Mes dažnai nekreipiame dėmesio į įspėjamuosius ženklus, nes manome, kad tai laikini nukrypimai arba įtikiname save, kad padėtis kontroliuojama. Jei įtariate, kad jūs arba jūsų artimas žmogus galbūt esate alkoholikas (-ė), perskaitykite šiuos ženklus, kuriuos pateikia lifehack.org, ir įsitikinkite, ar tai tiesa.

1. Nerimas ir drebulys

Jei miegodami jaučiate kūno drebulį arba naktį jums sunku užmigti, tai akivaizdus ženklas, kad kažkas negerai. Nerimas ir depresija yra papildomi ženklai, parodantys, kad alkoholio vartojimas rimtai kenkia jūsų sveikatai.

Jei jaučiate tokius simptomus, laikas apsidairyti ir paieškoti sprendimų. Galite tai daryti patys, arba kreiptis pagalbos į kitus. Atminkite, kad sprendimas kreiptis pagalbos yra didelis žingsnis, kuris ilgainiui turės akivaizdžių teigiamų rezultatų.

Geriausia, ką galite padaryti – pradėkite palaipsniui mažinti alkoholio vartojimą. Tai gali būti sunku padaryti pačiam, tad kreipkitės į atitinkamus specialistus, kad paskirtų pakaitinę vaistų terapiją.

2. Burnos sveikatos būklė prasta

Dėl besaikio alkoholio vartojimo burnos vėžio rizika išauga šešis kartus. Jei jūsų burnos būklė prastėja (genda dantys, tinsta dantenos ir pan.), tai dar vienas ženklas, kad reikia sumažinti alkoholio vartojimą arba visai jo atsisakyti. Įvairūs tyrimai taip pat parodo, kad 4 ar daugiau alkoholio vienetų per dieną gali sukelti burnos vėžį ar kitas burnos ligas. Visų pirma kreipkitės į dantų gydytoją, o po to pamąstykite apie kitus specialistus.

3. Pastebėjote, kad ėmė prastėti atmintis

Moksliškai įrodyta, žmonių, kurie piktnaudžiauja alkoholiu, atmintis ilgainiui blogėja. Pastebėti atminties praradimą iš pradžių gali būti nelengva. Bet jei jūs vis pamirštate tuos pačius dalykus – tai ženklas, kad jums reikalinga pagalba.

4. Jūs labai daug bendraujate ir negalite atsispirti aplinkinių spaudimui

Dažniausiai imame priaugti svorio ar per daug gerti, kai esame tarp žmonių. Labai sunku pasakyti „ne“, kai draugai ar bendradarbiai įkalbinėja suvalgyti dar vieną gabalėlį picos ar išgerti dar taurelę viskio. Jei jums sunku atsispirti pagundai ir nesugebate pasakyti „ne“, tai gali būti dar vienas alkoholizmo simptomas.

5. Jums nepavyksta laikytis pažado

Alkoholikai retai laikosi savo pažadų. Kone kiekvienas alkoholį vartojęs žmogus gali prisiminti tokią dieną, kai padauginęs alkoholio dievagojosi, kad niekada daugiau nebegers, o po kelių dienų ir vėl kaip niekur nieko kilnojo bokalą. Tačiau jei žmogus jau alkoholikas, pažadai ir jų nesilaikymas tampa tendencija.

Dažnai kai būna apsvaigę alkoholikai prižada draugams ar šeimos nariams dalykų, kurių išsiblaivę jie nenori ar negali įvykdyti. Jei tik apskritai prisimena, ką žadėjo.

Kaip įveikti alkoholizmą

Jei pastebėjote minėtus simptomus, laikas susimąstyti, ar jums arba jūsų artimam žmogui nereikia reabilitacijos. Bet kokiu atveju, situaciją laikas keisti. Įveikti priklausomybę nuo alkoholio gali būti nelengva, bet tai yra įmanoma. Tikėtina, kad pažįstate žmonių, kuriems tai pavyko. Tai reikalauja pastangų, valios ir nuoširdžios užuojautos sau.

Svarbiausia yra nuoširdus noras įveikti priklausomybę ir būti pasiruošusiems bendradarbiauti su tais žmonėmis, kurie teiks jums pagalbą. Apsiginklavęs (-usi) tinkamomis priemonėmis ir žiniomis alkoholikas (-ė) gali įveikti savo destruktyvią priklausomybę ir gyventi visavertį gyvenimą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (82)