Vienas iš svarbiausių būdų, padedančių išsaugoti sveikatą – sumažinti per aukštą kraujospūdį. Visi žinome, kad aukštą kraujospūdį mažina tinkama mityba ir judėjimas. Tačiau mažai kas žino, kad norint užtikrinti optimalų kraujo spaudimą, būtinas kalcis kartu su tinkamu kiekiu magnio, kuris neutralizuoja kalkinantį kalcio poveikį, rašo lifehack.org.

Kalcio svarba norint sumažinti kraujospūdį

Daugybė anksčiau atliktų tyrimų parodė, kad kalcis vaidina labai svarbų vaidmenį kraujo spaudimo mažinimo procese. Pacientų iš aukšto kraujo spaudimo rizikos grupės, kurie suvartodavo daugiau nei 800 mg kalcio per dieną, kraujo spaudimas sumažėjo 23 proc. lyginant su tais pacientais, kurie kalcio suvartodavo mažiau nei 400 mg per dieną.

Kalcis vartojamas kaip maisto papildas arba gaunamas iš tokių produktų, kaip brokoliai, lapiniai kopūstai, neriebus sūris, sardinės ir jogurtas.

Tačiau vartojant labai daug kalcio, gali pradėti kalkėti ir kietėti arterijos, todėl gaminant maisto papildus, kalcis dažniausiai derinamas su magniu, nes pastarasis pagerina kalcio įsisavinimą ir išskyrimą į organizmą.

Iki šiol buvo rekomenduojama kalcį ir magnį vartoti santykiu 2:1 – tyrėjai teigė, kad taip užtikrinamas optimalus šių medžiagų balansas ir įsisavinimas. Tačiau naujausi tyrimai paneigė šią rekomendaciją – dabar teigiama, kad optimaliausias šių dviejų mikroelementų santykis yra 1:1.

Kodėl kalcio ir magnio proporcija turi būti 1:1

Tam, kad organizmas optimaliai įsisavintų kalcį ir gautų naudą sveikatai, tokią kaip sumažėjęs kraujospūdis, būtina subalansuoti magnio kiekį.

Magnis labai svarbus mūsų organizmui, bet daugeliui žmonių jo trūksta: daugumos organizme kalcio ir magnio santykis yra 5:1 ar didesnis, o tai su laiku sukelia didelių problemų. Nors organizmui kalcio reikia, jis turi ir šalutinį poveikį – nuo jo pertekliaus kalkėja kraujagyslės, o šią problemą padeda įveikti magnis.

Magnis stimuliuoja hormoną kalcitoniną, kuris iš kraujo ir minkštųjų audinių ištraukia kalcį ir perneša jį į kaulus, sumažindamas kraujo spaudimą, kuris gali sukelti infarktą. Magnis taip pat svarbus raumenų susitraukimo ir atsipalaidavimo procese, o tai savo ruožtu labai svarbu norint užtikrinti optimalų kraujo spaudimą.

Dabar manoma, kad ankstesnė rekomendacija vartoti kalcį ir magnį 2:1 santykiu yra neteisinga, nes organizmui tokiu atveju neužtenka magnio, kuris padeda kalciui patekti į kraują ir apsaugo nuo galimos jo žalos organizmui.

Kaip su maistu užtikrinti reikiamą normą

Kaip jau buvo minėta anksčiau, užtikrinti reikalingą magnio kiekį organizme gali būti sunku, jei sąmoningai neįtraukiame jo kuo daugiau į savo mitybą. Galima vartoti ir maisto papildus su šiais elementais, bet labai svarbu kuo daugiau kalcio ir magnio gauti su maistu.

Kai kuriems žmonėms itin rekomenduojama vartoti kalcio ir magnio papildus – afroamerikiečiams, vyresnio amžiaus žmonėms, nėščioms moterims, moterims, kurioms prasidėjo menopauzė, žmonėms, kuriems padidėjęs jautrumas druskai, žmonėms, kurie vartoja daug natrio, taip pat pacientams, sergantiems antrojo tipo diabetu.

Optimaliausias variantas – 700 mg kalcio ir magnio iš maisto produktų ir 300–400 mg magnio papildų bei toks pats kiekis kalcio papildų.
Kalcio gauti su maistu yra gana paprasta, nes jo yra daugelyje produktų, o štai su magniu kiek kebliau, bet jei valgysite daugiau riešutų ir sėklų, organizmas gaus ne tik augalinių baltymų, bet ir magnio.

Kalcio yra brokoliuose, lapiniuose kopūstuose, neriebiame sūryje, sardinėse ir jogurte. Kartus su šiais produktais jūs galite valgyti kitas žalialapes daržoves, žuvį, bananus, viso grūdo produktus, avokadus – taip užtikrinsite ir optimalų magnio kiekį organizme.

Jei pasirūpinsite optimalia abiejų maistinių medžiagų pusiausvyra organizme, tai ne tik pagerins jūsų bendrą sveikatos būklę, bet ir užkirs kelią per dideliam kraujo spaudimui.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (32)