„Su nugaros ir kaklo skausmais susiduria daugelis iš mūsų. Ypač žiemos metu, kai mažiau judame, pamirštame mankštinti savo kūną ir raumenis. Pastebime, kad greičiausiai dėl to nugaros ir kaklo masažai ypač populiarūs šaltuoju metų laiku. Jie ne tik gerina raumenų veiklą, bendrą savijautą, bet ir puikiai atpalaiduoja“, – sako masažų, spa ir grožio paslaugų el. parduotuvės „Pasiutus Lapė“ atstovė Skaistė Tebelškienė.

Pranešime spaudai pateikiami penki patarimai, kaip galima užkirsti kelią nugaros ir kaklo skausmams net ir dirbant sėdimą darbą.

Ergonomiška darbo vieta. Tai būtina sąlyga norint dirbti ne tik be skausmų, bet ir efektyviai. Rašomasis stalas turėtų būti sureguliuotas taip, kad kompiuterio ekrano viršus būtų 5-8 cm aukščiau akių lygio, o klaviatūra alkūnės lygyje. Darbo kėdė – vienas svarbiausių darbo elementų, kadangi ant jos praleidžiama daugiausiai laiko. Gerai parinkta kėdė turi būti reguliuojama taip, kad galima būtų pritaikyti pagal ūgį. Būtina sureguliuoti ir kėdės atlošą. Svarbiausia, kad nugara turėtų tvirtą atramą.

Taisyklinga kūno padėtis. Sėdint, abi pėdos turi būti atremtos į grindis, o keliai sulenkti 90 laipsnių kampu. Nepatartina sėdėti užsidėjus koją ant kojos. Tai gali sukelti ne tik nugaros skausmus, bet ir įvairias kojų venų bei sąnarių ligas. Sėdint pečiai turėtų būti atpalaiduoti, o alkūnės sulenktos 90 laipsnių kampu. Kaklą privalu laikyti neutralioje ir laisvoje padėtyje.

Mankštos pertraukėlės. Jeigu darbo vieta tinkamai įrengta, vis tiek reikėtų nepamiršti daryti pauzių ir reguliariai keisti kūno padėtį ar atlikti nesudėtingus fizinius pratimus. Pertraukėles patartina daryti bent kas valandą, skirti 5 – 10 minučių pasivaikščiojimui gryname ore. Jeigu nėra galimybės išeiti, galima atlikti pratimus darbo vietoje. Sėdėdami ištieskite kojas ir pirštus atlenkite į save, kartokite šį pratimą kelis kartus. Galima pastovėti ir ant pirštų galų. Atpalaiduokite akis tiesiog žiūrėdami pro langą. Atlikite rankų tempimo pratimus, pasukiokite galvą, pasirąžykite.

Masažas. Nors masažas dažnam asocijuojasi tik su poilsiu ir maloniu laiko leidimu, visgi specialistai pabrėžia, kad tai puikus būdas ne tik pagerinti bendrą kūno būseną, bet ir kovoti su galvos, kaklo, nugaros skausmais. Anot Grožio terapijos ir chirurgijos klinikos „Sugihara“ kūno priežiūros specialistės Jaunės Bieliūnienės, masažo galia jau seniai žinoma – po jo kūnas atgauna lankstumą, gyvybingumą, padidėja darbingumas, gerėja nuotaika. „Esant nugaros ar kaklo skausmams paprastai rekomenduojamas bent 10 masažų kursas. Po jų žmogus pajunta tikrąją masažo naudą“, – sako specialistė.

Aktyvus laisvalaikis. Po darbo valandų reiktų pasistengti užsiimti aktyvia veikla. Nėra taisyklių, koks sportas yra tinkamiausias sėdimą darbą dirbantiems žmonėms. Svarbiausia atrasti savo mėgstamą veiklą, kuria būtų malonu užsiimti po darbo. Tai gali būti sporto klubas, šokių pamokos, plaukiojimas baseine ar jodinėjimas žirgais. Bet kokia aktyvi fizinė veikla ne tik padės užkirsti kelią skausmams, bet ir pakels nuotaiką.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)