Bėgimas – neatsiejama gyvenimo dalis

Krepšininkas R. Kaukėnas prisipažįsta, kad bėgioja turbūt visą gyvenimą. „Pradėjau sportuoti nuo 6-erių metų – tai visą gyvenimą ir bėgu“, – juokiasi sportininkas. „Kiekvienas, kuris bent kiek rimčiau sportuoja, neįsivaizduoja savo gyvenimo be bėgimo. Vieniems tai patinka labiau, kitiems mažiau, bet bėgioti mums būtina“, – apie savo kasdienybę pasakoja R. Kaukėnas.

Jis mano, kad bėgimas yra svarbus ne tik profesionaliems sportininkams, o ir kiekvienam: „Bėgimas ar bet koks sportas padeda jaustis geriau. Tai įpareigoja žmones ir sveikiau gyventi, ir sveikiau valgyti. O tai savo ruožtu padeda kovoti prieš ligas: tiek nedideles, tiek sunkias, pavyzdžiui, onkologines. Judėjimas yra numeris vienas prevencija prieš ligas“, – įsitikinęs R. Kaukėnas.

Paramos fondas bėga drauge

Labdaros ir paramos fondas „Rimanto Kaukėno paramos grupė“ veikia nuo 2012 metų. Pagrindinis jų tikslas – padėti ir palengvinti onkologinėmis ligomis sergančių vaikų ir jų šeimų naštą. Pats krepšininkas prisimena, kad idėja įsteigti tokį fondą kilo kartu su Lietuvos krepšinio federacija (LKF).

„Iš pat pradžių net nenorėjau, kad prie labdaros fondo būtų mano vardas, tačiau mane įtikino, kad galbūt tai padės žmonėms labiau pasitikėti fondu ir taip bus pritraukiama daugiau paramos sergantiems vaikams“, – prisimena krepšininkas.

Dalyvauti įvairiuose Vilniaus bėgimuose R. Kaukėno paramos grupės nariams jau yra tapę tradicija. Jie bėga su komanda „Aplenkime vėžį“, taip norėdami atkreipti žmonių dėmesį į sveiką gyvenseną ir onkologines ligas. R. Kaukėnas pasakoja, kad paramos grupės nariai dalyvauja bėgimuose ne tik dėl to, kad paragintų bėgimo entuziastus paaukoti. Daug svarbiau paraginti žmones susimąstyti apie ligas, kol jos jų dar neužklupo: „Mūsų fondo tikslas yra praverti visiems akis. Mes turime suprasti, kad kas 4-tas žmogus Lietuvoje serga vėžiu. Turime apie tai kalbėtis, nes kai susergama, visas gyvenimas apsiverčia aukštyn kojomis – žmonės užsidaro, jie nebenori nieko girdėti ir pasakoti apie savo ligą. Tačiau kartais pasidalijimas savo istorija ir patirtimi gali įkvėpti kitą ir išgelbėti jam gyvybę“, – tikina profesionalus sportininkas.

Lietuviai – kilniaširdžiai

Per kelerius labdaros fondo veiklos metus nuveikta jau nemažai: dažniausiai surinkti pinigai skiriami Santariškių onkologinei ligoninei – įvairiai įrangai įsigyti, fondo globojamiems vaikams reguliariai perkami medikamentai, infūzinės pompos. R. Kaukėno paramos grupės nariai taip pat organizuoja įvairias akcijas: mažuosius ligoniukus aplanko fondo savanoriai kartu su žinomais žmonėmis: aktoriais, atlikėjais, krepšininkais. Taip stengiamasi įnešti į jų dieną kuo daugiau pozityvumo. Paramos grupės nariai tiki, kad geros emocijos turi teigiamą įtaką ir vaikų tyrimų rezultatams.

R. Kaukėnas itin džiaugiasi atviromis lietuvių širdimis: „Lietuviai yra tikrai kilniaširdžiai. Lietuvoje nėra lengva gyventi ir žmonės kalnų neuždirba, tačiau jie vis vien prisideda. Žinoma, daugiausiai investicijų į labdaros fondą atkeliauja iš užsienio. Kartais pasitaiko keli verslininkai ar krepšininkai ir iš Lietuvos, kurie prisideda daugiau. Tačiau noriu pabrėžti, kad lietuviai net ir neturėdami didelių finansinių galimybių visada prisideda savo darbu ir niekada neatsisako padėti. Labai džiaugiuosi, kad lietuvių savimonė yra pažengusi į priekį ir, manau, kad ateityje situacija tik gerės“, – džiaugiasi R. Kaukėnas.

Kalėdos – gerumo metas

R. Kaukėno paramos grupės nariai ir savanoriai jau ruošiasi gruodžio 18 d. vyksiančiam „Eurovaistinės kalėdiniam bėgimui“. Nuo lapkričio 18 d. registracija į bėgimą brangs, todėl visi, kurie nori pasidalyti Kalėdų dvasia su sergančiais vaikais, registruodamiesi jau dabar, o sutaupytą pinigų dalį – paaukoti.

Pats R. Kaukėnas dar nežino, ar stos prie kalėdinio bėgimo starto linijos, nors tikina, pirmą kartą sudalyvauti šventiniame Kalėdiniame bėgime itin norėtų. Krepšininkui Kalėdos – tai gerumo metas, kai širdis prisipildo džiaugsmo prie Kalėdų stalo bendraujant su artimiausiais šeimos nariais. O šiuo džiaugsmu ir šiluma skatina dalytis ir su kitais.
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją