankšta suteiktų energijos, o ne nualintų.

10. Rūpinkitės sveikata: nuosaiki mityba. Svarbiausiai, kaip maitinatės ilgą laiką, rinkitės tokį maistą, kuris būtų naudingas sveikatai ir patiktų jūsų skonio receptoriams.

Tikimės, jog 10 valgymo principų padės pagerinti savo mitybos įpročius ir visiems laikams priprasti prie intuityvaus valgymo.