Bausmės įgyvendinimas ir vėl atidedamas. Kai po trijų mėnesių nusikaltėlis ir vėl atvedamas, jis netelpa į duris, ką jau kalbėti apie kėdę. Kai jo buvo paklausta, kodėl jis netapo lieknesnis per jam skirtą laiką, jis atsako labai paprastai – neturėjo stimulo.

Lygiai tie patys principai galioja ir mūsų visų gyvenimuose. Kai tikslas tapti liekna ir gražia nėra stimulas, svoris nemažėja, nors ir stengiatės įtikinti save, kad lieknumas ir grožis – labai geri dalykai. Galite save įkalbinėti, įtikinėti, sugalvoti pačių įvairiausių apdovanojimų sau, tačiau visa tai nebus veiksminga.

Kodėl gi stimulas neveikia? Gali būti kad jūsų širdyje slepiasi skausmas, o psichika svorio mažėjimą vertina kaip pavojų, rašo fithacker.ru.

Neretai praneštus apie svorio mažinimo programos pradžią kai kurias dalyves ištinka patys tikriausi panikos priepuoliai. Lyg nieko baisaus nenumatoma, nėra jokio pavojaus, tačiau pasąmonė tobulai atlieka savo darbą – paleidžiamas itin stiprus pasipriešinimo mechanizmas.

Būna atvejų, kai žmonės likus savaitei iki programos pradžios netikėtai dingdavo, nors kelis mėnesius tiesiog atakuodavo žinutėmis ir skambučiais klausdami, kada gi numatoma programos data.

Tokie nutikimai nėra itin netikėti. Žinoma, ganėtinai sudėtinga tiksliai nustatyti, kokia ta asmeninė varomoji jėga, priverčianti nuversti kalnus, kai nereikia dėti pastangų, verčiant save padaryti ką nors, kai visiškai nebūtina su savimi kovoti, įveikti pasipriešinimą ir tingėjimą, viskas vyksta lyg savaime.

Kaip gi rasti stimulą, kuris įjungs taip vadinamąjį jūsų motyvacijos mygtuką, kuris padėtų sumažinti svorį ir priverstų judėti numatytų tikslų įgyvendinimo link“?

Motyvacija „nuo“ ir motyvacija „link“

Svarbu suvokti dvi skirtingas motyvacijos rūšis – motyvaciją „nuo“ ir motyvaciją „link“. Priklausomai nuo to, kokia motyvacijos rūšis dominuoja jūsų atveju, tokia bus ir jūsų varomoji jėga, pakelsianti jus nuo sofos ir paskatinsianti jus leistis į norų įgyvendinimo kelionę.

Jei jūsų nemotyvuoja tikslas, kurio link reikia judėti, gali būti, kad jums tiks motyvacija „nuo“. Štai viena moteris, ilgą laiką vaikščiojusi į poliklinikas ir vis tikėjusi, kad kas nors ją išgelbės, neprisiimdama atsakomybės už savo sveikatą ir gyvybę, vien tik pasitikėdama gydytojais, pasiekė ribą, kai jau nebegalėjo nė dienos nugyventi be vaistų.

Ji tapo priklausoma nuo vaistų ir medikų taip stipriai, kad visus uždirbtus pinigus tiesiu taikymu nešdavo į vaistinę arba į medicinos centrą. Atėjo diena, kai jai buvo pasakyta, kad ji neilgai trukus mirs, jei nepradės rūpintis savo sveikata.

Toks verdiktas jai buvo labai netikėtas. „Juk tik tai ir dariau – rūpinausi savo sveikata!“ – piktinosi moteris. Vis gi situacija buvo kiek kitokia. Iš tikrųjų visa šį laiką ji žaidė žaidimą – aš sergu, jūs mane gydote. Taip elgiasi maži vaikai, kuriems labai trūksta meilės ir dėmesio, jie suserga tam, kad priverstų mamą būti šalia. Vienas psichoterapeutas iškėlė hipotezę, kad vaistai ir gydytojai pakeičia tėvus. Kaip bebūtų keista, ši hipotezė ganėtinai teisinga, nes vaikai serga, o suaugusieji didina sveikatos kiekį.

Taigi grįžkime prie moters, išgirdusios nuosprendį, istorijos. Jos galvoje įvyko permainos ir ji ėmė ieškoti sveikatos didinimo būdų ir jų rado. Dabar jai sekasi ganėtinai neblogai, ji kur kas rečiau lankosi vaistinėse ir beveik visiškai pamiršo kelią į medicinos centrus.

Taigi kas ją paskatino tokioms permainoms? Atsakymas – suveikė motyvacija „nuo“. Tokiu būdu moteris ėmė bėgti nuo mirties baimės. Kaip tai gali būti susiję su svoriu? Jei jus valdo motyvacija „nuo“, jus reikia stipriai išgąsdinti, kad nustotumėte didinti riebalų sankaupas ir imtumėte kaupti ką kita.

Štai dar vienas pavyzdys. Jei jus valdo motyvacija „link“, būtina pamatyti, suvokti tai, dėl ko ką nors darysite, t. y. savo tikslą, kuris jaudina, vilioja savo ryškumu ir gardumu. Viena moteris svajojo ištekėti už vyro, turinčio tam tikrą savybių komplektą.

Štai kartą, sėdėdama priešais televizorių ir kirsdama jau ne pirmą kaloringo torto gabaliuką, ji staiga pamatė jį. Taip, televizoriuje išvydo savo svajonių vyrą – jis dalyvavo simpoziume. Tą akimirką ji suprato norinti ištekėti būtent už jo, o mažiau viliojantys variantai jos kategoriškai netenkina.

Taigi tikslas iškeltas. Svajonių vyras – tai savotiškas švyturys laivui, o moteris – kapitonė, turinti kelti užduotis savo komandai, kad laivas nuplauktų ten, kur reikia. Pirmoji užduotis – sumažinti svorį. Moteris tuoj pat ryžtasi svorio mažinimo programai, skuba pas dietologą, psichologą ir t.t.

Ar ji ištekėjo už savo svajonių vyro iš televizoriaus? Ne, tačiau visus metus šis žmogus buvo tapęs jai itin stipriu resursu, stimulu tobulėti ir t.t. Pradėjusi rūpintis savimi moteris ėmė sulaukti dėmesio iš vyrų, esančių jos aplinkoje. Vis dažniau jos dėmesys krypo į juos ir ji su džiaugsmu flirtavo.

Norai ir svoris

Jei susidūrėte su antsvorio problema, paklauskite savęs, ką atidėliojate. Egzistuoja idėja, kad antsvoris – tai neišpildytos svajonės. Kiekvienas neįgyvendintas troškimas virsta riebalų sluoksniu, taigi norai sandėliuojami. Paskaičiuokite, kiek turite neįgyvendintų norų. Vienai moteriai šie norai virtę nedideliu šiltu sandėliuku, kitai – milžiniškomis sandėliavimo patalpomis su aukštomis ir giliomis lentynomis, kurių užkaboriuose – dvidešimt ar daugiau metų dulka neįgyvendintos svajonės.

Viena verslininkė įsimylėjo savo verslo partnerį. Tuo metu ji buvo liekna ir daili, mylėjo save, skleidė pasitikėjimą savimi ir jėgą. Ji buvo įsitikinusi, kad jai pakaktų tik panorėti ir pasaulis kristų jai prie kojų. Taip nutikdavo beveik visada.

Vis tik šis kartas buvo kitoks. Pati to nenorėdama ir nesitikėdama iš savęs tokios reakcijos ji išsigando stiprių savo jausmų ir spruko iš situacijos, pasislėpė, negalėjo bendradarbiauti, nutraukė kontaktą. Tada ji puolė į gilią depresiją ir ėmė sparčiai storėti, vos per metus priaugo net 20 kg.

Atidėti norai ir darbai, sukaupti kilogramai – pažvelkite, kiek gi visko atidėta ir neįgyvendinta jūsų gyvenime. Atkreipkite dėmesį, kas vyko jūsų gyvenime tada, kai pradėjote storėti. Ką tada nusprendėte atidėti vėlesniam laikui, o po tam tikro laiko tai materializavosi jūsų kūne riebalinių sankaupų pavidalu?

Galbūt atėjo laikas įgyvendinti tai, ką atidėliojote, ir tada jūsų sukaupti riebalai po truputį ims tirpti, nes taps nebereikalingi? Linkime sėkmės įgyvendinant savo norus!

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (13)