Jau anksčiau esu rašiusi apie avižinius sausainius, kurių sudėtyje pirmoje vietoje puikavosi… cukrus! O tai reiškia, kad cukrus ir sudaro didžiausią šių sausainių dalį. Tiesiog avižiniai saldainiai. Šį kartą nustebino kolegės taip mėgiamos džiovintos spanguolės. Jose natūralaus ir pridėtinio cukraus kiekis buvo beveik 77 %!!! Septyniasdešimt septyni! Štai kur slepiasi cukrus. Taigi, patyrinėkime šiuos nekaltus sveikuolių užkandžius detaliau.
Džiovintos spanguolės, kuriose net 76,6 % cukraus

Džiovintos spanguolės, kuriose net 76,6 % cukraus. Džiovinti abrikosai, kuriuose 45,4 % cukraus.

Džiovinimo metu vaisiai netenka daug drėgmės, todėl juose atsiranda santykinai daugiau mikro ir makroelementų, vitaminų, taip pat vaisiuose natūraliai esančių cukrų. Tačiau cukraus, kuris jau yra džiovintuose vaisiuose ir uogose, nepakanka, kad jis apsaugotų gaminį nuo pelėsinių grybų ir kitų mikroorganizmų veiklos, tai yra, gedimo. Todėl vartojimo laikas prailginamas naudojant pridėtinį cukrų kaip konservantą. Beje, jei palyginsime džiovintų vaisių ir paprasto cukraus kilogramo kainą, suprasime, kad cukrus dedamas ne vien tik dėl šios priežasties…

Šiltuose kraštuose nuo seno tradiciškai būdavo gaminamos vaisių cukatos, dabar dar vadinamos cukruočiais. Jas gamina vaisius cukraus sirupe verdant, o paskui išdžiovinant. Arba tiesiog gerai išmirko vaisius sirupe ir vėliau pašalina drėgmę. Taigi, cukatos gali būti ir po terminio apdorojimo.

Beje, spalvai paryškinti leidžiama naudoti sintetinius dažiklius. Tai patikrinti lengva – jei pamerksite dažytas cukatas į karštą vandenį, jis pakeis spalvą. Parduotuvėje nė ant vieno pakelio neteko matyti pavadinimo „cukatos“ – produktai buvo įvardinti arba kaip džiovinti vaisiai ar uogos, arba cukruoti vaisių kubeliai ir gabaliukai.
Cukruoti ananasų gabaliukai, kuriuose 74,0 % cukraus
Cukruoti ananasų gabaliukai, kuriuose 74,0 % cukraus.
Džiovintos goji uogos, kuriose 17,3 % cukraus

Džiovintos goji uogos, kuriose 17,3 % cukraus.

Vaisių ar uogų džiovinimui gali būti taikomos įvairios džiovinimo technologijos. Kartais vaisiai pramoniniu būdu džiovinami džiovyklose, kurios kaitinamos dujomis ar kitokiu kuru. Tačiau valgant neturėtumėte pastebėti neįprasto prieskonio arba benzino ar dūmų kvapo. Jei taip nutiko, produktas nekokybiškas.

Ilgesniam vartojimo terminui bei patrauklesnei prekinei išvaizdai gauti, džiovinant vaisius naudojamas ne tik cukrus, bet ir kiti priedai, pavyzdžiui, sieros dioksidas (E220), kuris kai kuriems žmonėms gali sukelti alergines reakcijas, kalio sorbatas (E202), naudojamas prieš pelėsinius grybus bei mieliagrybius, citrinų rūgštis (E330), kuri sumažina fermentinį vaisių patamsėjimą, reguliuoja rūgštingumą.

Nenustebkite etiketės ženklinime išvydę augalinį aliejų. Jis suteikia džiovintoms uogoms ar vaisiams blizgesio, odelė tampa minkštesnė, pačio produkto tekstūra elastingesnė.
Džiovintos vyšnios, kuriose 66,6 % cukraus

Džiovintos vyšnios, kuriose 66,6 % cukraus.

Bet mums šį kartą įdomus cukrus. Ėmiau ir pasvėriau, nes skaičiai dažnai neatrodo taip gluminančiai kaip cukraus gabalėlių virtinė. Nuotraukose cukraus pasverta tiek, kiek jo yra šalia esančiuose džiovintuose vaisiuose ar uogose. Nors mane truputį glumina saldintų bananų traškučiai. Nė už ką nepatikėsiu, kad nesaldintuose džiovintuose bananų traškučiuose tik 0,8 % natūralaus cukraus.
Gamintojai deklaruoja, kad populiariuose saldainiuose „Nomeda“ yra 61 % cukraus. Tad tampa sunku rinktis – saldainis ar džiovintų uogų sauja?

Apačioje pridėta lentelė palyginimui.