Jeigu galvojote, kad žinote, kokius maisto produktus turėtumėte reguliariai valgyti ir kokių – ne, tuomet pagalvokite iš naujo. Londone dirbanti dietologė Rhiannon Lambert „Femail Food&Drink“ papasakojo, kokių maisto produktų reikėtų visai nepirkti. Įdomiausia yra tai, kad daugelį iš jų dauguma mūsų laiko „sveikais“.

Pradedant vaisių sultimis ir baigiant agavų sirupu – apie sveiką mitybą rašantys tinklaraštininkai dažnai šiuos produktus įvardija kaip „sveiką“ alternatyvą rafinuotam cukrui – save gerbiantys dietologai tokių produktų neimtų net į burną.

Agavų sirupas

Viena labiausiai pamėgtų švarios mitybos guru, tinklaraščio „Deliciously“ autorė Ella Mills, neslepia dievinanti agavų sirupą. O štai Rh. Lambert teigia, kad agavų sirupas iš tikrųjų nėra toks sveikas, kaip tinklaraštininkai verčia jus manyti.

„Agava yra kilusi iš kaktusų, auga Lotynų Amerikoje, o sirupas yra gaminamas iš kaktuso lapo minkštimo. Agavų sirupo gamyboje naudojamas perdirbimas sunaikina visas sveikatą skatinančias agavos augalo savybes“, – aiškina dietologė.

Agavų sirupas turi žemą glikemijos indeksą (jis rodo, kaip greitai maiste esantis cukrus patenka į kraujotaką), nes jame mažai gliukozės.

Tačiau tai nereikšminga, kadangi agavos sirupe pavojingai daug fruktozės, dažnai jos kiekis siekia net 90 procentų.

„Tokiu būdu agavų sirupas savo sudėtimi panašus į daug fruktozės turintį kukurūzų sirupą, kas yra JAV įprastas perdirbtas cukrus, ir kuris didžiąja dalimi laikomas atsakingu už nutukimo epidemiją šioje šalyje“.

Liesas jogurtas

Nors liesas jogurtas dažnai priskiriamas prie sveikų pasirinkimų, Rh. Lambert tikina, kad šiame produkte stulbinančiai daug cukraus.

„Neriebus, cukrumi saldintas jogurtas turi pernelyg daug cukraus, kad būtų priskiriamas prie maistingų pasirinkimų. Daug rūšių neriebaus jogurto ir jogurto be riebalų turi tiek pat cukraus, kiek jo yra desertuose. Todėl rinkitės graikišką jogurtą, o pagardinimui naudokite vaisius“, – pataria dietologė.

Nenatūralus pienas

Rh. Lambert visada geria natūralų, normalaus riebumo pieną, nes jis naudingesnis sveikatai. Ji teigia: „Natūralaus pieno produktuose daugiau omega-3 riebalų rūgščių ir šiek tiek didesnis geležies, vitamino E ir kai kurių karotenoidų kiekis.

Be to, normalaus riebumo pienas yra absoliučiai sveikas, nes kuo didesnis riebalų kiekis, tuo lėčiau išsiskiria laktozės cukrus“.

Baltymų batonėliai

Rh. Lambert sako, kad niekada nevalgytų baltymų batonėlio, kuriame yra dirbtinių saldiklių, ir paaiškina kodėl.

„Šie batonėliai ženklinami kaip sveiki, turintys mažai cukraus. Mažai angliavandenių turintys užkandžiai ar desertai, kuriuos daugelis „Instagram“ lankytojų kaitina mikrobangų krosnelėje ir mėgaujasi kaip šiltais šokoladiniais pyragėliais. Tačiau juose yra sukralozės – dirbtinio saldiklio, kelių pakopų cheminiame procese pagaminto iš cukraus, kai trys vandenilio ir deguonies grupės pakeičiamos chloro atomais“.

„Tyrimai rodo, kad sukralozė didina cukraus kiekį kraujyje ir jam sumažėjus verčia jausti alkį. O tai prisideda prie svorio augimo“, – konstatuoja dietologė.

Greito paruošimo makaronai

Greito paruošimo makaronai niekada nebuvo priskiriami prie sveiko maisto, tačiau jeigu save tikindavote, kad jie sveikesnis užkandis nei šokoladinis batonėlis, Rh. Lambert siekia išsklaidyti šią iliuziją.

Ji pasakoja: „Kas iš tikrųjų gali perskaityti ant jų išvardintus šimtus ingredientų? Net negalėčiau jų priskirti prie maisto produktų.

„The Journal of Nutrition“ pristatytas tyrimas rodo, kad greitai paruošiamų makaronų ir patiekalų su iš anksto išvirtais makaronais valgymas gali padidinti kardiometabolinio sindromo riziką. Tai savo ruožtu gali sukelti širdies ligas, diabetą ar insultą. Taip pat esama sąsajų su medžiagų apykaitos ligomis.

Pasak mokslininkų, šią riziką gali didinti didelis kalorijų kiekis, rafinuoti angliavandeniai, sotieji riebalai ir natris, kurie paprastai randami greitai paruošiamuose makaronuose.

Dietologė įspėja, kad ypač atsargiai į šią neigiamą įtaką turėtų žiūrėti moterys, nes dėl medžiagų apykaitos ir hormonų skirtumų joms tai turi didesnį poveikį.

Dribsniai

Rh. Lambert sako, kad vieninteliai dribsniai, kuriuos ji ryžtųsi valgyti, yra pagaminti avižų pagrindu. Pasak jos, blogiausi yra tie, kurie skirti metantiems svorį. Dietologė komentuoja: „Blogiausi yra dribsniai, skirti metantiems svorį ir vaikams, nes juose trūksta baltymų, jie turi pridėtinio cukraus ir cheminių medžiagų, rafinuotų angliavandenių ir, sumaišius su pienu, tampa tikra cukraus puota iš pat ryto“.

Specialistė vertina dribsnius kaip desertą, ypač jų batonėlius ir traškius variantus su riešutais. Kai pasveri, porcija atrodo labai maža, todėl dauguma mūsų lengvai suvalgome dvigubai didesnę porciją, nei reikėtų.

Pomidorų kečupas

Jūs greičiausiai kečupo nepriskiriate nei prie sveikų, nei prie nesveikų maisto produktų, tačiau Rh. Lambert pataria šio pagardo apskritai išsižadėti. Ji aiškina: „Susirūpinti verčia du kečupe esantys ingredientai, tai druska ir cukrus.

Valgomajame šaukšte kečupo yra keturi gramai cukraus ir 190 miligramų natrio. Nors keturi gramai cukraus neatrodo dideliu kiekiu, tačiau didžiąją dalį jo sudaro papildomai dėtas cukrus, o ne natūraliai esantis pomidoruose. Tas pats pasakytina ir apie papildomai dėtą druską: suvalgius aštuonis valgomuosius šaukštus kečupo gaunate visos dienos normą. Kečupe taip pat paprastai daug fruktozės, kukurūzų sirupo, pomidorų koncentrato“.

Vaisių sultys

Vaisių sulčių Rh. Lambert pirkinių sąraše niekada nebūna. Ypač koncentruotų jų rūšių.

„Daugelis vaisių sulčių yra ne ką daugiau nei vaisių skonio saldintas vanduo. Tiesa, kad sultyse yra antioksidantų ir vitamino C, tačiau tai vertėtų palyginti su dideliu skysto cukraus, kurį gauname, kiekiu. Tikro vaisiaus valgymas naudingas ląsteliena ir antioksidantais, tačiau geriant vaisių sultis gaunamo cukraus kiekis nusveria jų maistinę vertę. Dar labiau venkite koncentrato, nes tai reiškia dar didesnį apdorojimą ir daugiau pridėtinio cukraus“.

Javainių batonėliai

„Vien juose esančio cukraus, nepriklausomai nuo to, tai medus, klevų sirupas ar gryna sacharozė, pakanka alkiui kaip reikiant įsisiautėti, – tikina Rh. Lambert. – Gliukozė iš angliavandenių taip pat yra cukraus forma, o sausi vaisiai garantuoja greitą fruktozės cukraus išsiskyrimą.

Venkite šių vadinamųjų sveikų užkandžių ir rinkitės kažką subalansuoto, kame nėra papildomo cukraus ir pridėtų baltymų“.

Pusryčių sausainiai

Kaip alternatyvą energetiniams batonėliams kai kurios kompanijos dabar siūlo tariamai „sveikus“ sausainius pusryčiams. Vis dėlto dietologė Rh. Lambert teigia niekada jų nevalganti, nesvarbu kaip spaudžia laikas rytais.

„Sausainiai pusryčiams skamba pernelyg gerai, kad būtų tiesa, – aiškina ji. – Dažnai juose yra papildomai dėta saldiklių, o naujausia „Action on Sugar“ ataskaita atkreipė dėmesį, kad populiariuose šokoladiniuose sausainiuose, kurie reklamuojami, kaip tinkami pusryčiams, yra 7 gramai cukraus viename sausainyje. Tai 14 gramų, arba keturi arbatiniai šaukšteliai, viename pakelyje. Taip pat juose daug kalorijų, lyginant su kitais pusryčių variantais, o tai reiškia, kad juos geriau valgyti kaip skanėstą, o ne kasdienį maistą. Iš tiesų, vertinčiau juos kaip paprastus sausainius“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)