Jei tai būdinga ir jums, paskaitykite, kokie 8 požymiai rodo, kad organizmui trūksta vandens:

1. Silpnumas

Visiems pažįstama – esame pavargę darbe, pavargę namuose, vos pabudę pajuntame nuovargį. Jei nuolat jaučiate nuovargį, pasvarstykite, ar priežastis nėra dehidratacija.

Dėl dehidratacijos sulėtėja fermentų veikla, taigi organizmas gamina mažiau energijos. Kad taip nenutiktų, kasdien gerkite vandens. Gerkite tol, kol šlapimas bus šviesios spalvos.

2. Padidėjęs kraujospūdis

Turintiems aukštą kraujospūdį patarimas – gerkite daugiau vandens.
Mūsų kraują sudaro 92 proc. vandens (jei geriame jo pakankamai), o dėl dehidratacijos kraujas sutirštėja, širdžiai darosi sunkiau jį varinėti, taigi didėja kraujospūdis.

3. Aukštas cholesterolio lygis

Įprastai ši problema būdinga vyresnio amžiaus žmonėms, bet kartas su ja susiduria ir jaunesni. Jei jūsų didelis cholesterolio lygis, jį žymiai sumažinsite gerdami daug vandens. Esant dehidratacijai, organizmas gamina cholesterolį, kad sumažintų vandens pasišalinimą iš ląstelių.

4. Inkstų veiklos sutrikimai

Inkstai valo iš kraujo druskų, mineralų perteklių, šlapalą, vandens perteklių ir kt. Inkstai tai daro išskirdami vandenį iš kraujo, kuris per juos perteka, na o šis vandens ir išvalytų medžiagų mišinys keliauja į šlapimo pūslę, o paskui – iš organizmo.

Kai trūksta vandens, inkstams kur kas sunkiau išskirti vandenį iš kraujo, dėl to galiausiai gali sutrikti inkstų veikla, net kilti inkstų skausmų.

5. Vidurių užkietėjimas

Kam būna vidurių užkietėjimas, tas žino, kaip diegia pilvą, kaip nemalonu ilgai sėdėti tualete ir niekaip nesulaukti trokštamo palengvėjimo. Taigi tiems, kas nori išvengti tokių nemalonumų, patarimas – gerkite vandens.

Tiesiajai žarnai reikia daug vandens, kad ji gamintų skysčio kitoms organizmo reikmėms, kurios ne mažiau svarbios už kitas. Deja, kai trūksta vandens, atliekoms šalinti iš organizmo bus nepakankamai skysčių.

6. Sąnarių skausmai

Niekam nepatinka skausmai, ypač tokie, kurie skatina jaustis senais, silpnais. Kalbame apie sąnarių skausmus Jei esate jauni ar vidutinio amžiaus, turėtumėte žinoti, kad dažni sąnarių skausmai gali kilti dėl dehidratacijos.

Sąnarių kremzlė yra daugiausia sudaryta iš vandens, o kai vandens trūksta, kremzlė suplonėja, lėčiau atsistato.

Tad jei nubusite su skaudamu keliu, išgerkite dvi ar tris stiklines vandens.

7. Jei stambėjate

Pastaruoju metu ėmėte stambėti, bet nesuprantate kodėl? Nuolat jaučiate alkį, nors ir ganėtinai sveikai maitinatės? Na, tai klasikinės dehidratacijos problemos.

Kai organizmo ląstelėms trūksta vandens, pagrindinio jų energijos šaltinio, jos signalizuoja organizmui ieškoti alternatyvių energijos šaltinių. Toks alternatyvus energijos šaltinis yra maistas. Kai trūksta skysčių, pirmiausia pajusite alkį, o ne troškulį. Jei apsigausite ir valgysite, užuot atsigėrę, tikrai padidės svoris.

Beje – kai vėlai vakare užsimanote ką nors sukrimsti, pirmiausia išgerkite stiklinę vandens. O tada gali paaiškėti, kad valgyti nebesinori.

8. Raukšlės

Tai pasakytina apie chroninę dehidrataciją. Kai organizmui ilgai trūksta vandens, organai, taip pat ir oda, ima raukšlėtis. Kas nori atrodyti vyresnis, ligotas. To galima išvengti, tik pradėkite gerti vandens.

Patarimai

Visų išvardintų simptomų galima išvengti, reguliariai geriant vandens.

Keli patarimai, kaip gerti vandenį

Prieš kiekvieną valgį išgerkite po dvi stiklines vandens, tada nepersivalgysite. Praėjus porai valandų po valgio, išgerkite vandens stiklinę.

Nusipirkite patogų, patinkantį buteliuką vandeniui ir jį nešiokitės.

Valgykite sultingus vaisius ir daržoves – agurkus, greipfrutus, arbūzus.

Parsisiųskite vandens gėrimą fiksuojančią programėlę į išmanųjį telefoną.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (55)