Dažnai šis reiškinys pasireiškia paauglystėje, dėl amžiaus įtakojamų psichologinių priežasčių, per mažo pasitikėjimo savimi, noro būti geriausiu, šauniausiu ir tobuliausiu. Psichologiniai valgymo sutrikimai taip pat pasireiškia intensyviai sportuojant ir siekiant kuo aukštesnių rezultatų.

Šiuolaikinėje visuomenėje vis dar pernelyg idealizuojami liekni žmonės, todėl vis daugiau žmonių, norėdami numesti svorį, laikosi įvairiausių ir drastiškiausių dietų, pernelyg intensyviai sportuoja, badauja ir būtent dėl šios veiklos atsiranda valgymo sutrikimai: nervinė bulimija, nervinė anoreksija ir persivalgymas.

„Dėl šių sutrikimų verta sunerimti kuo anksčiau, nes padaryta žala sveikatai gali būti nepataisoma: atsiranda mažakraujystė, raumenų sumažėjimas, kraujotakos sutrikimai, moterims sutrinka mėnesinių cikliškumas. Dažnai psichologiniai valgymo sutrikimai lydimi depresijos, sumažėjusiu ir visai išnykusiu lytiniu potraukiu. Taip pat mažėja širdies raumuo, gali šalti galūnės, išsivysto kitos žalingos ligos. Klientai dažnai susirūpina mityba“, - atskleidžia asmeninis treneris Gytis Beikus. Dažnai treneriams yra užduodami klausimai apie tinkamą valgyti maistą, jo kiekį. Beje, atminkite, treneriai gali duoti tik bendrąsias mitybos rekomendacijas, jokių receptų ar dietų!

Atidžiai išklausinėjus, treneris gali įtarti ir valgymo sutrikimus, kuriems pasireiškus, treniruotės gali būti nepalankios, o situaciją pagerinti galėtų specialistas, gydytojas.

Pasitikrinkite, ar Jums būdingas toks elgesys ir jausmai, pranašaujantys emocinius valgymo sutrikimus:

Jaučiate didelę baimę priaugti svorį;

Jaučiate žema savivertė;

Dažnai apžiūrinėjate save veidrodyje ir vertinate save neigiamai;

Jūsų savivertė ir savigarba priklauso nuo svorio ir kūno sudėjimo;

Jaučiate baimę būti tarp žmonių;

Jūsų dėmesys maistui - perdėtas;

Esate apsėstas ir labai domitės kulinariniais šou ir receptų rinkimu;

Kaupiate maisto produktus, jų atsargas;

Vartojate tik „gerai žinomus” ir „sveikus” produktus;

Dažnai praleidžiate valgymą ir randate tam įtikinamą pasiteisinimą;

Esate irzlus, dirglus;

Žalojate save;

Piktnaudžiaujate alkoholiu ir narkotinėmis medžiagomis;

Gaminate kitiems įmantrius ir sudėtingus patiekalus, tačiau jų net neragaujate;

Valgote keistus maisto derinius;

Sureikšminate maistą, kuriate sudėtingus ritualus;

Vengiate normalaus socialinio bendravimo, susitikimų;

Nešiojate tik plačius ir storus rūbus;

Jaučiate mieguistumą arba emocijų stoką;

Atvirkščiai, esate pernelyg emocingas, jaučiate dažną nuotaikų kaitą.

Žinoma, vienas ar keli tokie požymiai dar nereiškia, kad yra valgymo sutrikimų, tačiau tai rimtas pagrindas susimąstyti - galbūt Jums reikia specialisto įvertinimo ar gydytojo dėmesio? Atkreipkite dėmesį į šiuos valgymo sutrikimo simptomus. Jeigu manote, kad Jums jie būdingi – nedelskite, būtinai kreipkitės pas šeimos gydytoją. Laiku suteikta pagalba padės išsaugoti sveikatą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (7)