Kauno klinikų Gastroenterologijos klinikos gydytoja gastroenterologė, dietologė doc. Aida Žvirblienė teigia, jog maistas tiesiogiai veikia kraujospūdį, todėl sveika mityba gali padėti kontroliuoti hipertenziją.

Įvairovė – svarbiausia

„Maisto racionas turi būti įvairus, organizmą papildantis vitaminais, mineralais, antioksidantais, riebalų rūgštimis. Svarbūs polifenoliai, kurių gausu vaisiuose ir daržovėse, – jie mažina oksidacinį stresą, reguliuoja cholesterolio apykaitą, – apie hipertenzijai tinkamą mitybą pasakoja A. Žvirblienė.

Ligos kontrolei per dieną patartina suvartoti ne mažiau nei 25-30 gramų maistinių skaidulių, kurios taip pat mažina cholesterolio kiekį kraujyje. Kad užtikrintume tokį kiekį, kiekvieno valgymo metu reikėtų suvartoti ne mažiau nei du tris šviežius vaisius arba daržoves. Vaisiai tinka užkandžiaujant, pagrindinių valgymų metu rinkitės daržoves.“

Dietologė sako, jog per savaitę rekomenduotina 2-3 kartus valgyti riebios žuvies (pvz., lašišos, skumbrės, silkės), taip organizmą papildant omega-3 riebalų rūgštimis: „Vienas gramas omega-3 EPA riebalų rūgščių trigliceridų kiekį organizme sumažina iki 30 procentų, „blogojo“ cholesterolio – iki 10 procentų“.

Pasidomėjus, kokią vietą mitybos racione turėtų užimti mėsa, A.Žvirblienė pataria jos vartoti ne daugiau kaip 90-120 g per dieną.

„Tačiau jei tą dieną valgote žuvį, mėsos geriau atsisakykite“, – pataria medikė.

Vietoje druskos – žolelės

A. Žvirblienė teigia, jog hipertenzijos susiformavimui įtakos turi per gausus druskos vartojimas: „Druska iškreipia maisto skonį, todėl kuo daugiau jos vartojame, tuo didesnį poreikį jaučiame. Per dieną galima suvartoti ne daugiau nei du gramus druskos. Svarbu žinoti, kad perdirbtuose produktuose ir rūkytos mėsos gaminiuose randami dideli jos kiekiai, todėl šių produktų vartojimą taip pat reikėtų riboti.“

Gydant hipertenziją, rekomenduojama dviejų savaičių bedruskė dieta. Atsisakius druskos, kraujospūdis gali sumažėti net 11 mmHg.

Nors parduotuvių lentynose galima rasti skirtingų druskos rūšių, medikė perspėja, jog jos įtakos kraujospūdžiui neturi: „Druskos formulė – natrio chloridas – yra ta pati, kad ir kokio pavidalo ji bebūtų. Vietoje druskos geriau vartoti prieskonines žoleles, kurios lygiai taip pat pagardina maistą.“

Cukrus ne mažiau kenksmingas

Gydytoja pastebi, jog žmonės vartoja ir per daug „paslėpto“ cukraus, kuris maisto pramonėje gausiai naudojamas kaip skonio stipriklis.

„Įvairūs saldumynai, pyragai nėra naudingi sveikatai, jų vartojimas skatina greitą cukraus padidėjimą kraujyje ir spartų insulino išsiskyrimą, dėl to netrukus vėl jaučiamas alkis. Paprastųjų angliavandenių perteklius organizme virsta riebalais, todėl kontroliuojant hipertenziją svarbu jų vengti“, – aiškina A. Žvirblienė.

Svarbu stabilus kūno svoris

„Sergantieji hipertenzija turi vengti svorio prieaugio, esant nutukimui, pacientams taikoma svorio korekcija“, – pasakoja medikė.

Mokslininkai spėja, jog nutukimo sąlygojama rezistencija (atsparumas) insulinui lemia kraujospūdžio padidėjimą. Kiti tyrimai įrodo, jog pradinio kūno svorio padidėjimas 10 procentų pakelia kraujospūdį 7 milimetrais (mmHg) gyvsidabrio stulpelio. O numetus 4 kilogramus nuo pradinio kūno svorio, sistolinis (viršutinis) kraujospūdis gali sumažėti net 6 mmHg.

Žmonėms, susiduriantiems su padidėjusiu kraujo spaudimu, svarbu formuoti teisingus mitybos įpročius. „Kraujospūdžiui palanki yra sveika mityba, svarbu rinktis natūralius maisto produktus, mažinti druskos vartojimą. Gyventojai turėtų kuo dažniau gamintis namuose ir vengti perdirbto maisto“, – reziumuoja A. Žvirblienė.

Verta žinoti

1-2 puodeliai kavos per dieną nedidina hipertenzijos rizikos.

Svarbu vengti saldintų vaisvandenių, o įvairias sultis – skiesti arba vartoti kaip maistą, kadangi jose yra kalorijų.

Per dieną patariama išgerti 5-6 stiklines vandens.