Su moteriškomis genitalijomis iš esmės siejamas seksas, tad dėmesys nukrypsta nuo svarbaus dalyko – nuo sveikatos. Moterys nežino, kada menstruacijų kraujo per daug, kaip atrodo sveikos lytinės lūpos, ko laukti gimdant. Esant žinių spragų, neaišku, kada ir ar reikalingas gydymas, rašoma theguardian.com.

Taigi šiek tiek informacijos apie makštį:

1. Tai, ką vadinate makštimi, tikriausiai nėra makštis.

Greičiausiai galvojate apie moters išorines genitalijas, bet tai – vulva. Makštis yra viduje.

Neseniai atliktas tyrimas parodė, kad tu trečdaliai moterų nežinojo, kur yra vulva. Dar labiau šokiruoja tai, kad moterys geriau išmano vyrų kūną nei savo: 60 proc. moterų puikiai išmanė vyrų anatomiją, bet tik 35 proc. puikiai išmanė moterų anatomiją.

Šiais laikais begalėje straipsnių rašoma, kad moterys turi gerai jaustis savo kūne, o žinios apie kūną, regis, malonus priedas. Reikėtų taip teigti: jei moterys nežino, kur jų vulva, kaip jos gali pastebėti pakitusią jos spalvą, kas yra galimas vėžio simptomas.

2. Niekas iš tiesų nežino, kas yra moteriškas orgazmas.

Vyriškas orgazmas gana paprastas. Tačiau nėra moteriško orgazmo standartų, o tai reiškia, kad tyrėjai ėmė kelti klausimą – ar moterys apskritai patiria orgazmą.

Neuromokslininkė Nicole Prause įsteigė seksualinio geismo ir funkcijos tyrimų įstaigą. Vyrai ne tik ejakuliuoja, jaučiamas ir išmatuojamas raumenų susitraukimas. 1980 m. buvo tirti 11 vyrų – visi patirdami orgazmą elgėsi panašiai: anuso raumenys susitraukinėjo 0,6 sekundės intervalu, įvyko 10 – 15 susitraukimų. O moterys reagavo skirtingai: vienoms užfiksuoti raumenų susitraukimai, kitos teigė patyrusios orgazmą, bet prietaisai nieko nefiksavo.

3. Po orgazmo gali kilti noras šlapintis.

Iš biologinės perspektyvos, seniai smalsaujama, kokią funkciją atlieka moteriškas orgazmas. N. Prause teigimu, viena iš priežasčių gali būti tai, kad patyrusios orgazmą moterys nori šlapintis. Šlapintis po sekso – gerai, nes taip bakterijos nepatenka į šlaplę ir sumažėja šlapio takų infekcijų rizika.

4. Iš penio ir sėklidžių galima padaryti vaginą.

Iš pirmo žvilgsnio vulva ir penis yra skirtingi, bet iš tiesų jie gana panašūs. Taip yra todėl, kad vaisiui vystantis genitalijos iš pradžių būna vienodos, mūsų lyties organai ima skirtis tik 9 – 12-ą savaitę. Odos klostė tarp sėklidžių? Ji atsiranda, nes vyrų kapšelis yra moters didžiųjų lytinių lūpų homologas.

Keičiant lytį iš vyro į moters, vulva ir makštis padaromi iš penio ir kapšelio. Tos operacijos norėjusi (norėjęs?..) Callie domėjosi, ar makštis sudrėks (tai įmanoma, panaudojus operacijoje audinį iš anuso) ir ar bus skausminga šlapintis (operacija sudėtinga, gijimas trunka savaites). Kitaip tariant, tai svarbūs sveikatos klausimai, kurie daugeliui moterų atrodo savaime suprantamas dalykas.

5. Yra tamponų su kanapėmis.

Menstruacijų spazmai vargina 91 proc. moterų. Kadangi skausmus jaučia daugelis, o nuskausminamieji ne visada veikia, kai kurios išbandė alternatyvių gydymo metodų, taip pat ir tamponų su kanapėmis.

Gydomasis kanapių poveikis nuo menstruacijų skausmų mažai tirtas, iš esmės todėl, kad daugelyje šalių toks tyrimas būtų nelegalus. Na bet kai kuriose JAV valstijose, jei jums jau 21-eri, galima užsisakyti internetu tamponų su kanapėmis (apie 44 doleriai). Iš tiesų tai ne tamponai, o gaubtuvėliai su kanapių aliejumi.

6. Klitoris panašus į kosminį laivą.

Klitoris dažnai vaizduojamas kaip mygtukas. Bet iš tiesų jis panašesnis į kosminį laivą. Po lytinėmis lūpomis yra dvi struktūros, einančios iš abiejų klitorio pusių, tai vadinamosios klitorio kojelės. Kai moteris susijaudina, į jas priplūsta kraujo, todėl vulva dvigubai padidėja, o makšties anga pasidaro kietesnė (moterys turi beveik tiek pat erektilaus audinio kiek vyrai).

Beje – liaukitės ieškoje G taško. Ne tik todėl, kad keista, jog moters organai vadinami vyro – vokiečių ginekologo Ernsto Grafenbergo garbei, paprasčiausiai to taško greičiausiai nėra, bent jau jis nėra pirštu spaudomas mygtukas, kaip dažnai įsivaizduojama.

2014 m. leidinyje „Nature Reviews Urology“ buvo išspausdintas straipsnis „Už G taško“, jame rašyta, kad moterys turi jautrių taškų įvairiose vietose, nebūtinai ten, kur, manoma, yra G taškas (priekinė makšties sienelės pusė). Kitaip tariant, klausima sudėtingas.

7. Asmeninis treneris gali praversti jūsų makščiai.

Seksas ne visada malonu, ypač jei jums vaginizmas (būklė, kai partneriui bandant įvesti varpą, makšties išorinio trečdalio raumenys savaime nevalingai susitraukia) arba vulvodinija (vulvos skausmas).

Galimas gydymas – dubens terapija, apimanti išorinį ir vidinį dubens dugno masažą, plėtiklius ir lubrikantus. Dubens fizioterapeutė Jessica Powley sako, kad gydymas dažnai suprantamas klaidingai. Pirma, nuo dubens skausmo gydomos ne tik moterys, bet ir vyrai. Dubens dugno raumenis galima sustiprinti ir specialiais pratimais.

8. Bėgant metams daug kas keičiasi, bet tai nėra blogai.

Su amžiumi, po menopauzės moterims sumažėja estrogeno. Medikų teigimu, seksualiai nestimuliuojant, makštis sutrumpėja ir susiaurėja. O toms, kurios mylisi, seksas gali būti skausmingas. Patarimas? Išgyvenančios menopauzę moterys turi reguliariai mylėtis. Jei esate vyresnė moteris, kuriai patinka seksas, turėtumėte reguliariai mylėtis (valio), o jei sekso jūsų gyvenime nėra, irgi nieko blogo (valio).

Na o 1998 m. JAV nacionalinė senėjimo klausimų taryba ištyrė, kad 70 proc. seksualiai aktyvių, vyresnių nei 60 m., sako esančios labiau patenkintos savo seksualinių gyvenimu, nei prieš 20 metų (74 proc. tos pačios amžiaus grupės vyrų sakė tą patį). Taigi jei įžengėte į šeštą dešimtį, geriausias seksas dar laukia.

9. Maitinant krūtimi gali kilti geismas.

Menininkė, rašytoja Christen teigė, kad maitindama krūtimi susijaudindavo. Kartą žindydama kūdikį bandė pasinaudoti vibratoriumi, bet jai sutrukdė paštininkas. Ji tvirtina, kad daugelis moterų žindydamos susijaudina.

Paskaičius mamų forumų pasidarė aišku, kad susijaudina ne tik Christen. 1999 m. daktarė Viola Polomenko savo tyrime rašė, kad tai „normalus reiškinys“, nors moterys dažnai dėl to jaučia kaltę. Susijaudinama, nes maitinimas krūtimi ir orgazmas turi paralelių – abiejose situacijose susitraukinėja gimda, paburksta speneliai, yra odos kontaktas su oda, abiem atvejais kyla stiprios, nevaldomos emocijos.

10. Su menstruacijų krauju galima kurti meną.

Daug menininkių yra naudojusios menstruacijų kraują – pradedant 1972 m. Judy Chicago instaliacija „Menstruacijų vonia“, baigiant 2009 m. Ingrid Berthon darbu „Spalva – raudona“.

Jennifer Lewis kartą susimąstė, kodėl menstruacijų kraujas kelia jai pasibjaurėjimą. Su partneriu Robu ji ėmė fotografuoti savo menstruacijų kraują vandenyje. Iš tiesų, menstruacijas laikome dideliu nepatogumu, dedamės hormonines spirales, nuo kurių nebūna menstruacijų. J. Lewis ne tik sukūrė įsimintinų meno kūrinių, bet ir paskatino susimąstyti, ar nekenkia sveikatai menstruacijų sustabdymas. Ji pati naudojo kontraceptines priemones, neturėjo menstruacijų, kol galiausiai sužinojo, kad jai – ankstyva osteoporozė.

Taigi J. Lewis mums parodė – dar dagu ko nežinome. Dažnai patogumas mums svarbesnis už sveikatą. Taigi paskutinis patarimas – imkite veidrodėlį ir pažiūrėkite, ką ten, apačioje, turite.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (78)