Kai vieną dieną savo draugo paklausiau, ką jis žino apie priapizmą, jis tik patraukė pečiais ir pasakė, kad nieko. Atsakiau, kad gėda, nes priapizmas – vyrų liga ir apie ją privalo žinoti kiekvienas save gerbiantis vyras.

Kas yra priapizmas ir kodėl kiekvienas vyras privalo apie tai žinoti?

Atrodo, jeigu vyro tai neliečia, tai kam tada jis turi domėtis. O domėtis reikia dėl to, jog niekada negali žinoti, kada bus ta akimirka, kai varpa nebus tokia, kokia norėtum. Deja, priapizmas gali pradėti varginti tiek naujagimį, tiek senuką.

Tie, kas niekuomet nesa girdėję apie priapizmą, turėtų žinoti, jog priapizmas – tai sutrikimas, kuris pasireiškia ilgalaike varpos erekcija, kuri įvyksta be lytinio dirgiklio ir nesibaigia ejakuliacija. Tokia būklė yra skausminga, ilga ir jos pasekmės gali būti labai rimtos – impotencija viena iš jų.

Yra skiriamos dvi priapizmo rūšys. Pirmoji rūšis yra tuomet, kai net ir pasibaigus lytiniam dirgikliui erekcija neišnyksta ir trunka ilgai.

Antroji rūšis yra tuomet, kai sutrinka nervų mechanizmas, kuris valdo erekciją: gali atsirasti padauginus alkoholio, esant psichiniam negalavimui, po traumų, susirgus nervų sistemos ligomis, varginant prostatitui.

Kaip gydomas priapizmas?

Priapizmo gydymas labai priklauso nuo šios ligos rūšies. Jei priapizmas bus veninės kilmės, t.y. kai kraujas nesugeba ištekėti iš varpos, tai jis gali būti gydomas įvairiais fiziniais pratimais.

Beveik kiekvieną ligą mes galime gydyti vaistais. Taip yra ir su priapizmu. Šiam sutrikimui gydyti gali būti skiriamas medikamentinis gydymas. Jo metu į varpą yra suleidžiama tam tikrų medikamentinių priemonių nuo kurių varpa atsistato.

Tuo atveju, kai priapizmas yra neišnykstantis, yra taikomas ir chirurginis gydymas. Kaip bebūtų, priapizmą privaloma gydyti, nes negydomas pacientas gali ateityje neturėti galimybės susilaukti vaikų.

Ko tikėtis gydytojo kabinete?

Vizitas pas gydytoją bus lengvesnis, jei žinosite, ko galima tikėtis. Taigi, kamuojant priapizmui, gydytojas būtinai norės kuo daugiau sužinoti apie pacientą, išklausinės apie jo visas intymias problemas. Tik nustačius ligos priežastis galima rasti veiksmingą gydymo būdą. Tad būkite atviri su savo gydytoju.

Dar vienas žingsnis priapizmo nustatymo priežasties link yra atsakyti į klausimą, ar priapizmo priežastis yra veninė (silpna tėkmė) ar arterinė (stipri tėkmė). Dėl šios priežasties pacientui iš varpos akytkūnio bus paimama kraujo mėginys.

Jei visi šie būdai nepadeda nustatyti priapizmo priežasties, tuomet yra atliekamas Doplerio ultragarsinis tyrimas. Šio echoskopinio tyrimo metu galima ištirti kraujagyslių būklę.

Pabaigai – testas

Na, o dabar, kuomet perskaitėte visą straipsnį, metas patikrinti Jūsų žinias ir pažiūrėti, ar tikrai įsiminėte visą informaciją. Taigi, atlikite šį testą ir pasitikrinkite savo žinias, sužinokite, ar pakankamai žinote apie priapizmą.

1. Kas yra priapizmas?

a) Nepagydoma liga

b) Lytinis sutrikimas

c) Nežinau

2. Kaip pasireiškia priapizmas?

a) Ilgalaike varpos erekcija

b) Ejakuliacija

c) Trumpalaike varpos erekcija

3. Priapizmas gali varginti?

a) Naujagimius

b) Senelius

c) Abu atsakymo variantai teisingi

4. Kaip yra gydomas priapizmas?

a) Fiziniais pratimais

b) Vaistais

c) Chirurginiu būdu

d) Gali būti gydomas visais minėtais būdais, priklausomai nuo priapizmo rūšies

Atsakymai:1.b 2.a 3.c 4.d