Tačiau bet kokiu atveju skausmo, kuris atsiranda šlapinimosi metu, nereikėtų ignoruoti – tai gali būti ženklas, jog jus kamuoja lėtinis uretritas.

Lėtinio uretrito priežastys

Lėtinis uretritas – tai šlapės uždegimas ir sudirginimas, kuris gali tęstis savaitę ar net mėnesius. Jis gali varginti tiek vyrus, tiek moteris ir jį gydyti yra būtina, nes negydoma užsitęsusi infekcija gali išplisti į inkstus ir sužaloti šlapimo sistemos audinius.

Kaip ir daugybę ligų, taip ir lėtinį uretritą, manoma, jog galimai sukelia įvairūs virusai, grybeliai ir bakterijos, t.y. mikroorganizmai, kurie gyvena šlapimo sistemoje.

Lėtinio uretrito požymiai:

Vienas iš lėtinio uretrito požymių – tai skausmas šlapinantis. Taip pat, sergant šia liga, gali atsirasti dažnas šlapinimasis. Daugelis pacientų, kurie skundžiasi šiais simptomais, būna diagnozuojamas bakterine šlapės ar šlapimo pūslės uždegimas (cistitas).

Nesate tikri, kad skausmas, kurį patiriate šlapinimosi metu, yra lėtinio uretrito simptomas. Pateikiama dar keletą požymių, kurie rodo, jog jums – lėtinis uretritas.

Vyrams:

Skausminga lytinė sueitis ar ejakuliacija.

Kraujo priemaišos spermoje.

Moterims:

Deginimas, niežėjimas šlapėje.

Pūlingos išskyros iš šlapės su kraujo priemaišomis.

Ligos diagnozavimas

Šiai ligai nustatyti gydytojas privalo visapusiškai apžiūrėti ligonį. Pavyzdžiui, vyro apžiūra susideda iš pilvo ties inkstais ir šlapimo pūslės apčiuopos, yra apžiūrima jo lyties organai – varpa, kapšelis, patikrinama prostata.

Ligai diagnozuoti yra atliekamas šlapimo tyrimas, kuris parodo, ar nėra infekcijos. Kai kada gali būti atliekamas cistouretroskopija – šlapimo pūslės ir šlapės endoskopinis tyrimas, kuris leidžia tiesiogiai apžiūrėti šlapę. Šis tyrimas nėra būtinas, tačiau yra atliekamas tada, kai uretritas negyja arba kai jo priežasčių kitaip išsiaiškinti nepavyksta.

Kaip gydomas lėtinis uretritas?

Jei atlikus visus tyrimus paaiškėja, jog lėtinio uretrito priežastis – infekcija, yra skiriami antibiotikai arba priešvirusiniai vaistai. Gydant lėtinį uretritą pacientui svarbu ne tik sugerti visą antibiotikų ar priešvirusinių vaistų kursą, bet ir gydymosi metu nepamiršti lankytis pas gydytoją: tik jis pasakys, ar sėkmingas yra gydymo kursas.

Gali būti ir taip, jog pacientus gali varginti uretrito sindromas – požymiai, kurie būdingi uretritui, tačiau ištyrus pacientą paaiškėja, jog jis infekcijos neturi. Tokiu atveju gydytojas gali paskirti vaistus, kurie palengvins nemalonius uretrito sindromo sukeliamus pojūčius.

Pateikiame jums dar keletą klausimų – atsakymų apie lėtinio uretrito gydymą, profilaktiką.

Ar vanduo gali sumažinti nemalonius lėtinio uretrito simptomus?

Taip, gerkite vandens į sveikatą. Geriant daug vandens galima atsikratyti nedidelėmis šlapimo sistemos infekcijomis, nes su šlapimu iš kūno yra pašalinama bakterijos, o tos, kurios liko, gali būti „pribaigtos“ organizmo imuninės sistemos.

Ar sergant lėtiniu uretritu yra blogas įprotis nusišlapinti po lytinės sueities?

Ne, nes viena iš apsaugos priemonių nuo lėtinio uretrito yra nusišlapinimas po lytinės sueities, ypač moterims. Yra žinoma jog tai irgi sumažina infekcijos pavojų.

Kokių dar yra prevencinių priemonių nuo lėtinio uretrito?

Ir sergantis žmogus, ir jo partnerė turėtų laikytis asmeninės higienos.

Ar tiesa, jog sergant lėtiniu uretritu abu partneriai turi vartoti vaistus?

Taip, jei pacientas, kuris serga lytiniu uretritu, turi nuolatinę partnerę, jie abu turi vartoti vaistus, dėl to, jog vienas nuo kito pakartotinai neužsikrėstų.