Naujojoje Jungtinės Karalystės vėžio tyrimų organizacijos analizėje prognozuojama, kad iki 2035 metų šių ligų tikimybė moterims išaugs 3,2 procento. Palyginimui, vyrams ši tikimybė išaugs tik 0,5 proc., rašoma dailymail.co.uk.

Anksčiau vėžiu daug dažniau susirgdavo vyrai. Bet šis atotrūkis tarp lyčių mažėja: prognozės parodo, kad 2014–2035 m. ši liga bus diagnozuota 4,5 mln. moterų ir 4,8 mln. vyrų.

Viena iš priežasčių yra ta, kad daug daugiau moterų vartoja alkoholį ir rūko nei anksčiau, todėl didėja plaučių, kepenų ir burnos vėžio rizika. Taip pat vis didėja nutukimas, kuris dar glaudžiau įsisijęs su moterų onkologiniais susirgimais.

Krūties, gimdos ir kiaušidžių vėžio rizika auga dėl nutukimo. Manoma, kad taip yra todėl, kad riebalų perteklius paveikia tokius hormonus, kaip estrogenas, o šis skatina navikų formavimąsi.

Jungtinėje Karalystėje 67 procentai vyrų ir 57 procentai moterų turi antsvorio. Tačiau, manoma, tokios vėžio rūšys, kaip prostatos ir sėklidžių vėžys, nesusijusios su kūno riebalų pertekliumi.

Leidinyje „British Journal of Cancer“ paskelbtoje prognozėje numatyta, kad krūties vėžio atvejų skaičius išaugs 30 proc. – nuo 54 tūkst. 2014 metais iki 71 tūkst. 2035 metais.

Kasmetinis kiaušidžių vėžio atvejų skaičius šoktels 43 proc. – iki 10 tūkst. 500 per metus, o gimdos vėžio atvejų skaičius padidės 24 proc. – iki 11 tūkst. 500 per metus.

Moterų skydliaukės vėžio, kuris taip pat siejamas su nutukimu, atvejų skaičius išaugs kone dvigubai – iki 4 tūkst. 800 per metus. Prognozuojama, kad plaučių vėžio atvejų skaičius tarp moterų išaugs 38 proc. – iki 30 tūkst. per metus, o kepenų vėžio – 78 proc., iki 3 tūkst. 400 per metus.

Taip pat prognozuojamas ir gimdos kaklelio vėžio atvejų augimas, nors ekspertai tikisi, kad neseniai mokyklinio amžiaus mergaitėms įvesti HPV skiepai sumažins šią tendenciją.

Tyrimui vadovavusi dr. Rebecca Smittenaar pasakė: „Kadangi vis auga nutukimas, tarp moterų didėja ir šių vėžio atvejų skaičius. Nutukimas siejamas su krūties vėžiu, gimdos vėžiu ir kiaušidžių vėžiu.“

Nors apskritai Jungtinėje Karalystėje rūkymo mastai mažėja, vis daugiau moterų įgyja šį įprotį, kuris istoriškai jau buvo populiarus tarp vyrų.

Dr. R. Smittenaar pridūrė: „Kol kas susirgimų plaučių vėžiu skaičius tarp moterų nepasiekė apogėjaus, o vyrų sergamumas plaučių vėžiu pradeda mažėti. Moterims, kurios pradėjo rūkyti šeštajame, septintajame ir aštuntajame dešimtmetyje, dabar diagnozuojamas plaučių vėžys.“

Ekspertai ragina moteris atkreipti dėmesį į šią statistiką ir pakeisti savo gyvenimo būdą, kad sumažėtų vėžio rizika.

Dr. Richardas Berksas iš „Breast Cancer Now“ pasakė, kad vėžys jau dabar yra visuomenės sveikatos problema, o vėliau padėtis tik blogės.

Jis pridūrė: „Paprasti gyvenimo būdo pokyčiai – palaikyti optimalų svorį, reguliariai sportuoti ir mažinti alkoholio vartojimą – sumažins ir susirgimų vėžiu skaičių.“

Sarah Toule iš Pasaulinio vėžio tyrimų fondo pridūrė: „Mūsų duomenys parodo, kad apie trečdalio dažniausiai pasitaikančių vėžio atvejų galima būtų išvengti, jei žmonės nebūtų nutukę, valgytų sveiką maistą ir gyventų aktyviau. Kalbant apie krūties vėžį, pakeitus gyvenimo būdą galima būtų užkirsti kelią dviem atvejams iš penkių.“

Profesorius Kevinas Fentonas iš „Public Health England“ pasakė: „Pirmiausia, ką mes visi turime padaryti, kad užkirstume kelią vėžio rizikai – mesti rūkyti, išlaikyti sveiką svorį, užsiimti fizine veikla ir atlikti vėžio tyrimus, kai reikia.“

Kiti ekspertai kreipėsi į Vyriausybę ragindami investuoti į daugiau išsamesnių tyrimų ir gydymą.

Katherine Taylor iš „Ovarian Cancer Action“ pasakė: „Mes, ko gero, nesuvokiame visų šių prognozių mastų. Susirgimų vėžiu atvejų būtų mažiau, jei kiaušidžių vėžio problemai būtų skiriama daugiau dėmesio.“

Robertas Musicas iš „Jo‘s Cervical Cancer Trust“ pareiškė, kad neproporcingai išaugęs susirgimų vėžiu skaičius kelia didelį nerimą. Šis augimas sutapo su sumažėjusiu gimdos kaklelio patikrų skaičiumi – jis Anglijoje dabar mažiausias per 19 metų.

Seras Harpalas Kumaras, vadovaujantis „Cancer Research UK“, pasakė: „Šie naujausi skaičiai atskleidžia, kad vėžys tebėra didžiulė problema ir Jungtinėje Karalystėje, ir visame pasaulyje.“

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (81)