Kokia yra grikių dieta?

Grikiai žinomi jau keli tūkstančiai metų. Spėjama, kad pirmiausia jie pradėti auginti Indijoje, o vėliau išplito Tolimuosiuose Rytuose: Kinijoje, Japonijoje, Korėjoje. XIV a. kartu su mongolų ir totorių gentimis grikiai atkeliavo į Rusijos teritoriją, paskui į Vidurio ir Vakarų Europą. XVII a. šis medingas maistinis augalas buvo nugabentas į Amerikos žemynus.

Grikiai vertinami dėl savo maistingumo ir vertingų medžiagų. Dietologai pastebėjo, kad šios kruopos gali padėti numesti svorio, todėl netrukus atsirado ir grikių dieta. Šios dietos pagrindą sudaro vien grikiai, todėl ji vadinama monodieta, t. y. dieta, kurios laikantis vartojamas tik vienas produktas. Greičiausiai tai ir yra pagrindinė priežastis, dėl kurios grikių dietos laikytis nėra lengva.

Ji – labai drastiška, todėl rekomenduojama nesilaikyti jos ilgiau nei 10 dienų, o geriausias variantas – 7 dienos. Nepaisant kankinančio alkio jausmo, laikantis grikių dietos galima pasiekti įspūdingų rezultatų –numesti 7 ar net 10 kg per vieną savaitę.

Valgiaraštyje – tik grikiai

Grikių dieta yra labai populiari ir madinga dėl to, kad padeda greitai atsikratyti nepageidaujamų kilogramų. Griežčiausia dieta – savaitę arba 10 dienų tris kartus per dieną valgyti vien grikius – be druskos, be sviesto, nevirtus, o tik išbrinkintus. Beje, būtina išgerti ir apie 1,5–2 l vandens per parą. Tačiau tokios drastiškos dietos laikytis yra sunku, todėl atsirado ir kitas – lengvesnis – grikių dietos variantas.

Paprastesnis dietos valgiaraštis papildytas kefyru ir džiovintais arba šviežiais vaisiais. Kefyras, kurio rekomenduojama per parą išgerti apie 1 l, padeda numalšinti alkį. Tačiau norint sėkmingai tirpdyti riebalus, valgyti grikius ir gerti kefyrą reikėtų atskirai, o tarp valgymų daryti bent valandos pertrauką. Džiovinti vaisiai dietą papildo cukrumi, todėl jos laikytis tampa dar lengviau. Tačiau ir antsvorio prarandama mažiau. Todėl vietoj džiovintų vaisių geriau rinktis šviežius – jie taip pat malšina alkį, o kalorijų turi mažiau nei džiovinti vaisiai.

Privalumai ir trūkumai

Grikiuose gausu naudingų medžiagų – kalcio, cinko, geležies, bromo, fosforo, vitaminų PP, P, B1, B2. Taip pat jie yra nekaloringi, juos gali valgyti sergantieji diabetu ar turintieji kraujospūdžio sutrikimų. Deja, bet laikantis grikių dietos visų maistingųjų ir vertingų medžiagų nepavyks įsisavinti, nes tam reikėtų juos vartoti su kitais produktais, tačiau kai kurios šių kruopų maistinės medžiagos sėkmingai praturtins organizmą.

Didžiausias grikių dietos privalumas yra tas, kad ji išvalo organizmą nuo toksinų. Tada pagerėja organų veikla, virškinimas, oda tampa gražesnė, sumažėja cholesterolio kiekis kraujyje, normalizuojasi kraujospūdis. Gydytojai taip pat sutinka, kad grikius valgyti yra sveika, todėl šias kruopas dažnai įtraukia į įvairiomis ligomis sergančiųjų valgiaraščius.

Tiesa, grikių dieta turi ir keletą trūkumų. Didžiausias – jau ne kartą minėtas alkio jausmas, dėl kurio gali būti sunku susikaupti ar sukoncentruoti dėmesį. Laikantis drastiškos dietos, kraujyje ypač sumažėja cukraus lygis, dėl to žmogus jaučiasi pavargęs, mieguistas, be energijos. Grikių dieta padeda labai greitai numesti kilogramus, tačiau baigus jos laikytis – pastarieji sugrįžta.

7–10 dienų grikių dietos ypatumai

Kasdien valgyti specialiai pagamintus grikius (be riebalų, druskos ar cukraus). Porcijos dydis nenormuojamas.

Laikantis paprastesnio dietos varianto per dieną galima išgerti iki 1 l kefyro – geriausiai 1 stiklinę per pusryčius ir 1 stiklinę per pietus.

Paskutinį kartą valgyti iki miego likus 4–6 val.

Per dieną išgerti 1,5–2 l vandens. Kartais jį galima pakeisti žaliąja arbata be cukraus.

Negalima vartoti alkoholio.

Džiovintų arba šviežių vaisių kiekius normuoti – dėl jų sudeginama mažiau riebalų, todėl geriau juos valgyti tik stipriai išalkus arba jaučiant silpnumą.

Negalima dietos laikytis ilgiau nei dvi savaites – organizmas būna labai nualintas, todėl jam reikia poilsio.

Dietą kartoti galima ir tą patį mėnesį, tačiau prieš kartojimą būtina padaryti pertrauką. Geriausia dietą kartoti po dviejų mėnesių.

Kad grikių dieta būtų efektyvesnė ir numesti kilogramai negrįžtų, po dietos patariama pakeisti įprastą kasdienę mitybą.

Sergant sunkiomis ar lėtinėmis ligomis grikių dietos laikytis nepatariama – ji išsekina organizmą.

Specialus grikių ruošimo būdas

Stiklinė grikių kruopų
2–3 stiklinės vandens

Grikius užpilti verdančiu vandeniu taip, kad juos šiek tiek apsemtų. Dubenį uždengti ir palikti per naktį. Ryte galima valgyti. Tiek grikių dažniausiai užtenka visai dienai, jeigu norite, galite jų pasiruošti ir daugiau.