Neseniai Japonijoje buvo atliktas tyrimas, kuriame buvo išsiaiškinta, kad būtent pernokę ir jau dėmėti bananai, kurie paprastai atsiduria konteineryje, pasižymi išskirtinėmis savybėmis, rašo lifehack.org.

Išvardysime visus jų privalumus.

1. Sumažina riziką susirgti vėžiu

Mokslininkai atrado, kad dėmėtuose bananuose yra medžiagos, vadinamos vėžio nekrozės faktoriumi (angl. tumor necrosis factor – TNF). Ši medžiaga naikina vėžinius darinius. Todėl valgydami pernokusius bananus, sumažinsite riziką susirgti vėžiu.

2. Padeda nuo rėmens

Bananai yra natūralus antacidas, rūgštingumą neutralizuojantis preparatas. Jie lengvai virškinami, tad nepablogina savijautos, kai graužia rėmuo. Suvalgius bananą diskomfortas sumažėja. Pabandykite vietoj piliulės nuo skrandžio sutrikimų ir rėmens verčiau suvalgyti bananą.

3. Reguliuoja kraujospūdį

Tam, kad kraujospūdis būtų optimalus, kraujyje turi būti užtektinai kalio, o jo yra daug dėmėtuosiuose bananuose. Juose daug kalio ir mažai natrio, nuo kurio „šokinėja“ spaudimas.

4. Mažina depresiją

Bananuose yra amino rūgšties triptofano, kurį organizmas naudoja serotonino gamybai. Serotoninas yra neuromediatorius, kuris veikia mūsų savijautą, nuotaiką ir miegą. Todėl bananai ramina, padeda užmigti ir gerai išsimiegoti.

5. Mažina vidurių užkietėjimą

Taip pat gerai žinomas faktas, kad bananai mažina vidurių užkietėjimą. Kadangi juose yra ląstelienos, jie padidina išmatų masę ir skatina jos judėjimą žarnyne. Tad kitą kartą, kai kankins virškinamojo trakto ar žarnyno problemos, nesigriebkite vaistų, bet visų pirma išbandykite natūralią priemonę – suvalgykite bananą.

6. Akimirksniu suteikia energijos

Bananuose nemažai kalorijų, todėl jie iškart suteikia energijos pliūpsnį. Tad kai kitą kartą po varginančios treniruotės sporto klube jausitės išsekę, suvalgykite bananą. Šis vaisius ne tik padės numalšinti alkį – jame esantis kalis sumažins raumenų spazmus. Bananuose yra ir kitų vitaminų bei mineralų, kurie didina fizinę ištvermę.

7. Palengvina opų simptomus

Opos dažniausiai sukelia labai didelį diskomfortą, verčia laikytis griežtų dietų. Prieskoniai ir kiti aštraus skonio maisto produktai gali apsunkinti būklę ir sukelti dar didesnį uždegimą. O bananų tekstūra švelni, jie greitai pereina virškinamuoju traktu ir suteikia daugumą reikalingų maistinių medžiagų.

8. Padeda nuo anemijos

Bananuose yra daug geležies, kuri savo ruožtu yra pagrindinis raudonųjų kraujo kūnelių, atsakingų už maistinių medžiagų ir deguonies pernešimą mūsų organizme, elementas. Bananai papildo organizmo geležis atsargas, todėl mažėja anemijos – geležies deficito, kai pažeidžiami raudonieji kraujo kūneliai – tikimybė.

9. Palengvina mėnesinių skausmus

Pernokusiuose bananuose daug kalio, kuris padeda sumažinti raumenų spazmus per mėnesines. Bananuose taip pat daug vitamino B6, kuris sumažina dujų ir skysčių kaupimąsi organizme mėnesinių metu.

Bananai puikiai praturtina mūsų mitybą. Svarbu: valgykite juos gerai sunokusius, vos tik pastebėję juodas dėmeles, nelaukite, kol jie visiškai pajuoduos, nes tokiuose bananuose labai sumažėja antioksidantų ir kitų maistinių medžiagų kiekis. O gerai sunokusius (tik šiek tiek dėmėtus) bananus organizmas lengvai virškina, jie labai naudingi mūsų sveikatai. Tad kasdien suvalgykite po bananą ir gyvenkite sveikai ir laimingai!

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (60)