2016 metų sausio 1 d. jis prisiekė, kad ištisus metus neims į burną nieko daugiau, tik bulves. Praėjo beveik metai, vyras akivaizdžiai sulieknėjo ir tapo kitu žmogumi.

Tai – ekstremali dieta, kurią daugelis kritikavo. Vieni teigė, kad tai nesveikas būdas mažinti svorį, kiti tvirtino, kad jis neištvers 12-os mėnesių, bet praėjo beveik metai ir jis įrodė – galima išgyventi maitinantis vien bulvėmis.

„Pernai sirgau depresija, mityba bulvėmis man padėjo, – sakė jis news.com.au. – Nebevartoju antidepresantų, jaučiuosi visiškai pasveikęs, be to, geriau miegu. Pastaruosius 10 metų man skaudėjo sąnarius po sužalojimų žaidžiant futbolą, bet skausmai praėjo. Mityba vien bulvėmis pagerino mano gyvenimą daugiau aspektų, nei galėjau tikėtis.“

A. Tayloras sakė, kad metų pradžioje turėjo priklausomybę maistui. Jis kasdien gerdavo gazuotų gėrimų, valgydavo keptą maistą, ledus, pyragus, šokoladą, daug picos.

„Suvokiau, kad turiu priklausomybę maistui. Susimąsčiau – jei esi alkoholikas, atsisakai alkoholio, jei esi narkomanas, nustoji vartoti narkotikus, – pasakojo jis. – Maisto negali atsisakyti. Na bet aš norėjau maksimaliai priartėti (prie atsisakymo), svarsčiau, ar būtų vienas maisto produktas, kurį galėčiau valgyti. Pasirodė, kad bulvės labiausiai tam tinka. Iš bulvių gauni viską, ko reikia. Visi žino, kad bulvės turi daug angliavandenių, bet jose yra ir užtektinai baltymų, riebalų, bulvėse daug ląstelienos, vitamino C ir geležies.“

A. Tayoras aprašė savo šių metų gyvenimą socialiniame tinklalapyje. Jis pasakojo, kad pirmos dvi bulvių dietos savaitės buvo kančia, bet po dviejų savaičių įkyrus maisto produktų potraukis praėjo.

Vyriškis kasdien suvalgo po tris kilogramus bulvių – tiek pakanka, kad jis neišalktų ir nevalgytų kitokio maisto. Jis neatsisakė ir bendravimo – nešasi bulvių į draugų vakarėlius.

Prieš eidamas į restoraną jis paskambina ir paklausia, ar jam išvirtų bulvių. Bulvėmis jis maitinosi netgi kelionėje į Los Andželą: „Priešais viešbutį, kuriame apsistoja, buvo restoranas, kuriame kepdavo bulvių. Kasdien nueidavau ir nusipirkdavau bulvių. Atradau tą restoraną tik po poros dienų, prieš tai ėjau į parduotuvę ir prašiau viešbučio darbuotojų pastatyti mano kambaryje mikrobangų krosnelę.“

A. Tayloras valgo įvairiausiais būdais gamintas bulves – pradedant virtomis, baigiant keptomis ar bulvių koše. Jis valgo ir bulvinius blynus.

Ateinančių metų sausio 1 d. A. Tayloras rengia vakarėlį, kuriame paragaus kitokio maisto po metus trukusios bulvių dietos. Tiesa, jis nieko ypatingo nenori, sako jam užtektų ir bulvių.

„Manau, kad daugiausia vis tiek valgysiu bulvių. Susigalvosiu įdomesnių pagardų. Galbūt pakepsiu aitriųjų paprikų ar pasidarysiu šviežių daržovių salotų prie bulvių. Bulvės man puikiai tiko šiais metais, ketinu ir toliau jų valgyti.“

Šių metų pradžioje A. Tayloras svėrė 151,7 kg, dabar jis sveria apie 99 kilogramus.

„Pradžioje daug kas iš manęs juokėsi, bet mes – australai, tai mums būdinga. Metams bėgant žmonės ėmė suprasti, koks mano santykis su maistu, kiek skausmo man tai suteikė, taigi mane ėmė palaikyti, man padėti“, – prisimena A. Tayloras.

Jis reguliariai lankėsi pas gydytoją, kuris nepritarė dietai, bet palaikė A. Taylorą, kai šis pažadėjo visus metus tikrintis sveikatą.

„Sveikata vis gerėja. Anksčiau buvo didelis cholesterolio lygis, o dabar jis žemas, sumažėjo kraujospūdis, sumažėjo cukraus lygis, – sakė jis. – Kas kartą kraujo tyrimai būna vis geresni.“

A. Tayloras sako, kad pradžioje nebuvo lengva, bet jis buvo pasiryžęs nepasiduoti: „Mano požiūris į gyvenimą buvo atšiaurus, tad buvo labai svarbu įveikti šį iššūkį, pakeisti savo pasaulėžiūrą. Prieš prasidedant šiems metams ėjau žemyn labai stačiu šlaitu, reikėjo kur kas daugiau nei sulieknėti.

Iš principo nebuvau patenkintas kryptimi, kuria ėjau, kur link ėjo mano gyvenimas. Džiaugiuosi, kad užsibrėžiau tikslą ir jo siekia. Iki šiol nebuvau taip ilgai siekęs kažkokio tikslo, – pasakojo australas. – Dabar esu daug laimingesnis, pozityvesnis. Turiu daugiau energijos, esu kūrybingesnis.“

Dietologai iš pradžių kritikavo bulvių dietą, teigė, kad jis negaus daug vitaminų ir mineralų.

Tačiau A. Tayloras sako, kad viskas išėjo tik į gera: „Žmonėms atrodo, kad pasirinkau ekstremalų būdą. Sakyčiau, ekstremalu sverti 151,7 kg. Būti nutukusiam, ligotam, prislėgtam depresijos – ekstremali situacija, kurioje buvau. Manau, ekstremaliai situacijai spręsti reikia ekstremalių priemonių. Jei nori ekstremalių rezultatų, reikia daryti ekstremalius dalykus. Taip, tai ekstremalu, bet kas čia blogo?“

DELFI ne kartą yra rašyta apie bulvių naudą sveikatai. Su lupenomis išvirta bulvė turi net 5 kartus daugiau ląstelienos nei bananas, 3 kartus daugiau vitamino C nei avokadas. Mokslininkai yra nustatę, kad bulvės yra geras B2, B6, B9, PP, K, E, C vitaminų šaltinis.

Tačiau į bulvių dietą daugelis mitybos specialistų ir dietologų žiūri skeptiškai. Gydytoja dietologė Kristina Jasmontienė yra sakiusi, kad bulvės – labai maistinga ir vertingomis medžiagomis – kaliu, magniu, fosforu, vitaminu C, angliavandeniais – praturtinta daržovė, tačiau nerekomenduojama šių daržovių valgyti kiekvieną dieną.

„Vartojamos saikingai 2–3 kartus per savaitę, ne vėlai vakare ir tinkamai paruoštos, bulvės organizmui atneš tik naudos. Reikėtų vengti riebaluose keptų bulvių, riebių bulvinių patiekalų. Bulvių dieta gali būti naudinga sergant kai kuriomis ligomis, tačiau bulvėse yra daug angliavandenių, kuriuos būtina kontroliuoti esant padidėjusiam cukraus kiekiui ar sergant cukriniu diabetu.

Bulvių dieta – gal ir ne pats blogiausias variantas, tačiau siekiant ilgalaikių svorio pokyčių, mitybos įpročius koreguoti reikėtų kitaip: keičiant bendrą maisto racioną, režimą, atsižvelgiant į sveikos mitybos piramidę ir optimizuojant sunaudojamos ir išeikvojamos energijos kiekį“, – įsitikinusi K. Jasmontienė.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (120)