Atsako gydytojas kardiologas, medicinos mokslų daktaras Virgilijus Grinius

Teiginys "padidėjęs cholesterolis" iš esmės dar nieko nepasako. Reikia ištirti visus 4 kraujo "riebalus", kitaip vadinamus lipidais: tai bendrasis cholesterolis, kurio norma yra iki 5, MTL, arba "blogasis cholesterolis", kurio norma yra iki 3, DTL, arba "gerasis cholesterolis", kurio turėtų būti virš 1,2, ir trigliceridai, kurių norma yra iki 2,3.

Jei padidėjimas yra nedidelis, pvz., bendras cholesterolis 5,2, o MTL 3,1, tai ne bėda, reiktų mažiau valgyti riebaus gyvulinės kilmės maisto. Jei padidėjimas didelis, pvz., bendras virš 7, o MTL virš 4,5-5, jau gali tekti vartoti specialius vaistus, kuriuos paskirs gydytojas.

Čia buvo aprašytos normos sveikiems, anksčiau nesirgusiems širdies ligomis žmonėms, kuriems dar nenustatyta jokių kraujagyslių susiaurėjimų (širdies, kaklo, kojų). Jei jau tokie susiaurėjimai nustatyti, tada MTL lygį reikia mažinti labiau - iki 1,8 ar mažesnio.

Labai svarbu duoti kraujo tyrimui ryte, nieko nevalgius ir negėrus (galima vandens) ir iš vakaro sočiai, riebiai neprisivalgius.